[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ukidanje prava na žalbu razrešenim sudijama vezalo ruke Ustavnom sudu

Etičko čišćenje na uštrb
sudske nezavisnosti

I posle 5. oktobra bilo zaobilaženja zakonske procedure

BEOGRAD - Izmenama i dopunama Zakona o sudijama 20. marta prošle godine u vreme vanrednog stanja praktično je ukinuto pravo razrešenim sudijama na ustavnu žalbu i odluku Narodne skupštine Srbije. Ustavni sud Srbije zatrpan je predmetima gde sudije redovnih sudova koje su razrešene traže ustavno-sudsku zaštitu dovodeći u pitanje kvalitet postupka pred Velikim personalnim većem koje po zakonu razmatra da li su ispunjeni uslovi za prestanak sudijske funkcije i razrešenje sudija.

Pošto je zakonodavac uklonio iz pravnog poretka mogućnost žalbe time su i Ustavnom sudu vezane ruke, a pored toga, pošto Odluka skupštine o razrešenju predstavlja pojedinačni pravni akt, oglašavao se nenadležnim u takvim slučajevima. I same sudije Ustavnog suda ukazale su na ovaj problem.

I posle 5. oktobra jedno vreme o uslovima za razrešenje sudija raspravljano je na opštoj sednici Vrhovnog suda Srbije, dok nije stupio na snagu set novih pravosudnih zakona pa i Zakon o sudijama koji je uneo novinu, odnosno pravo sudije na ustavnu žalbu. Međutim, izmenama i dopunama zakona stvar je praktično vraćena na staro. Pošto se radi o odlukama skupštine, u pomenutim slučajevima ne postoji mogućnost da se vodi recimo upravni spor. Sudije smatraju da je ustavna žalba ipak bila bolje rešenje, ali da to i nije jedini problem.

Omer Hadžiomerović, član Upravnog odbora Društva sudija Srbije, ističe da je ustavna žalba ipak obezbeđivala bolju zaštitu sudijama, ali dodao da je procedura kršena i posle 5. oktobra naročito prilikom penzionisanja sudija kada je skupština čak zaobilazila opštu sednicu Vrhovnog suda Srbije.

- Pokazalo se da garancije sudijske nezavisnosti propisane Ustavom nisu bile dovoljne i da se u praksi radilo i mimo procedure. Stoga smatram da bi o tome da li su ispunjeni uslovi za razrešenje ili prestanak sudijske funkcije moralo da raspravlja jedno sasvim nezavisno telo, te da bi ako ono utvrdi da razlozi postoje, sudija imao pravnu mogućnost da uloži žalbu tim povodom i ostvari pravo na sudsku zaštitu pred Ustavnim ili Vrhovnim sudom. Mi sada imamo Visoki savet pravosuđa koji ima ulogu u predlaganju kandidata za izbor u sudijsku funkciju i Veliko personalno veće koje raspravlja o uslovima za razrešenje.

Nezavisno telo o kojem sam pričao bilo bi izmešteno na neki način i iz samog pravosuđa, a polovinu njegovih članova činili bi ugledni profesori i pravnici. Naša praksa je pokazala da bi trebalo izbeći Skupštinsku nadležnost i kada je u pitanju izbor sudija, već bi mnogo bolje bilo da to čini takođe jedno ovakvo nezavisno telo - rekao je Hadžiomerović.

On je ipak napomenuo da je to samo jedna od ideja i da će Društvo sudija aktivno da prati predstojeće ustavne reforme naročito u pogledu odredbi koje se tiču sudstva, davati svoje mišljenje i sugestije u pravcu iznalaženja najboljih rešenja.

Treba podsetiti da je jedan broj sudija u Miloševićevo vreme ostao bez posla i bez rasprave na opštoj sednici Vrhovnog suda i to ne čak ni glasanjem poslanika već konstatacijom da su se prema izveštaju Odbora za pravosuđe stekli uslovi za njihovo razrešenje. Naravno da ima sudija koje su više nego zaslužile da odu sa funkcije, ali se postavlja pitanje da li imperativ etičkog čišćenja treba da ide na uštrb nezavisnosti suda. To je opasno jer se obično u celu stvar uplete politika, pa i stranački interesi. Razrešenje je kao institut neophodno, ali način na koji će biti obavljano zahteva suptilne pravne mehanizme i opreznost.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^tema

17:15h

Korisne informacije o ptičjem gripu, kako ga izbeći, prepoznati, lečiti

17:15h

Ukidanje prava na žalbu razrešenim sudijama vezalo ruke Ustavnom sudu

   


     


FastCounter by LinkExchange