[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 6. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Objavljena knjiga "Najlepši putopisi Miloša Crnjanskog" u Prosveti

Svet u oku, damar u žilama

Strasni tragalački, lutalački putopisni duh i dah

U izdanju Prosvete nedavno je izašla knjiga "Najlepši putopisi Miloša Crnjanskog" u izboru i sa predgovorom Miroslava Josića Višnjića. Između lirskog putopisa "Lament nad Beogradom" i putopisne pesme u prozi "Finistere" našlo se, u dve celine "Naša nebesa" i "Orbis pictus", tek dvadesetak najzanosnijih i najputopisnijih proznih zapisa rodonačelnika modernog srpskog književnog putopisa, proznog dnevnika ili noćnika, lirske reportaže.

Iako je osim nekoliko bedekera ("Naše plaže na Jadranu" i "Boka Kotorska", Crnjanski objavio samo tri knjige putopisa "Ljubav u Toskani", "Knjiga o Nemačkoj" i "Putopisi", prema rečima priređivača "njegovi romani, pesme, drame, zapisi, uspomene prožeti su strasnim tragalačkim, lutalačkim putopisnim duhom i dahom". Miloš Crnjanski putovao je sa aparatom i beležnicom najviše između dva svetska rata, gledao, pamtio, snimao, pisao, na sve udario kočoperni pečat.

Prema rečima Josića Višnjića, u putopisima Miloša Crnjanskog ima, ne treba se dvoumiti, i opisa prirode, panorama gradova, slika fasada, geografskih znanja, literarnih zanosa i prkosa, mudrovanja i čavrljanja, snova, umetnosti, etnologije, egzotike, erotike...svega ima. Pisac putuje i daje nam dve slike sveta: onu koju vidi oko i onu koja damara u žilama.

Mesto Miloša Crnjanskog u mapi naših putopisaca je čelno, on je na vrhu piramide, iza sebe ima Dositeja, Isidoru, Dučića, Rastka, Vinavera, Nušića, Domanovića, Pekića. Ipak, putopisi Miloša Crnjanskog razlikuju se po izboru tema i ritmu rečenice, njegovi tekstovi otkani su na potki gramatike puteva i čula.

T. Čanak


vesti po rubrikama

^kultura

15:11h

Objavljena knjiga "Najlepši putopisi Miloša Crnjanskog" u Prosveti

15:20h

Legendarni pank sastav 13. februara u Hali sportova

15:29h

Na Bulevaru slavnih u Holivudu: Zvezda za Dru Barimor

15:37h

Aleksandar Serdar i Gudači Sv. Đorđa u Skupštini grada Beograda

15:45h

Koncert u Kolarčevoj zadužbini: Muzika iz 1923. godine

15:53h

Predstavljena knjiga Bharata Munija "Natjašastra"

16:01h

Glumačke svečanosti Milivoje Živanović u Požarevcu

 


     


FastCounter by LinkExchange