[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Danas konstitutivna sednica Skupštine Srbije

Predsednika bira
polovina prisutnih

BEOGRAD - Sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti potvrđeni mandati poslanika izabranih na vanrednim parlamentarnim izborima 28. decembra biće održana danas. Sednicom će predsedavati najstariji poslanik, a to je Velimir Simonović iz DSS, a pomagaće mu četiri najmlađa poslanika. Na ovoj sednici pored potvrđivanja mandata poslanika, trebalo bi da se izaberu predsednik i potpredsednici skupštine, sekretar kao i da budu konstituisani odbori.

Da bi se parlament konstituisao neophodno je da se verifikuju mandati najmanje 126 poslanika. U klupama republičkog parlamenta sedeće 250 poslanika, sa šest izbornih lista. Od toga je 82 poslanika sa liste Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj, 53 sa liste Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica, 37 sa liste Demokratska stranka - Boris Tadić, 34 G17 plus - Miroljub Labus i po 22 sa liste Srpski pokret obnove - Nova Srbija - Vuk Drašković - Velimir Ilić i Socijalistička partija Srbije Srbije - Slobodan Milošević.

Procedura za Vladu
Kako je ranije objasnio Slobodan Vučetić, predsednik Ustavnog suda Srbije, tek kada se izabere predsednik parlamenta zvanično počinje procedura za izbor nove vlade. Ukoliko se na konstitutivnoj sednici ne izabere predsednik skupštine, predsedavajući, odnosno najstariji poslanik, moći će da obavi konsultacije sa svim predstavnicima stranaka i koalicija. Posle toga, predsedavajući, kada se dogovore, zakazuje sednicu na kojoj se bira predsednik skupštine. Slobodan Vučetić izjavio je takođe da, ako ne bude izabran predsednik skupštine, izbore može raspisati i predsedavajući, odnosno najstariji poslanik.

Mandati poslanika verifikuju se na osnovu uverenja o izboru narodnih poslanika i iz izveštaja RIK o sprovedenim izborima. Poslovnik ne predviđa kada prva sednica mora da se završi i postoji mogućnost da posle verifikacije mandata, predsedavajući prekine sednicu.

Predsednika i potpredsednika skupštine može predložiti najmanje 30 poslanika. Za predsednika republičkog parlamenta izabran je onaj kandidat koji je dobio većinu glasova prisutnih poslanika, a ako su predložena dva kandidata, a nijedan nije dobio potrebnu većinu, postupak izbora se ponavlja.

Ako je predloženo više od dva kandidata, a nijedan nije dobio potrebnu većinu, ponoviće se glasanje o dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova. Ako ni u drugom krugu predsednik skupštine nije izabran, ponavlja se postupak izbora.

Predsednik skupštine će, kada bude izabran, preuzeti dužnost predsednika Republike i, nakon konsultacija, dodeliti mandat za sastav vlade mandataru koji je uspeo da obezbedi apsolutnu većinu poslanika, potrebnu za izbor vlade.

Ukoliko nije moguće sastaviti vladu, predsednik skupštine raspisuje nove parlamentarne izbore. Zakonom nije predviđen rok do kada vlada mora da bude konstituisana.

Za izbor predsednika skupštine nije neophodno da glasa apsolutna većina ili 126 poslanika, već više od polovine prisutnih poslanika.

J. M. - L. Č.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Danas konstitutivna sednica Skupštine Srbije

17:15h

Demokratski blok do juče još nije imao dogovor o prvom čoveku parlamenta

17:20h

Šta će se dogoditi ako danas ne bude izabran ni predsednik Skupštine?

17:25h

Maršićanin tvrdi da je DS odgovorna što Srbija čeka izvršnu vlast

17:35h

Svilanović ponovio ranije tvrdnje

17:45h

Buš potpisao zakon sa uslovima o nastavku pomoći za SCG

17:55h

Tadić povodom izjave Maršićanina o DS-u

   


     


FastCounter by LinkExchange