[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pred okružnim sudom u Hagu počeo postupak o bombardovanju zgrade RTS i centra Niša

NATO upozorio da će
bombardovati RTS

HAG (Beta) - Svedočenjem bivšeg ministra inostranih poslova Holandije Joziasa van Artsena, jutros je pred okružnim sudom u Hagu počeo preliminarni postupak za utvrđivanje da li je NATO, u proleće 1999. godine, prekršio međunarodno humanitarno pravo bombardovanjem zgrade RTS i Niša.

Van Artsen je pred sudijama rekao da je NATO u martu 1999. godine u više navrata javno najavio da će uslediti napadi na "komunikacione centre u Beogradu". Po rečima tadašnjeg šefa holandske diplomatije, portparol NATO je tri ili četiri puta, na redovnim konferencijama za štampu u Briselu, upozorio da "komunikacioni centri, uključujući i televizijski studio u Beogradu, mogu biti na meti". Slično upozorenje, NATO je tada pismeno uputio i međunarodnoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnel", kazao je Van Artsen.

On je, međutim, naveo da ne zna ništa o direktnim upozorenjima koje je Alijansa navodno upućivala građanima Srbije lecima rasturanim iz aviona. Postupak pred sudom u Hagu je, u ime porodica žrtava bombardovanja zgrade RTS-a i Niša, pokrenuo Stalni komitet za zločine Zapada čiji su lideri holandski pravnici angažovani i u Međunarodnom komitetu za odbranu Slobodana Miloševića.

Pred sudijama će se pojaviti i bivši holandski premijer Vim Kok, a zakazano je i svedočenje Franka de Hrafea koji je 1999. godine bio ministar odbrane Holandije. Svrha svedočenja nekadašnjih zvaničnika je utvrđivanje da li je Holandija, kao članica NATO-a, učestvovala u kršenju međunarodnog humanitarnog prava tokom napada na zgradu državne televizije u Beogradu i upotrebom kasetnih bombi u napadu na centar Niša, kajem aprila i početkom maja 1999. godine.

Bivši zvaničnici bi, tokom svedočenja, trebalo da odgovore i na pitanja da li je NATO upozorio vlasti u Beogradu da će bmbardovati zgradu RTS-a, kao i zašto su kasetne bombe često upotrebljavane tokom napada na SRJ. Ispred okružnog suda u Hagu, jutros su demonstrirali članovi Stalnog komiteta za zločine Zapada.


vesti po rubrikama

^društvo

16:20h

Bivši holandski funkcioneri na optuženičkoj klupi zbog ratnih zločina u Srbiji

16:29h

Generalni štrajk u "Vinči" zbog transformacije Instituta

16:37h

Akcija niške filijale Zavoda za tržište rada

16:45h

Svetski kongres za ustavno pravo

16:52h

Radiodifuzna agencija zadovoljna izveštavanjem medija u izborima

17:01h

Posle konkursa za hraniteljske porodice na redu obuka

17:10h

Analitičari o političkoj situaciji

17:18h

"Minakva": Čudna biljka "stevia"

17:26h

Deseto takmičenje u besedništvu

23:54h

NATO upozorio da će bombardovati RTS

   


     


FastCounter by LinkExchange