[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 16. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Orašcu održana centralna proslava povodom dva veka Prvog srpskog ustanka i stvaranja moderne srpske države

Dva veka državnosti u V.D. stanju

Centralna proslava 200 godina moderne srpske države i podizanja Prvog srpskog ustanka obeležen je juče u Orašcu, uz prisustvo državno-vojnog vrha i mnogobrojnih gostiju. Na početku proslave otvorena je izložba "Službeno odelo i reljefi značajnih ličnosti Srbije 19. veka" vajara Ostoje Gordanića Balkanskog, održan je pomen ustanicima, a zatim je otkriven spomenik Karađorđu.

Prvi se gostima obratio prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.
- Na ovom mestu u Orašcu Srbi su podigli jedan od najsnažnijih barjaka u svojoj istoriji. Na tom barjaku bile su upisane reči: sloboda, pravda, istina, Srbija. Ponekada smo taj barjak spuštali na pola koplja, ponekad ga skrivali, nikada ga nismo ispuštali, ni zaboravili šta na barjaku piše. Orašac je mesto na kome je pronađen izlaz i pravac.

Vreme je da Srbija krene ka tim idealima, da bude moderna i demokratska država, rekao je prestolonaslednik Aleksandar. Na sve spretnijem maternjem jeziku Aleksandar je dodao da nam je potrebna Srbija koja poštuje prošlost, razume sadašnjost i ide u pravcu budućnosti. Prestolonaslednika, koji je bio u pratnji pronceze Katarine i princa Filipa, okupljeni meštani nekoliko puta prekidali su uzvicima "Hoćemo kralja, hoćemo kralja".

Nakon Aleksandra Karađođevića prisutnim gostima, uglavnom političarima i novinarima, obratio se Dragan Maršićanin, predsednik republičke Skupštine i v.d. predsednika Srbije, otkrivši na kraju spomenik Karađorđu, rad vajarke Drinke Radovanović. Po otpojanoj pesmi "Vostani Serbie" i osveštanju spomenika, vence su na isti položili Dragan Maršićanin, general Branko Krga, načelnik generalštaba Vojske SCG, i prestolonaslednik Aleksandar.

Dok se sa strane pripremala improvizovana scena za prikazivanje dela "Skela" Gorana Petrovića, kao neželjena scenografija počeo je da pada ledeni sneg i duva oštar vetar. Kroz sve dublje orašačko blato gosti su šetali do Spomen-škole da bi obišli izložbu bronzanih reljefa, a mladići iz garde sve više su ličili na statiste iz filma "Ledeno doba". Posetioci su pored reljefa predustanika, ustanika, hajduka, vojvoda, političara, pesnika, onih koji su utemeljili Srbiju, mogli da vide i autentične lične predmete tadašnjih vođa ustanka. Među izloženim eksponatima mogli su da se vide i jatagan Petra Dobrnjca, tozluk hajduk Veljka Petrovića, kao i lični predmeti Karađorđa. Na jučerašnjoj proslavi dodeljena je i nagrada "Filip Višnjić" pesniku Rajku Petrov Nogu.

Srpski političari su, na kraju proslave, direktno, a ostali gosti, novinari i meštani, kroz sneg i obezbeđenja raznih boja, mogli na video - bimu da prate izvođenje igrokaza "Skela" Gorana Petrovića, u režiji Kokana Mladenovića. Voja Brajović, Predrag Ejdus, Mihajlo Janketić, Nenad Jezdić, Tanja Bošković i ostali vrhunski glumci u neprimereno neljudskim uslovima vrhunski su izvodili svoje uloge, bez obzira na povremene nestanke struje i nemogućnosti da ih publika čuje. I zaista nepravedno, gusti sneg prestao je da pada baš kada je izvođenje "Skele" završeno. Ali tada su već bili u mislima u toplim autobusima.

Tanja Čanak

 

Počast Filipu Višnjiću

LOZNICA- Svetom liturgijom na Sretenje u crkvi Pokrova presvete Bogorodice i polaganjem cveća na spomenike istaknutih ličnosti iz Jadra juče su u Loznici obeleženi Dan državnosti Srbije i dva veka od Prvog srpskog ustanka. Posle svete liturgije, delegacija Skupštine opštine je u crkvenoj porti položila cveće na grob ustaničkog vojvodine iz Loznice Antonija - Ante Bogićevića koji se proslavio u toku Prvog srpskog ustanka, posebno u boju na Loznici braneći je od turskih napada. Nedaleko od tog mesta položeno je cveće na spomenik srpskom pesniku bune Filipu Višnjiću, koji je tokom Boja na Loznici, pevajući uz gusle pomogao srpskim ustanicima u odbrani grada. U ime žitelja Jadra delegacija opštine je položila cveće na spomenik jednom od neposrednih učesnika i značajnom protagonisti srpske revolucije Vuku Stefanoviću Karadžiću, na istoimenom trgu u Loznici. U Muzeju Jadra preksinoć je otvorena dokumentarna izložba pod nazivom "Srpska revolucija u Jadru", kao prva u nizu manifestacija kojima će tokom čitave ove godine u lozničkom kraju biti obeležena 200. godišnjica.

TANJUG


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

16:19h

Orašac: Centralna proslava povodom dva veka Prvog srpskog ustanka i stvaranja moderne države

16:33h

Karađorđe ustani i ujedini nas

16:56h

Dragan Maršićanin poručio okupljenima u Orašcu: Da vratimo Srbiji ponos

   
 


     


FastCounter by LinkExchange