[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 6. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Neuobičajeno visoke temperature prijaju hroničnim bolesnicima

Leto usred zime

Šetajte što više još dan-dva, dok je toplo, preporučuju lekari

BEOGRAD - Danas i sutra će, po prognozi meteorološke kuće "Meteos", maksimalna dnevna temperatura u Srbiji ići i do 20. podeoka, što je znatno toplije nego obično u ovom periodu godine. Ova dva dana biće sunčano i suvo, a u nedelju već temperatura pada za desetak stepeni, pa će najviša dnevna temperatura tog dana biti od šest do 11 stepeni Celzijusa. Moguće je i da u nedelju bude kiše povremeno.

Zahlađenje se nastavlja i u ponedeljak, kada se očekuje da maksimalne dnevne temperature budu od minus jedan do pet stepeni u plusu. U utorak će biti još svežije, s temperaturama od minus jedan do plus tri, a za sredu u "Meteosu" najavljuju temperature od minus dva do dva stepena u plusu. Od ponedeljka do srede, prema prognozi "Metosa", biće uslova za susnežicu i sneg povremeno.

S obzirom na to da je pre samo sedam dana temperatura bila u minusu, a ovih dana imamo gotovo prolećne temperature, sasvim je za očekivati da na ovakve vremenske prilike reaguju meteoropate i hronični bolesnici. Pa ako ste kod sebe uočili neke tegobe pre tri-četiri dana, stručnjaci objašnjavaju da je razlog tome, verovatno, to što pripadate nekoj od ovih kategorija.

- Prelaz temperatura je bio nepovoljan do pre tri dana za hronične bolesnike i meteoropate, ali sada ovaj neprestani rast temperatura nema nikakav značaj u smislu faktora rizika za njih. Trenutno je vrlo dobra elektromagnetna stabilnost u atmosferi, pa su stabilizovani i metabolički procesi u našem organizmu. Hronični bolesnici se osećaju veoma lepo ovih dana i preporučujem im da do nedelje, do kada su najavljene visoke temperature, provode što više vremena u prirodi i uopšte duže šetnje na otvorenom prostoru - savetuje prim. dr Miroslav Đekić, načelnik Stručno-metodološkog centra u Hitnoj pomoći.

Naš sagovornik priznaje da trenutne vremenske prilike ne odgovaraju asmatičarima zbog velike magle u jutarnjim i večernjim satima, odnosno zbog velikog isparavanja koje je još povezano sa aerozagađenjem u urbanim sredinama.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:24h

Novi detalji o zahtevima za smenu dvojice čelnih ljudi užičkog pravosuđa

16:31h

Reagovanje Ministarstva kulture i medija na oduzimanje kasete užičkoj TV 5

16:40h

Neuobičajeno visoke temperature prijaju hroničnim bolesnicima

16:49h

Operacija na Institutu za kardiovaskularne bolesti KCS

 


     


FastCounter by LinkExchange