[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Demokratski blok do juče još nije imao dogovor o prvom čoveku parlamenta

Skupština bez predsednika?

BEOGRAD - U sedištu DSS sinoć nije postignut dogovor predstavnika stranaka "demokratske opcije" o konstituisanju Skupštine Srbije i eventualnom formiranju vlade, a razgovor će biti nastavljen. Sastanak je završen, nešto posle 21,30 časova, a potpredsednik DS Boris Tadić potvrdio je da će razgovor biti nastavljen danas i rekao da je optimista u pogledu ishoda razgovora.

Predsednik DSS Vojislav Koštunica kratko je novinarima posle sastanka rekao da je večeras propuštena prilika da se postigne dogovor i kao razlog je naveo da DSS smatra da pitanja treba rešavati postupno, odnosno prvo postići dogovor o predsedniku skupštine, pa potom o vladi, dok DS traži da sve bude rešavano "u paketu".

Razgovoru, koji je bio zatvoren za javnost, prisustvovali su predstavnici DSS, lideri stranaka koje su na listi DS, predstavnici strankeG17 plus i predsednik SPO Vuk Drašković.

Iz DSS-a su poručili da ih u ovom trenutku zanima samo dogovor o prvom čoveku Skupštine. Kao kandidati Koštuničine stranke za ovu funkciju spominju se Nikola Milošević i Velimir Simonović. Demokrate su, međutim, bile za to da se na dnevnom redu jučerašnjeg sastanka nađu i druge teme.

- DS može i danas i svaki drugi dan da razgovara o formiranju vlade i drugih organa, a dogovor o predsedniku Skupštine je neodvojivi deo toga. Za nas je prihvatljivo samo da diskutujemo o celom tom paketu, jer je besmisleno da izdvajamo jedan deo - kaže za "Glas" potpredsednik DS Zoran Živković.

On dodaje da su "pre par meseci svi tražili rušenje postojeće Vlade."
- Ne znam zašto sada beže od odgovornosti i neće da razgovaraju o tome - ističe Živković.

Demokrate su tražile mesto predsednika Skupštine, obrazlažući svoj zahtev time da DSS, kao najjača stranka u demokratskom bloku treba da dobije mandatara, a da onda njima, kao drugoj partiji po snazi, pripada čelna funkcija u parlamentu. Prema nekim najavama, to bi onda mogao da bude Dragoljub Mićunović.

Predrag Marković je bio jedna od opcija u slučaju da G 17 plus dobije ovo mesto. On kaže da je pristao da bude poslanik, a da "priča o njegovom izboru za predsednika Skupštine nije aktuelna".
- Očekujem da u utorak započne konstituisanje institucija, pre svega Skupština Srbije i za sada je to jedino o čemu razmišljam - navodi Marković.

Predsednik Političkog saveta SPO, Bojan Dimitrijević, nije preveliki optimista kada je reč o konstitutivnoj sednici parlamenta. Ova koalicija je spremna da se odrekne mesta predsednika Skupštine u korist DSS-a.

Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije izjavio je juče da DSS, G 17 plus i SPO-NS nisu odustale od ideje da imaju zajedničkog kandidata za mesto predsednika parlamenta.

Aleksandar Vučić, funkcioner Srpske radikalne stranke, kaže za "Glas javnosti" da se nada da će biti uslišena volja naroda i da će njihov kandidat Gordana Pop-Lazić biti izabrana za predsednika Skupštine Srbije.
- Moja prognoza je da će se četiri stranke lažnog demokratskog bloka dogovoriti, da će neko od njih izaći, reći da nastavljaju da pregovaraju - istakao je Vučić, dodavši da očekuje da će sednica biti prekinuta, a da predsednik neće biti izabran.

Podrška zavisi od kandidata

Žarko Obradović, poslanik Socijalističke stranke Srbije kaže da poslanici ove stranke potpuno relaksirani idu na konstitutivnu sednicu republičkog parlamenta.
- Da li ćemo nekoga podržati zavisi od kandidata koji budu predloženi. Međutim, ja ne očekujem da će na ovoj sednici biti izabran predsednik Skupštine Srbije, već da će samo biti verifikovani mandati poslanika i da će sednica biti prekinuta - rekao je Obradović za "Glas" i dodao da izbor predsednika parlamenta prvenstveno zavisi od dogovora četiri stranke.


L. Čolić - J. Mitić


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Danas konstitutivna sednica Skupštine Srbije

17:15h

Demokratski blok do juče još nije imao dogovor o prvom čoveku parlamenta

17:20h

Šta će se dogoditi ako danas ne bude izabran ni predsednik Skupštine?

17:25h

Maršićanin tvrdi da je DS odgovorna što Srbija čeka izvršnu vlast

17:35h

Svilanović ponovio ranije tvrdnje

17:45h

Buš potpisao zakon sa uslovima o nastavku pomoći za SCG

17:55h

Tadić povodom izjave Maršićanina o DS-u

   


     


FastCounter by LinkExchange