[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 7. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zaposleni u psihijatrijskim ustanovama traže veće plate

Zaključani i napadani za male pare

Uz veće plate, traže i beneficirani radni staž, bolje uslove rada za sebe, ali i za lečenje pacijenata

BEOGRAD (Beta) - Predstavnici Sindikata "Nezavisnost" iz psihijatrijskih ustanova u Beogradu zatražili su juče od Ministarstva zdravlja Srbije da, zbog teških uslova rada, poveća plate i poboljša položaj zaposlenih u tim ustanovama.

Na konferenciji za novinare, predsednik Sindikata "Nezavisnost" u Institutu za neuropsihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Goran Mladenović rekao je da taj sindikat zahteva povećanje zarada zaposlenih u psihijatriji za 30 odsto, beneficirani radni staž od tri meseca na godinu dana rada i hitno poboljšanje uslova rada, ali i lečenja pacijenata.

Sindikat "Nezavisnost" je, u ime pet psihijatrijskih ustanova, uključujući i one iz Novog Sada, Vršca i Gornje Toponice, uputio navedene zahteve ministarstvu zdravlja.

Nije neka cifra

Mladenović i predsednik sindikata u Zavodu za bolesti zavisnosti Branislav Bradašević istakli su da samo pet odsto zaposlenih u zdravstvu radi u psihijatrijskim ustanovama i ocenili da za državu ne bi bio problem da izađe u susret njihovim zahtevima.
Sadašnja prosečna zarada srednjeg medicinskog kadra u tim ustanovama, uključujući i noćna dežurstva, prema njihovim rečima, iznosi 13.200 dinara.

Ističući da čekaju da se formira novo ministarstvo, predstavnici sindikata su istakli da odmah nakon toga očekuju početak dogovora oko svojih zahteva, a da će, ako do njih ne dođe preduzeti oštrije metode sindikalne borbe i mere štrajka koje im dozvoljava zakon.

Mladenović je istakao da su zaposleni "pod ključem" zajedno sa najtežim bolesnicima koji pate od šizofrenije, psihoza ili su narkomani, a dodao je da je svaki zaposleni bar desetak puta bio napadnut.

Prema rečima zaposlenih u bolnici "Dr Laza Lazarević" i "Zavodu za lečenje bolesti zavisnosti, alkoholizam i narkomaniju", u tim ustanovama ne postoji klasično obezbeđenje koje bi reagovalo u incidentnim situacijama, već su medicinski tehničari prepušteni sami sebi.

U slučaju povreda, kako kažu, nadoknade od osiguranja su izuzetno niske, pa je tako, jednom njihovom kolegi, za dva polomljena rebra isplaćeno 1.000 dinara odštete. Dešava se, prema njihovim rečima, da i sami pacijenti budu povređeni, a tada su zaposleni suočeni sa optužbama njihovih porodica.

Zaposleni traže da se reguliše oblast psihijatrije i utvrdi u kojim slučajevima je odobrena primena sile.

Stigao odgovor

Poslovi u psihijatrijskim ustanovama već su Uredbom o koeficijentima tretirani kao složeniji i takve su i plate, kaže se u saopštenju Ministarstva zdravlja, koje je reagovalo na zahteve sindikalaca. U vezi uslova rada, odgovor je da je u toku kupovina i popravka opreme za koju će ove ustanove imati prvenstvo. Postupak za beneficirani staž vodi se u PIO fondu, a zaposleni u toj oblasti imaju pravo na skraćeno radno vreme, konstatuje Ministarstvo.

G. J.


vesti po rubrikama

^društvo

15:11h

Zaposleni u psihijatrijskim ustanovama traže veće plate

15:19h

Mreža za vraćanje imovine: Vraćanje otetog pod hitno

15:27h

Užice: Policija imala nalog za oduzimanje kasete sa snimkom emisije "Kontakt"

15:35h

Gde završava novac od poziva na broj 041 u Hitnoj pomoći

15:43h

Sanitarna inspekcija Subotice pronašla višak Arsena u vodi

15:50h

Dragan Domazet, ministar za nauku i tehnologiju: Transformacija "Vinče" odložena

   


     


FastCounter by LinkExchange