[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 6. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dva požara za mesec dana unela paniku među stanare zgrade A-5 u zaječarskom naselju "Ključ"

Zapaliću vas sve!

Zoran Gradecić (29), povratnik sa vukovarskog ratišta, zapretio stanarima. U prvom požaru izgorela Zoranova majka, drugi je po svemu sudeći on sam izazvao i nestao

Među stanarima zgrade A-5 u zaječarskom naselju "Ključ" ovih dana vlada prava panika, nakon što je vatra 1. februara dokrajčila stan Zorana Gradecića, u kome je požar prvi put izbio 25. decembra prošle godine. Tada je stradala Dragica Gradecić, Zoranova majka. Slepa žena bila je sama u kući, a od zadobijenih povreda umrla je posle dva dana u zaječarskoj bolnici. U policijskom izveštaju je stajalo da je požar izazvala sveća.

Nakon ove nesreće dvadesetdevetogodišnji Zoran koji je ostao bez igde ikoga, jer mu je otac Jovan takođe preminuo nekoliko meseci pre nego se dogodio prvi požar, bez zaposlenja i sa psihičkim traumama koje nosi sa vukovarskog ratišta, nastavio je da živi u stanu u kome je bukvalno samo jedna soba bila upotrebljiva. Nakon što je drugi požar potpuno uništio stan na prvom spratu ove zgrade, oštetio i susedne stanove, Zoranu se izgubio svaki trag, a na zidovima zgrade osvanuli su grafiti "zapaliću vas sve".

Stanari koji kažu da su do ovih događaja sa Zoranom živeli u miru, napisali su peticiju i prekjuče je poslali na adrese SO Zaječar, Centra za socijalni rad i zaječarske policije tražeći da neko preuzme staranje o mladiću, a nadležni zaštite živote i imovinu 30 porodica. Oni veruju da je Zoran izazvao oba požara i zato zahtevaju da nadležni preduzmu brigu o njemu i tek nakon izlečenja ga vrate u ovaj stan.

- Zoranova porodica tu živi 25 godina. Nemamo ništa protiv mladića, već samo želimo da mu pomognemo, jer njemu je pomoć očigledno potrebna - kaže Milica Stanković, čiji se stan nalazi na spratu više i koji je pretrpeo najviše oštećenja od požara.

- Podigao se parket, prozore ne mogu da otvorim, uništeni su tepisi i zavese ali ponajviše živci. Svi smo u zgradi uznemireni i u strahu šta će se dalje dešavati, jer je Zoran nedavno pripretio da će nam baciti bombu, pa svi ti grafiti! Ko zna šta je u njegovoj glavi. Nakon poslednjeg požara odveli su ga na neuropsihijatriju i odmah sutradan pustili, a onda mu se izgubio svaki trag.

Policija našla trodone

Dušan Vučić, predsednik kućnog saveta u ovoj zgradi kaže da je pre tri dana u zgradu došla neka gospođa Mira koja je rekla da želi da kupi stan Gradecića.
- Rekli smo joj da takav dogovor može da napravi samo sa Zoranom, jer je to njegov stan - kaže Vučić. O Zoranu mora neko da preuzme staranje. U tom stanu koji je nakon prvog požara bio neobezbeđen, a vrata uvek otvorna kada Zoran nije bio kod kuće, okupljali su se narkomani. Policija je prilikom uviđaja našla veliku količinu trodona. Jednom je Zoran pao u nesvest i tada su komšije videle da na rukama ima ubode od igle. Neki od stanara su ga videli da je, kada se ovaj drugi požar dogodio iskočio iz stana kroz terasu. To znači da je bio unutra, jer su vrata bila zatvorena. Zato sumnjamo da je on izazvao požar namerno i da će nas sve zapaliti ako mu ne stanu na put.

Starica Zlata Pusijanović koju smo zatekli na ulazu zgrade iz koje su nosači iznosili ugljenisani nameštaj, a koja je Zorana čuvala od četvrte godine, s puno ljubavi govori o ovom nesrećnom mladiću.

- Pre nego se sve ovo dogodilo Zoranu i njegovoj majci su isključili struju zbog neplaćenih računa - priča starica.- Koristili su sveću, nisu mogli da kuvaju. Kada se dogodila ta tragedija Zoran je hteo da se obesi u kupatilu. Sprečila sam ga u tome i novogodišnju noć je proveo kod mene. Pričao mi je da je imao problema sa drogom. Njihova penzija je stajala kod mene i ja sam mu davala koliko je tražio. Da sam znala da nisu plaćeni računi za struju, to bih učinila ja. Dragica je oslepela kada se vratila sa ratišta, gde je išla da traži sina misleći da je poginuo. Zoran je bio samo ranjen, a kad se vratio u Zaječar počeli su svi ti problemi. On ima prava da živi u svom stanu koji je otkupila njegova majka, danonoćno šijući torbe.

Od stana u kome je Zoran živeo ostalo je samo zgarište. U hodniku zgrade i dalje se oseća smrad paljevine, a stanari koji tu prolaze okreću glavu od stravične slike. Slika u zgradi A-5 u mnogome podseća na one koje smo viđali na TV ekranima u okolini Vukovara i na drugim ratištima, a koju Zoran očito nije izbrisao iz svoje svesti i koja ga i dalje prati kroz život. Da li će uspeti da je zauvek izbriše iz svoje svesti i nastavi normalan život sa komšijama, teško je prognozirati. Jedno je sigurno, stanari zgrade A-5, kako i sami kažu, pokrenuli su jedno ozbiljno pitanje - ima li ko da brine o ljudima poput Zorana i ima li budućnosti za njih.

SLAVICA MARKOVIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:30h

Dva požara za mesec dana unela paniku među stanare zgrade A-5 u zaječarskom naselju "Ključ"

15:57h

Nedostatak soba u niškom Kliničkom centru

16:19h

U Beogradu juče promovisana 20. turijska "Kobasicijada"

   
 


     


FastCounter by LinkExchange