[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radiodifuzna agencija zadovoljna izveštavanjem medija u izborima

Korektno, bez
kršenja zakona

Posebno se "pokazali" Pink i BK. "Podzemna kampanja" štampanih medija

BEOGRAD (Tanjug) - Savet Republičke radiodifuzne agencije objavio je juče Izveštaj o ponašanju elektronskih medija u predizbornoj kampanji za prevremene parlamentarne izbore u kojem je pozitivno ocenio njihovo izveštavanje i utvrdio da nije bilo drastičnog kršenja Zakona o radiodifuziji.

Savet je ocenio da je stepen diskriminacije pojedinih stranaka u elektronskim medijima bio "ohrabrujuće nizak", ali da su pojedine stranke u programima nekih stanica "gotovo u potpunosti ignorisane".

Sankcije po zakonu

Zakon o radiodifuziji predviđa mogućnost izricanja opomena, upozorenja i privremenog ili trajnog oduzimanja dozvole za emitovanje, što je nemoguće jer Agencija nije bila u mogućnosti ni da raspiše konkurs za dodeljivanje dozvola za emitovanje, predočio je on.

Član Saveta Vladimir Cvetković je na konferenciji za novinare predočio da je Radiotelevizija Srbije izveštavanjem u predizbornoj kampanji pokazala kadrovsku i tehničku sposobnost da se konstituiše kao javni radiodifuzni servis.

On je ukazao da su i privatne televizije - BK i Pink, koje nisu imale nikakve komercijalne interese da prate izbore, "pokazale visok stepen objektivnosti i pokušaj adekvatnog uređivačkog pristupa izbornim procesima".

Televizija B92 se ponašala u skladu sa svojim uređivačkim konceptom koji je podrazumevao selekciju informacija, što sa stanovišta važećih zakona, nije izričito zabranjeno, rekao je Cvetković, ukazavši da ta medijska kuća skoro da i nije izveštavala o kampanji Srpske radikalne stranke.

Prema njegovim rečima, i lokalne stanice su se trudile da ravnopravno tretiraju sve učesnike na izborima, sa izuzetkom nekih medija koji su favorizovali stranke kojima su bliski.

Elektronski mediji su, za razliku od štampanih koji su se bavili "podzemnom kampanjom" i tabloidno izveštavali, usmerili i trudili da pokažu objektivnu sliku kampanje, kazao je Cvetković.

Savet je prilikom praćenja elektronskih medija ustanovio da pravna regulativa koja se odnosi na ponašanje medija u predizbornoj kampanji praktično ne postoji, kazao je predsednik tog tela Nenad Cekić.

Izveštaj je napravljen na osnovu istraživanja tri agencije - Medijum Galupa, Medijum Grupa i Agencije VIT.


vesti po rubrikama

^društvo

16:20h

Bivši holandski funkcioneri na optuženičkoj klupi zbog ratnih zločina u Srbiji

16:29h

Generalni štrajk u "Vinči" zbog transformacije Instituta

16:37h

Akcija niške filijale Zavoda za tržište rada

16:45h

Svetski kongres za ustavno pravo

16:52h

Radiodifuzna agencija zadovoljna izveštavanjem medija u izborima

17:01h

Posle konkursa za hraniteljske porodice na redu obuka

17:10h

Analitičari o političkoj situaciji

17:18h

"Minakva": Čudna biljka "stevia"

17:26h

Deseto takmičenje u besedništvu

23:54h

NATO upozorio da će bombardovati RTS

   


     


FastCounter by LinkExchange