[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 16. 2. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


FHP i JUKOM o suđenju za ubistvo premijera Đinđića

Kazniti neprimereno
ponešanje branilaca

BEOGRAD (Beta) - Fond za humanitarno pravo (FHP) i Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) izrazili su juče zabrinutost zbog neodgovornog odnosa učesnika u postupku protiv optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Ove nevladine organizacije ističu da su sud i tužilaštvo "nerazdvajanjem postupka protiv 13 optuženih za ubistvo premijera doprineli stvaranju utiska u javnosti da ubistvo premijera nosi istu težinu kao i kriminalne radnje poput razbojništva, trgovine narkoticima, pljačke automobila i slično tome".

Ocenjeno je da taj "ozbiljan propust" može biti otklonjen ukoliko sud usvoji predlog zamenika specijalnog tužioca da se izdvoji postupak za ubistvo premijera Đinđica.

"Fer i pravično suđenje optuženima neprestano ugrožava nekoliko branilaca okrivljenih, ometajući sudski postupak neprimerenim ponašanjem, zloupotrebom svojih ovlašćenja na prigovor i žalbu i nepoštovanjem institucije suda čiji je zadatak da donese pravdu za optužene i žrtvu", navodi se dalje u saopštenju.

FHP i JUKOM ocenjuju da su se napuštanjem sudnice, 24. decembra 2004. godine, "prvi put u istoriji Srbije" branioci okrivljenih "odrekli advokatske etike, odajući utisak u javnosti da zastupaju interese onog dela Srbije koji ubistvo premijera Đinđića vidi kao patriotski čin". NVO zameraju sudskom veću što nije, u skladu sa zakonom, kaznilo takvo ponašanje branilaca okrivljenih, čime bi sprečilo "pokušaj ponovljenog narušavanja integriteta suda i samih sudija".

FHP i JUKOM izražavaju zabrinutost zbog nereagovanja Advokatske komore Srbije, koja treba da čuva ugled profesije i isključuje članove koji kaljaju profesiju, i pozivaju advokate, profesionalna udruženja, nevladine organizacije i građane da podrže princip vladavine prava i pomognu uspostavljanju zakonitosti u Srbiji.


vesti po rubrikama

^hronika

17:40h

FHP i JUKOM o suđenju za ubistvo premijera Đinđića

17:47h

Kostolac: Posle dva i po meseca pronađen mrtav Petar Neogocić (76)

17:54h

Na granici između Srbije i Crne Gore zaplenjeno 160 kg marihuane

18:01h

U saobraćajnoj nesreći na putu Vršac-Pančevo: Poginulo dvoje

18:08h

Kafić pevača Džeja Ramadanovskog na meti napadača

18:16h

Tutin: Požar u "Dalasu" izazvale neispravne instalacije

   


     


FastCounter by LinkExchange