[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 6. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ilinka Mitreva: Makedonija se nalazi na putu prema EU

Evropski planovi

Na predstojećem sastanku u Istanbulu očekuje se signal koji bi omogućio prijem Makedonije u NATO 2006.

BEČ (Beta) - Prihvatanje zahteva Makedonije za prijem u Evropsku uniju (EU) uputiće snažnu političku poruku svima u regionu da se za rešavanje i najkritičnijih situacija, na evropski način, dobija podrška za pristupanje evropskoj kući, ocenila je u Beču šef makedonske diplomatije Ilinka Mitreva. Obraćajući se Stalnom savetu Oebsa, ona je podsetila da Makedonija namerava da 26. februara zvanično, kako je već ranije najavila, preda zahteva za prijem u EU.

"Makedonija je izgrađivala partnerstvo sa EU od potpisivanja sporazuma o saradnji 1996. godine i bila je prva zemlja u regionu koja je potpisala Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji", ukazala je Mitreva.

Saradnja

Mitreva je istakla da postoji novi duh saradnje i da su države regiona proteklih godina postigle značajan napredak u bilateralnim odnosima i saradnji. Ona je podvukla da je zajednički cilj zemalja regiona bezbednost i uključenje u evro-atlantske strukture.

Imenovanje

Makedonski predsednik Boris Trajkovski imenovao je za novog načelnika Generalštaba Armije Republike Makedonije generala Đorđija Bojadžijeva. "Možemo slobodno reći da će odnosi u oblasti reforme odbrane napredovati bez ikakvih problema", izjavio je portparol makedonskog predsednika Andrej Lepavcev. Bojadžijev je rođen u strumičkom Novom Selu, ima 54 godine, oženjen je i otac dvoje dece. Školovao se u Francuskoj, tako da odlično govori francuski, a služi se i engleskim jezikom.

Mitreva je izjavila da je Makedonija svesna da je "evropska integracija kompleksan proces" i podvukla spremnost zemlje da "u potpunosti ispuni obaveze na tom putu".

Mitreva je ocenila da bi pozitivan signal EU vezan za kandidaturu Makedoniji predstavljao jak integrativni faktor za zemlju, koji bi mobilisao sve domaće potencijale za dalje intenziviranje reformi, a bio bi i ohrabrenje za strane investitore.

Kad je reč o članstvu Makedonije u NATO, Mitreva je kazala da od predstojećeg sastanka u Istanbulu očekuje signal koji bi omogućio prijem Makedonije u NATO 2006.

Šefica makedonske diplomatije je kazala da njena zemlja podržava prioritete Bugarske, koja predsedava Oebsom u ovoj godini. Istovremeno, ona je ukazala da je Makedonija prihvatila nastavak misije Oebsa, ali je najavila da bi o veličini, profilu i fokusu misije za 2005. godinu trebalo razgovarati, u skladu sa novim pozitivnim razvojem u Makedoniji.


vesti po rubrikama

^balkan

16:14h

Ilinka Mitreva: Makedonija se nalazi na putu prema EU

16:22h

Karadžićeva supruga podnela zahtev za naknadu štete

16:31h

Objavljeno fototipsko izdanje "Pravila Pravoslavne crkve"

16:40h

Rušenje desetospratnice u Koniji odnelo 38 života

16:49h

U RS se švercuje drogama, oružjem, ženama

   


     


FastCounter by LinkExchange