[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 14. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Očekuje se da današnja sednica Glavnog odbora DSS usmeri dalje pregovore o formiranju organa vlasti

Koštunica ne kroji

politiku bez podrške

"Oročene vlade nisu sjajno rešenje, ali i vlada s punim mandatom može da traje dva meseca"

BEOGRAD - Stranke demokratskog bloka sutra ulaze u drugi krug pregovora o formiranju vlade bez usaglašenih stavova o osnovnim pitanjima. Izjave pojedinih čelnika ovih stranaka da su moguće sve opcije, čak i one koje u "igru" uvode i SRS, dodatno zbunjuju javnost. Prošle nedelje najavljeno je da će stvari biti čistije posle današnje sednice Glavnog odbora DSS-a na kojoj bi većina trebalo da se odluči za način i "društvo" sa kojom će ova stranka formirati vladu.

Posle objavljivanja novog koncepta za koji se zalaže stranka Vojislava Koštunice, reklo bi se da ima, ako ne napretka, onda želje i volje da se do vlade dođe. Da podsetimo, Koštunica je najpre predložio koncentracionu vladu kao najbolje rešenje, koje bi objedinilo sve stranke i poštovalo milionsko biračko telo koje je stalo iza radikala. To su u startu odbile sve stranke, čak i SRS.

Posle prvog zajedničkog sastanka stranaka demokratske orijentacije, u DSS se rodila nova ideja - manjinska vlada s jednogodišnjim mandatom. Dragan Maršićanin, potpredsednik DSS-a, ostavljajući mogućnost za sve opcije, obrazložio je da bi "za tih godinu dana mogao da se donese ustav i sistemski zakoni", a da bi time "povratili poverenje građana u vlast"i da za godinu dana na novim izborima testiraju svoje rezultate.

Zna se ko je odgovoran

Socijaliste, koji će u novom parlamentu imati 22 poslanika, ne zanima učešće ni u jednom od oblika vlade. Ivica Dačić, predsednik GO SPS za "Glas" ipak konstatuje da bi "najstabilniju i najbolju vladu činili oni koji su pobedili na izborima". - Radikali i DSS bi trebalo da snose najveću odgovornost i da formiraju vladu. Koliko će ona trajati zavisi koliko će dugo imati parlamentarnu većinu - komentariše Dačić.

Ni ovaj predlog ne nailazi na odobravanje potencijalnih partnera. DS se od početka distancira od direktnog učešća u vlasti, predlažući manjinsku vladu, ali bez ograničenja.

"Garantni rok" buduće vlade ne želi ni koalicija SPO - NS, jer, kako je izjavio Vuk Drašković, "trajanje mandata nije u prvom planu i da trajnost buduće vlade treba da zavisi od toga kako će ona raditi".

Sa DSS-om donekle se slaže jedino G17, koja se zalaže da vlada traje bar dve godine.
- Da bi se izbegli novi izbori, bolje je formirati bilo kakvu vladu. Vlada s jednogodišnjim mandatom ne bi izgledala stabilna stranim investitorima, a ona s dvogodišnjim imala bi više izgleda, mada ni to nije sjajno. Ne treba licitirati s vremenom, jer čak i vlada s punim mandatom može da traje samo dva meseca - komentariše za "Glas" jedan od učesnika pregovora.

Neki su skloni da oročavanje vlade na godinu dana i obavljanje "krupnih poslova" kao što su Ustav i izborni zakon smatraju neozbiljnim. Komentarišu da "kako Ustav nije mogao da se promeni ni uz dvotrećinsku većinu za protekle tri godine", tako su "manji izgledi da se to učini za godinu ili dve, jer o tome pregovaraju gotovo isti ljudi".

Najstabilniju vladu s ubedljivom većinom u parlamentu imala bi koalicija DSS - SRS. Radikali su spremni samo na ovu vrstu saradnje i čekaju odgovor DSS posle sednice GO.

DSS je do sada ponudila dva rešenja. Hoće li biti trećeg, kao u onoj narodnoj "triput meri, jednom seci", reći će većina članova Glavnog odbora.

D. Gavrilović - V. Nikolić


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Da li će i ostale partije koje nisu prešle cenzus proći kao Čovićeva?

17:20h

Svetozar Marović pozvao EU u Strazburu

17:25h

Tužilaštvo će izvesti još 20 svedoka protiv Miloševića

17:30h

Albanski lobisti u SAD preuzimaju inicijativu

17:40h

Očekuje se da današnja sednica GO DSS usmeri pregovore o formiranju organa vlasti

17:45h

"Glas" istražuje: Šta je sve dozvoljeno zarad "viših državnih interesa"

17:55h

Pred RIK-om danas i poslednja poslanička lista

23:45h

Hag: Nalog za hapšenje

 


     


FastCounter by LinkExchange