[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 6. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Premijera Izraela ispitivala policija zbog korupcionaškog skandala

Šaronu preti optužnica

Arijel Šaron bi bio prvi izraelski premijer protiv koga je optužnica podignuta i morao bi da bude suspendovan s položaja dok čeka ishod suđenja

TEL AVIV (Tanjug) - Izraelskog premijera Arijela Šarona ispitivala je juče policija, drugi put u poslednja tri meseca, u njegovoj zvaničnoj rezidenciji u Jerusalimu, zbog sumnje da je umešan u korupcionaški skandal koji bi mogao da dovede do njegove ostavke. U slučaju da novi državni tužilac Menahem Mazuz odluči da li da podigne optužnicu protiv njega, Šaron bi bio prvi izraelski premijer protiv koga je optužnica podignuta i morao bi da bude suspendovan s položaja dok čeka ishod suđenja.

Šaron, koji predvodi vladajući Likud, odbio je apele da da ostavku zbog istrage i zarekao se da će ostati na položaju premijera do sledećih izbora u 2007. godini. Zbog toga su mnogi analitičari povezali skandal s Šaronovim planom obelodanjenim ove sedmice da evakuiše jevrejske naseljenike iz pojasa Gaze. Šaron je u sredu pristao da se o tom planu Izraelci izjasne na referendumu, a generalni sekretar UN Kofi Anan ocenio je njegovu odluku da ukloni izraelska naselja u području Gaze kao vrlo pozitivan znak i prvi, nužan korak ka ostvarivanju mirovnog plana koji bi Izraelcima i Palestincima omogućio da žive u miru u dve suverene susedne države.

Šaron nije znao

Biznismen David Apel, protiv koga je nedavno podignuta optužnica da je podmitio članove Šaronove familije, u intervjuu za izraelsku televiziju izjavio je da Šaron nije znao da je on zaposlio njegovog sina Gilada i da je Giladovo angažovanje je prestalo čim je Šaron izabran. Šaron je ispitivan pod sumnjom da je prihvatio mito od Apela kasnih devedesetih godina, ali je više puta porekao umešanost u ovu aferu.

U međuvremenu je propao još jedan pokušaj obnavljanja izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora jer dve strane šesti put nisu uspele da ugovore sastanak između Šarona i njegovog palestinskog kolege Ahmeda Kureija. Palestinski izvori su obelodanili da postoje ozbiljne razlike u odnosu na sadržaj i definiciju pitanja na dnevnom redu za sastanak dve strane i istakli da ne treba gajiti prevelike nade da će tog sastanka biti. Drugi pripremni razgovor najavljen je za sledeću sedmicu.

Izraelski vojnici ubili su juče palestinskog ekstremistu kraj jevrejskog naselja Necarim u pojasu Gaze, javio je Radio Izrael. U međuvremenu je objavljeno da je teroristička organizacija Islamski džihad pokušala da formira pomorske odrede u pojasu Gaze, s ciljem da napadne jevrejske naselja.


vesti po rubrikama

^svet

17:11h

Premijera Izraela ispitivala policija zbog korupcionaškog skandala

17:20h

Džordž Tenet pravda obaveštajace

17:29h

Žučna polemika u Veliikoj Britaniji

17:36h

Delegacija UN za iračke izbore danas u Bagdadu

      


FastCounter by LinkExchange