[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Analitičari o političkoj situaciji

Skupštinski rašomon

BEOGRAD (Tanjug) - Politički analitičari ocenili su juče da će skupština Srbije, koja je sazvana za danas, biti konstituisana ukoliko do tada u "demokratskom bloku" bude postignut dogovor oko izbora predsednika i potpredsednika parlamenta.

Može se smatrati da je skupština konstituisana kada se verifikuju poslanički mandati i obavi izbor predsednika i potpredsednika, objasnio je Miodrag Jovanović sa Pravnog fakulteta, učestvujući na tribini "Skupštinski rašomon" Pres kluba u Medija-centru. On je takođe naveo da, po analogiji, od dana konstituisanja parlamenta pregovarači imaju tri meseca vremena da se dogovore o formiranju vlade, a da do tada funkcioniše sadašnja "vlada produženog mandata". -Ako ne budu izabrani čelnici skupštine izvesno je da će doći do novih izbora, kazao je Jovanović.

Ljiljana Baćević sa Instituta društvenih nauka ukazala je da bi situacija u kojoj se državne institucije ne bi formirale, a pregovori odugovlačili "iznervirala građane" koji smatraju da stranke na taj način troše dragoceno vreme. Ona je podsetila da su građani izašli u veoma visokom procentu na parlamentarne izbore upravo da bi se izašlo iz "začaranog kruga" uz napomenu da na eventualnim novim izborima odziv ni izdaleka ne bi bio tako visok, a "na šteti" bi bile upravo stranke "demokratskog bloka". Na izborima su "karte" loše podeljene i svi žele da ih vrate što je sada nemoguće, rekla je Baćević.

Novi izbori doneli bi apstinenciju birača naklonjenih "demokratskom bloku" i porast glasova za radikale, ali ne u tolikoj meri da bi SRS mogla sama da formira vladu, tako da bi se sadašnji pregovarači ponovo našli za stolom, u istoj situaciji, smatra ona.


vesti po rubrikama

^društvo

16:20h

Bivši holandski funkcioneri na optuženičkoj klupi zbog ratnih zločina u Srbiji

16:29h

Generalni štrajk u "Vinči" zbog transformacije Instituta

16:37h

Akcija niške filijale Zavoda za tržište rada

16:45h

Svetski kongres za ustavno pravo

16:52h

Radiodifuzna agencija zadovoljna izveštavanjem medija u izborima

17:01h

Posle konkursa za hraniteljske porodice na redu obuka

17:10h

Analitičari o političkoj situaciji

17:18h

"Minakva": Čudna biljka "stevia"

17:26h

Deseto takmičenje u besedništvu

23:54h

NATO upozorio da će bombardovati RTS

   


     


FastCounter by LinkExchange