[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Šta će se dogoditi ako danas ne bude izabran ni predsednik Skupštine?

Narodu je (već)
svega preko glave

Milan Nikolić: Birači su razočarani i ne zanima ih ko je kriv

BEOGRAD - Ako je tačno da je sporazumevanje osnova svake demokratije, s čim su se složili i ovdašnji političari bar oni koji se na nju redovno pozivaju, onda je Srbija isuviše baš daleko od nje. Sutra se navršava mesec dana od vanrednih parlamentarnih izbora, vlade još nema na vidiku, a kako teku razgovori teško da će je i biti. Pregovori su i dalje na mrtvoj tački, kao da nisu ni počinjali, a po izjavama aktera, reklo bi se kao da svi oni nisu bili na istim sastancima.

Stanje se mnogo ne razlikuje ni kad je reč o izboru predsednika Skupštine Srbije, koji bi danas trebalo da bude izabran.
A kako narod gleda na višednevne jalove pregovore onih koje je izabrao i koliko će još može da trpi ovakvo ponašanje političara?

Ljudima dosta svega

Psiholog Žarko Trebješanin istakao je da je očigledno da u narodu postoji veliko nezadovoljstvo i razočaranje.
- Ljudima je dosta svega i ne zanima ih ko je više, a ko manje kriv. Zbog toga gubi celokupna demokratska opcija - rekao je Trebješanina, dodajući da je očigledno da postoji bitka između pojedinih stranaka i prebacivanje odgovornosti, ali da to za građane nije mnogo važno.
- Narod smatra da Srbija treba da dobije vladu, bilo kakvu, koja će zavesti red, a to ide na ruku autoritarnim snagama - ocenio je Trebješanin i dodao da je najveća šteta što se, takvim ponašanjem političara ideja demokratije banalizuje i devalvira.

Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa ocenio je da je narod veoma razočaran očiglednom nesposobnošću stranaka demokratskog bloka da se dogovore.
- Građani hoće što pre da dobiju solidnu vladu - većinsku, jer bi ona bila stabilnija. Nemogućnost da se postigne konsenzus demokratskih snaga narod ocenjuje kao nesposobnost i nepostojanje želje za timskim radom - izjavio je Nikolić i naglasio da su građani razočarani u sve partije i da ne prave velike razlike ko je kriv, a ko nije.

- Razočaranje ide u pravcu apstinencije, koja sada, iako nemamo sveža istraživanja, iznosi oko 40 odsto. Ukoliko se nastavi sa ovakvim otezanjem i svađama ona će sigurno porasti - upozorio je Nikolić. On je ocenio i da u ovoj situaciji podjednako gube i DSS i DS zbog prilično negativnog ponašanja, a da nasuprot njima, G 17 plus, zbog konstruktivnog stava, dobija neke pozitivne poene.

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Ipres" Vinko Đurić kaže za naš list da je narod razočaran i da bi na eventualnim izborima razočaranje pokazao velikom apstinencijom. "Sigurno se ne bi ponovila decembarska izlaznost od 58 odsto, već bi ona bila oko 42 procenata. Mala izlaznost najviše bi koristila Srpskoj radikalnoj stranci, ali i Socijalističkoj partiji Srbije, dok bi najviše štete nanela strankama demokratske opcije", smatra Đurić.

R. Nikolić
P. Pašić


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Danas konstitutivna sednica Skupštine Srbije

17:15h

Demokratski blok do juče još nije imao dogovor o prvom čoveku parlamenta

17:20h

Šta će se dogoditi ako danas ne bude izabran ni predsednik Skupštine?

17:25h

Maršićanin tvrdi da je DS odgovorna što Srbija čeka izvršnu vlast

17:35h

Svilanović ponovio ranije tvrdnje

17:45h

Buš potpisao zakon sa uslovima o nastavku pomoći za SCG

17:55h

Tadić povodom izjave Maršićanina o DS-u

   


     


FastCounter by LinkExchange