[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Buš potpisao zakon sa uslovima o nastavku pomoći za SCG

Mladić, pa dolari

BEOGRAD (Beta) - Američki predsednik Džordž Buš potpisao je zakon u kom su sadržani uslovi za nastavak finansijske pomoći i podrške Srbiji u međunarodnim finansijskim institucijama posle 31. marta, rečeno je u ambasadi SAD.

Taj zakon predviđa da će finansijska pomoć i podrška Srbiji biti nastavljeni ako predsednik SAD Kongresu potvrdi da Beograd, u sklopu saradnje sa Haškim tribunalom, preduzima sve "izvodive napore" da uhapsi i izruči bivšeg vojnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića.

Dejton i prava manjina
U tekstu Zakona, objavljenog na sajtu Kongresa, kao drugi uslov se navodi "preduzimanje koraka u skladu sa Dejtonskim sporazumima za okončanje finansijske, političke, bezbednosne i druge podrške Srbije koja služi održavanju odvojenih institucija Republike Srpske". Treći uslov je "preduzimanje koraka za primenu politike koja odražava poštovanje prava manjina i vladavine zakona, uključujući oslobađanje političkih zatvorenika iz zatvora u Srbiji".

Zakon o pomoći inostranstvu u budžetskoj 2004, u odeljku 572 "Sredstva za Srbiju" i ove godine sadrži tri uslova za nastavak pomoći Srbiji.

Prvi je "saradnja sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, uključujući pristup za istražitelje, obezbeđivanje dokumenata i predaju i transfer optuženih, ili pomoć u njihovom hapšenju, uključujući preduzimanje svih izvodivih napora za hapšenje i transfer Ratka Mladića".

Saradnja sa Haškim tribunalom prethodnih godina bila je glavni od tri uslova za nastavak američke finansijske pomoći Srbiji, ali je ove godine proširen polurečenicom koja se odnosi na Mladića.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Danas konstitutivna sednica Skupštine Srbije

17:15h

Demokratski blok do juče još nije imao dogovor o prvom čoveku parlamenta

17:20h

Šta će se dogoditi ako danas ne bude izabran ni predsednik Skupštine?

17:25h

Maršićanin tvrdi da je DS odgovorna što Srbija čeka izvršnu vlast

17:35h

Svilanović ponovio ranije tvrdnje

17:45h

Buš potpisao zakon sa uslovima o nastavku pomoći za SCG

17:55h

Tadić povodom izjave Maršićanina o DS-u

   


     


FastCounter by LinkExchange