[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 14. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS istražuje

Šta je sve dozvoljeno zarad "viših državnih interesa"

Neda Arnerić "zaštitnik Srbije"

BEOGRAD - Srbija je posle gotovo šest meseci konačno saznala "prave razloge" zbog kojih se krila istina o spornom glasanju za Savet i guvernera NBS. Bilo je to, kako je na sednici Glavnog odbora DS-a saopštila Neda Arnerić, glavni akter te afere, "zarad viših državnih interesa, odnosno stabilnosti zemlje".
- Zbog toga sam pristala da podržim laž - rekla je Arnerićeva.

Međutim, čini se da je mali broj onih koji su poverovali u istinitost onoga što je rekla Neda Arnerić i postavljaju pitanje kako je to bila narušena stabilnost Srbije i ko to odlučuje šta su viši državni interesi?

Nataša Mićić, koja je u to vreme bila predsednik Skupštine Srbije, povodom izjave Nede Arnerić, rekla je za "Glas" da nema nameru da polemiše s njom, ali je naglasila da je dužnost svakog poslanika da prisustvuje sednicama parlamenta i da kontroliše glasanje.

Skupština odavno bez autoriteta

- Neda Arnerić je nešto prećutala, a to sigurno ne može da se tretira kao zaštita države - kazala je Ljiljana Baćević i dodala da u "prilog Nedi Arnerić ide to što je ona samo u seriji tih postupaka".
- Skupštini je narušen ugled još kada je jedan poslanik (Borislav Novaković) glasao iz Soluna - ocenila je Baćevićeva i dodala da ni tada parlament ništa nije učinio da zaštiti svoj autoritet.

- To je državni interes. Takođe u interesu države je i da poslanici, ukoliko postoji neka sumnja, iniciraju formiranje Anketnog odbora koji bi utvrdio istinu. Predlagala sam da se to uradi i u ovom slučaju ali je opozicija bila protiv - rekla je Mićićeva.

Analitičar Ognjen Pribićević istakao je da "prećutkivanje istine" svakako nije viši državni interes, jer o tome mogu da odlučuju državne institucije.

Prema njegovim rečima, odluku o tome može da donese Skupština kao najviše zakonodavno telo, a onda deo toga može da prenese i na Vladu. To su, kako je rekao, spoljni poslovi, odbrana…

Njegova koleginica Ljiljana Baćević sva obrazloženja Nede Arnerić okarakterisala je kao "besmislena i infantilna".
- Državni interesi se propisuju najvišim pravnim aktima, u našem slučaju to je Ustav i nijedan pojedinac ne može da odlučuje o tome - izjavila je Baćevićeva i dodala da Skupština može da konkretizuje te interese.

R. N.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Da li će i ostale partije koje nisu prešle cenzus proći kao Čovićeva?

17:20h

Svetozar Marović pozvao EU u Strazburu

17:25h

Tužilaštvo će izvesti još 20 svedoka protiv Miloševića

17:30h

Albanski lobisti u SAD preuzimaju inicijativu

17:40h

Očekuje se da današnja sednica GO DSS usmeri pregovore o formiranju organa vlasti

17:45h

"Glas" istražuje: Šta je sve dozvoljeno zarad "viših državnih interesa"

17:55h

Pred RIK-om danas i poslednja poslanička lista

23:45h

Hag: Nalog za hapšenje

 


     


FastCounter by LinkExchange