[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 6. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Božidar Đelić o vraćanju para Mobtelu od naplaćenog poreza za ekstraprofit

Vraćeno pre roka zbog
uštede na kamatama

Mobtel će ove godine prvi put isplatiti državi dividendu, ističe Đelić

BEOGRAD - Poreska uprava je postupila u skladu sa zakonom kada je vratila pare, koje su po osnovu naplate ekstra poreza Astra banci, uzete od Mobtela i vraćene mu sredinom decembra. Novac nije vraćen Karićima, već Mobtelu. Istina, nije iskorišćen maksimalan rok za povraćaj novca, ali je to učinjeno da bi se uštedelo na isplati kamate, koja dnevno iznosi oko milion dinara- rekao je na jučerašnjoj konferenciji za štampu Božidar Đelić, ministar za finansije.

Ministarstvo za finansije je bilo koordinator u pripremi izveštaja o vraćanju para i njega je juče usvojila Vlada Srbije. Na osnovu izveštaja usvojena su četiri zaključka, a prvi je da je rešenje Republičke uprave za javne prihode o prinudnoj naplati od Mobtela, doneto 27. novembra 2001. godine, bilo suprotno zakonu zbog propusta u postupku. RUJP, naime, nije uručio rešenje o prinudnoj naplati i sačekao da Mobtel plati porez, već je odmah krenuo u prinudnu naplatu. Vrhovni sud je to konstatovao i zbog toga je dva puta, 12. septembra 2002. i 9. oktobra 2003. godine, oborio rešenje RUJP-a. Đelić kaže da RUJP tada nije bio u okviru ministarstva finansija, već pod direktnom ingerencijom Vlade Srbije.

Smena Stanivukovića?

Đelić je izneo i da je pre tri dana firma "Mali kolektiv" iz Beograda, koja je jedan od akcionara "Nacionalne štedionice", zatražila da se održi sednica UO i Skupština akcionara ove banke. Vlada je prihvatila taj predlog i zatražiće smenu generalnog direktora Bojana Stanivukovića, "zato što nije štitio državne interese u ovoj banci, kao i zbog njegovih pretnji da će čak podneti krivičnu prijavu protiv države". Kako "Glas" saznaje sednica Skupštine akcionara "Nacionalne štedionice" zakazana je za 10. februar. "Mali kolektiv" i "Elim" iz Beča su kupili akcije štedionice u trećoj emisiji i jedna i druga firma poseduju po 13,67 odsto vlasništva. Đelić je ponovio da u slučaju "Nacionalne" nije reč o predizbornim i postizbornim igrama, već o tome da se zaštiti nacionalni interes jer država sada ima samo 10,5 odsto kapitala.

Na pitanje novinara zašto RUJP posle prvog poništenja rešenja nije nešto učinio kako bi ispravio propuste u postupku Đelić je odgovorio da se čekao kraj veštačenja Gradskog zavoda. Taj postupak je, međutim, prolongiran zbog promena statusa Astra banke, čak sedam puta, pa Gradski zavod nije mogao da dođe do dokumentacije. Đelić je istakao da će država, koja je za sada vlasnik 49 odsto kapitala u Mobtelu, prvi put dobiti dividendu koja će verovatno iznositi i više nego što je Mobtelu vraćeno para, a to je 2,4 milijarde dinara. Indikativno je, podvukao je Đelić, da Mobtel do pre dve godine nije prikazivao u knjigama profit, pa zbog toga treba analizirati ugovore koje je sklapao sa poslovnim partnerima.

Treba istaći kaže Đelić i da je RUJP dva puta zatražio zaštitu zakonitosti od Tužilaštva i ono je oba puta odbilo i potvrdilo da je Vrhovni sud pravilno postupio kada je poništio rešenje iz proceduralnih razloga. Nedavno je i treći put zatražena zaštita zakonitosti i čeka se odgovor. U međuvremenu je Ustavni sud potvrdio da Zakon o jednokratnoj naplati poreza na ekstraprofit nije u suprotnosti sa Ustavom zbog, kako se navodilo, njegovog retroaktivnog dejstva, već je imao nekoliko manjih primedbi na ovaj zakon. I Vrhovni sud je potvrdio da ovaj zakon nije u suprotnosti sa Ustavom, dodao je Đelić.

Z. M. - S. J.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:16h

MUP i dalje tapka u mestu u istrazi oko "šećerne afere"

17:25h

Hrvatska bi mogla uskoro da ratifikuje sporazum o sukcesiji

17:31h

Fabrike šećera u Sremskoj Mitrovici i Kovinu ponovo bev kupca

17:40h

Božidar Đelić o vraćanju para Mobtelu od naplaćenog poreza za ekstraprofit

17:49h

Vlada Srbije usvojila Odluku o otpisu i odlaganju poreskih obaveza

17:57h

Novi vlasnici u Valjaonici bakra u Sevojnu

18:05h

Novi VIP salon na Aerodromu "Beograd"

 


     


FastCounter by LinkExchange