[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle konkursa za hraniteljske porodice na redu obuka

Deca samo "podobnima"

NIŠ - Obuka potencijalnih hraniteljskih porodica koje su se prijavile na upravo završeni konkurs Centra za socijalni rad u okviru kampanje "Za život u porodici", počeće odmah nakon procene njihove podobnosti. Kako saznajemo od Regionalnog tima ove kampanje koja popularizuje ovakav način zbrinjavanja dece bez roditeljskog staranja, "obuka je pored procene podobnosti, važan deo jer je uloga hranitelja jako složena".

Čuvanje u radni staž

Novina u zakonu je što će hranitelji primati više novčane nadoknade, a upisivaće im se i radni staž. Tako za jedno dete hranitelj dobija 10.500, za dva 17.300, tri 22.300 dinara a visina nadoknade se uvećava ako su u pitanju deca sa posebnim potrebama ili ona koja se školuju van mesta u kome žive. Potencijalnim hraniteljima bez obaveznog socijalnog osiguranja uplaćivaće se penziono i socijalno osiguranje za samostalnu delatnost, dok će se onima sa socijalnim osiguranjem vršiti uplata doprinosa.

- Iako postoje sličnosti između roditeljstva i hraniteljstva, važno je znati i razlike. Naime, za razliku od bioloških roditelja, hranitelj u svoju porodicu prihvata dete čiju prošlost ne poznaje. Važno je zato da se prilagode novonastaloj situaciji i dete i hranitelj, jer dešava se da ostavljena deca imaju i nepovoljnu porodičnu istoriju - naglasila je Violeta Blagojević, psiholog Centra za socijalni rad i trenerka u savetovalištima projekta "Za život u porodici".
- Osnovni ciljevi obuke su podizanje nivoa znanja i jačanje kompetencije hranitelja, unapređenje kvaliteta zaštite dece na porodičnom smeštaju i prevencija mogućih problema u odvijanju hraniteljstva.

Na konkurs projekta "Za život u porodici", pod pokroviteljstvom Ministarstva za socijalna pitanja, prijavilo se 93 porodice i pojedinaca u niškom regionu, od čega je 20 hranitelja iz Niša. Pravo učešća na konkursu za hranitelje imala su i nezaposlena lica, pa je čitava akcija realizovana uz saradnju sa niškom filijalom Republičkog zavoda za tržište rada.

M. Žerajić


vesti po rubrikama

^društvo

16:20h

Bivši holandski funkcioneri na optuženičkoj klupi zbog ratnih zločina u Srbiji

16:29h

Generalni štrajk u "Vinči" zbog transformacije Instituta

16:37h

Akcija niške filijale Zavoda za tržište rada

16:45h

Svetski kongres za ustavno pravo

16:52h

Radiodifuzna agencija zadovoljna izveštavanjem medija u izborima

17:01h

Posle konkursa za hraniteljske porodice na redu obuka

17:10h

Analitičari o političkoj situaciji

17:18h

"Minakva": Čudna biljka "stevia"

17:26h

Deseto takmičenje u besedništvu

23:54h

NATO upozorio da će bombardovati RTS

   


     


FastCounter by LinkExchange