[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 23. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Račak je manipulacija

Nebojša Čović, šef Kordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, na pitanje da li naša država, posle najnovije izjave Helene Ranta, može da učini nešto da na neki način spere ljagu zbog slučaja Račak, kaže:

- Nedavno sam, pre nego što se gospođa Ranta oglasila, dao komentar za Račak. Tada sam rekao da je Račak manipulacija i naravno, znao sam otprilike šta se događa. Mislim da postoji mogućnost da stručnjaci za međunarodno pravo naprave pristup. Mi smo, pre izvesnog vremena, predložili formiranje međunarodne komisije da se vidi šta se zapravo desilo na prostoru Kosova i Metohije. Mislim da na tome treba da insistiramo i da taj posao uradimo jer je jako važan.

Ova država za to mora da ima sredstva, mora da postavi celu stvar vrlo profesionalno. Kada kažem šta se desilo, biće tu i onih elemenata koji neće odgovarati nama ali, verujte mi, ubeđen sam da pomoću međunarodne komisije možemo da dođemo do istine.

Naravno, apsolutna istina ne postoji ali možemo da se približimo u što većem procentu istini i ona će nam zasigurno odgovarati. To nije lak proces i to nije lak posao s obzirom na to da se već petnaest godina formira antisrpski stav od strane pojedinih međunarodnih faktora i morate da shvatite da veliki broj ljudi prima za to platu, dobio je posao, na tome se afirmisao, a mi treba da pariramo lažima. Vrlo principijelno i u tom našem principijelnom stavu moramo raditi po evropskim i svetskim normama.

Znači, samo njihove norme uzeti, njihove standarde i po njima raditi. Verujte mi da možemo da dobijemo pozitivan rezultat i da razbijemo celu tu dosadašnju sliku. Ona nije zvanična ali je vrlo opasno nezvanično provučena. Tu mora mnogo pitanja da se otvori za gospođu Karlu del Ponte jer novu Vladu i novu vlast u Srbiji takođe čekaju novi izazovi.

Mislim da je politički mudro da se zaustavi proces izvinjavanja pa makar to išlo i u ličnu korist političarima koji to vole, mogu kući da rade to koliko god hoće, jer to šteti dok ne proverimo neke stvari. Nisam protiv toga da se izvinimo ako smo napravili greške, ali neka to učine oni koji su napravili greške, inače naša pozicija može da bude veoma loša.


vesti po rubrikama

^tema

17:15h

Danica Marinković odgovara na optužbe Vilijama Vokera

17:30h

Čović: Račak je manipulacija

17:50h

Drugi pišu: Berliner cajtung

   


     


FastCounter by LinkExchange