[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Čudna biljka "stevia"

NOVI SAD - Poslovodstvo novosadske "Minakve" demantovalo je informaciju objavljenu tokom vikenda u drugom dnevniku RTS-a, prema kojoj je ovoj firmi zabranjeno da proizvodi sokove "stevia oranž" zbog toga što je biljka stevia, koja se u proizvodnji "Minakvinog" soka koristi kao prirodni zaslađivač, navodno štetna po zdravlje ljudi.

Izveštač državne televizije se pozvao na nalog republičkog poljoprivrednog inspektora, kojim je proizvodnja "stevia oranža" zaista zabranjena, ali se u originalnom rešenju, koje je "Glas" dobio na uvid, kao razlog zabrane ne navodi štetnost po zdravlje ljudi, već činjenica da "u analizi arome nema mišljenja o ispitivanom uzorku, da li odgovara ili ne važećim propisima".

Prema inspekcijskom nalogu, proizvodnja "stevia oranža" je obustavljena sve dok se "ne dostavi analiza arome stevie od akreditovane i ovlašćene institucije". U rešenju, međutim, ne piše da se zabranjuje i prodaja tog soka.

Biljka stevia je prirodni zaslađivač, koji se koristi u Japanu, Kini, SAD, Australiji i drugim zemljama, a ni kod nas nije zabranjena. Svoje stručno mišljenje o neškodljivosti stevie dali su VMA i Zavod za zdravstvenu zaštitu "Batut", a Ministarstvo poljoprivrede je izdalo rešenje prema kojem stevia ekstrakt odgovara domaćem pravilniku o kvalitetu.

U ovom slučaju, državna televizija je iskoristila jedan formalni propust da bi primenu stevie pretvorila u zdravstveni problem, što nas upućuje na zaključak da cilj priloga nije bio da se informišu gledaoci, već da se naš proizvod eliminiše sa tržišta, saopšteno je iz "Minakve".

R. K.


vesti po rubrikama

^društvo

16:20h

Bivši holandski funkcioneri na optuženičkoj klupi zbog ratnih zločina u Srbiji

16:29h

Generalni štrajk u "Vinči" zbog transformacije Instituta

16:37h

Akcija niške filijale Zavoda za tržište rada

16:45h

Svetski kongres za ustavno pravo

16:52h

Radiodifuzna agencija zadovoljna izveštavanjem medija u izborima

17:01h

Posle konkursa za hraniteljske porodice na redu obuka

17:10h

Analitičari o političkoj situaciji

17:18h

"Minakva": Čudna biljka "stevia"

17:26h

Deseto takmičenje u besedništvu

23:54h

NATO upozorio da će bombardovati RTS

   


     


FastCounter by LinkExchange