[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bivši holandski funkcioneri na optuženičkoj klupi zbog ratnih zločina u Srbiji

Odgovornost za "žute ubice"

Pred sudom u Hagu i bivši holandski premijer Vim Kok

NIŠ - Porodice 15 poginulih i 24 ranjenih Nišlija, stradalih 7. maja 1999. godine kada je NATO kasetnim bombama zasuo prostor kod glavne gradske pijace kod Tvrđave, sa izuzetnom pažnjom očekuju današnji početak suđenja grupi bivših holandskih funkcionera u jednom oblasnom sudu u Hagu, a u procesu koji je pokrenula holandska Stalna komisija za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, čiji osnivač je advokat Niko Stajnen.

Ovo suđenje holandske vlasti inače pokušavaju da sakriju od javnosti, dok je Stalna komisija za ratne zločine zakazala i demonstracije pred početak današnjeg suđenja.

Pred sudom će se naći bivši holandski premijer Vim Kok, i eksministri spoljnih poslova i odbrane Jozias Van Artsen i Franko De Grave, a tužioci su zatražili i svedočenje nekadašnjeg predsednika parlamenta Jeltja Van Niuvenhovena. Prema tužbi Stalne komisije, oni se smatraju kolektivno odgovornim za zločine koje su počinili Holanđani u bivšoj Jugoslaviji, a naročito za bombardovanje zgrade RTS, koje je odnelo 16 života i zasipanje Niša kasetnim bombama koje su, inače, zabranjene Ženevskom konvencijom.

U tužbi se posebno citira bivši premijer Kok koji je na holandskoj državnoj televiziji svojevremeno bombardovanje RTS-a ocenjivao kao legitimno.

U Nišu su, inače, kasetne bombe bačene i u dvorište i na krovove zgrada Kliničkog centra na kojima su stajale velike bele zastave sa crvenim krstom. "Kasetašice" su padale i u naselju Duvanište, a od jedne zaostale u maju 2000. godine, dok je obrađivao svoju baštu, stradao je penzioner Vladimir Jovanović. Rodbina stradalih Nišlija kontaktirala je holandsku Stalnu komisiju za ratne zločine i zatražila da bude uključena u svedočenja u ovom sudskom procesu protiv bivših holandskih funkcionera.

M. D.


vesti po rubrikama

^društvo

16:20h

Bivši holandski funkcioneri na optuženičkoj klupi zbog ratnih zločina u Srbiji

16:29h

Generalni štrajk u "Vinči" zbog transformacije Instituta

16:37h

Akcija niške filijale Zavoda za tržište rada

16:45h

Svetski kongres za ustavno pravo

16:52h

Radiodifuzna agencija zadovoljna izveštavanjem medija u izborima

17:01h

Posle konkursa za hraniteljske porodice na redu obuka

17:10h

Analitičari o političkoj situaciji

17:18h

"Minakva": Čudna biljka "stevia"

17:26h

Deseto takmičenje u besedništvu

23:54h

NATO upozorio da će bombardovati RTS

   


     


FastCounter by LinkExchange