[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 7. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Francuska obeležava 200 godina od rođenja slavne književnice

Godina Žorž Sand

PARIZ (Beta-AFP) - U Francuskoj je počela "godina Žorž Sand", tokom koje će, povodom 200 godina od rođenja, autorki "Đavolske bare" biti ukazane brojne počasti. Savremenici su Žorž Sandovu smatrali jednom od najvećih književnika. Ipak, tokom 20. veka nije bilo većeg interesovanja za stvaralaštvo te izuzetne žene koja se borila za svoje republikanske ideale.

Danas nema kompletnog izdanja njenih sabranih dela, a u knjižarama se može naći mali broj dela književnice koja je, kako piše na internet sajtu posvećenom jubileju (njnjnj.georgesand.culture.fr), za sobom ostavila 244 naslova. "Iako se, posle SAD, u Francuskoj već nekoliko godina proučava stvaralaštvo Žorž Sandove, danas se široj javnosti moraju približiti njene knjige", navodi francusko ministarstvo kulture.

Rođena 1. jula 1804. u Parizu, Oror Dipen umrla je 8. juna 1876. u francuskom gradu Noanu. U njenoj kući u Noanu okupljali su se umetnici, uključujući Šopena, Lista, Balzaka, Delakroa, Gotjea, Turgenjeva i Flobera. Njeno plodno stvaralaštvo čine priče, novele, romani (feministički, društveni i "seoski"), pozorišni komadi, novinski članci i više od 30.000 pisama koja predstavljaju "jednu od najlepših prepiski u našoj književnoj istoriji", rekla je koordinator "godine Žorž Sand" Rein Prat.

Autorki romana "Kraljica Kvak", "Seoska trilogija" i "Gospođica Merkan" biće ukazana počast u martu, na Dan žena, kao i na Pesničkom proleću i Nedelji francuskog jezika. U Beriju će se 2. i 4. jula održatu nacionalni dan posvećen Žorž Sandovoj. U planu su brojni seminari, čitalačke večeri, izložbe i druge manifestacije, kao i puštanje u promet marke sa likom književnice.

U zvaničnom programu ne pominje se eventualno prebacivanje ostataka Žorž Sandove u Panteon, što su predložili neki eksperti.


vesti po rubrikama

^kultura

16:07h

Francuska obeležava 200 godina od rođenja Žorž Sand

16:15h

Majls Grifit, američka džez zvezda na "Nišvilu"

16:23h

Dani francuskog filma - novi reditelji u Domu omladine

16:31h

Svečanost u Narodnom pozorištu: Dodeljene Vukove nagrade

16:39h

Pred premijeru najnovijeg filma Zdravka Šotre: Karta više za "Pljačku"

16:48h

Iranska etno grupa Merdane hoda u Etnografskom muzeju

16:56h

Izložba karikatura u Kini: Čeličaninu treća nagrada

17:04h

Preminuo crtač Džon Henč - portretista Mikija Mausa

17:12h

Premijera na sceni "Moderna garaža": Cvetovi zla

   


     


FastCounter by LinkExchange