[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 6. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Osvežavajući napitak firme "Minakva" povučen iz prodaje, zbog štetnosti po zdravlje

"Stevia" van upotrebe

Pokret potrošača preporučio da se ne koristi ovaj proizvod

Povodom nedavne afere sa osvežavajućim napitkom "Stevija oranž" koji je zabranjen i povučen iz prodaje, Pokret potrošača Beograda je organizovao konferenciju za štampu ne bi li se javnost još bolje upoznala sa ovim problemom. Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača, preporučio je konzumentima, a posebno deci, da do konačnog razrešenja ove afere, ne koriste osvežavajući napitak "Stevija" ili neki sličan koji sadrži ekstrakt ili aromu ove biljke.

Da podsetimo, prema nalogu republičkog poljoprivrednog inspektora, proizvodnja i puštanje u promet ovog soka je obustavljena dok se ne dostavi analiza spornog sastojka, odnosno "stevije" od akreditovane i ovlašćene institucije.

Nema podataka

Dr Milan Pavlica, načelnik Instituta za higijenu u "VMA", ogradio se od izjave nadležnih u "Minakvi" da je njihov tim dao pozitivno mišljenje o ovom napitku.
- Stav je naše Komisije za aditive, koja je radila analizu, da nema dovoljno podataka o štetnosti "stevije". U Americi se "steviozidi" ne mogu koristiti kao zaslađivači u sladoledima ili sokovima, a mogu se koristiti u dijetetskim proizvodima - kaže Pavlica.

- Evropski standardi nisu dozvolili upotrebu "stevije" ili listova ove biljke u ljudskoj ishrani. Trenutno se u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama "steviozid" ne dozvoljava ni u ishrani, ni kao aditiv, a ne može se koristiti ni kao aromatični preparat - izjavio je Ivan Stanković, predsednik Komisije za aditive Srbije i Crne Gore.

Po rečima Vanje Kolesarić, rukovodioca grupe za kvalitet životnih namirnica u Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom, kompanija "Minakva" je spornu supstancu u zemlju uvezla kao aditiv, koja je u ovom osvežavajućem piću deklarisana samo kao aroma.

Predstavnici "Minakve" navode da je "stevija" uvezena u zemlju čak pet puta (dva puta iz Kine i tri puta od raznih svetskih dobavljača), a stručnjaci iz "Jugoinspekta", koji su uradili sve potrebne analize ovog proizvoda, dozvolili su uvoz. Po njihovim rečima, problem je uzrokovao Zavod za zaštitu zdravlja Novog Sada, koji je jednom dozvolio puštanje u promet napitka "Stevija oranž", a zatim insistirao da se isti povuče sa tržišta.

Kako stvari trenutno stoje, problem je nastao u tumačenju dekleracije od strane Zavoda za zaštitu zdravlja Novog Sada.

S. O.


vesti po rubrikama

^Beograd

20:18h

Osvežavajući napitak firme "Minakva" povučen iz prodaje, zbog štetnosti po zdravlje

20:25h

Ekipe "Gradske čistoće" ovih dana peru ulice od rizle

20:35h

Odluke IO SO Stari grad

20:43h

Ekspres čeka minibuseve

20:50h

Kako je posečena šuma Crveni breg na Dedinju

20:57h

Predstavljen ekološki plakat za 500 škola

 


     


FastCounter by LinkExchange