[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 14. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Albanski lobisti u SAD preuzimaju inicijativu

Lantoš i Diogardi
ponovo u akciji

BEOGRAD - Slučajno, ili ne, tek, zahtevi političkih predstavnika Albanaca iz Crne Gore za regionalizacijom, kao i oglašavanje putem sajta takozvane albanske nacionalne vojske Crne Gore, dogodili su se svega pola godine posle posete predstavnika Albansko- američke građanske lige Crnoj Gori, odnosno delovima nastanjenim uglavnom Albancima.

Nimalo slučajno, u delegaciji su se nalazili provereni albanski lobisti u SAD, Širli Klod Diogardi, savetnik za balkanska pitanja u Ligi, inače supruga bivšeg američkog kongresmena Džozefa Diogardija, osnivača i prvog predsednika Lige, i Tom Lantoš sa suprugom Anetom. Sve vreme sa njima je, u svojstvu prevodioca, bio Faton Bislimi, student-kooridinator Građanske lige Kosova.

Postignut cilj, ukinut sajt

Sajt navodne "albanske nacionalne vojske Crne Gore" više ne postoji pod istom adresom na kojoj je registrovan preko pablik internet provajdera ulimit.com čije je sedište u severnoj Kaliforniji. Cilj je, međutim, postignut: privučena je medijska pažnja.

Posle ove posete Ulcinju i Tuzima, koja se dogodila od 31. jula do 4. avgusta, članovi delegacije pojačali su svoju aktivnost za realizaciju osnovnog plana Građanske lige: internacionalizaciji albanskog problema u Crnoj Gori.

Izveštaj koji su podneli pun je kritika na račun aktuelne vlasti u Crnoj Gori koja, po mišljenju Anete Laštoš, aktivistkinje u Odboru za ljudska prava, sprovodi rasistički tretman prema Albancima. Kongresmen Lantoš, zbog svega "što se u toj republici radi Albancima oseća bes". Zato je domaćinima dao čvrsto obećanje da će upoznati Vašington sa problemima Albanaca u Crnoj Gori, te da će im, zajedno sa Diogardijem, pomoći da se bore za potpunu političku, ekonomsku i kulturnu jednakost.
Sve ovo, s istim lobistima, viđeno je i na Kosovu i Metohiji.

Stari lobisti

Lantoš i Diogardi se više od dve decenije bave lobiranjem za albansku stvar, a osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka više puta su boravili na Kosovu i Metohiji, gde su im Albanci priređivali svečane dočeke. Sa kolegom Henri Hajdom, Lantoš je prošle godine u Kongresu predložio rezoluciju o nezavisnosti Kosova.

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Da li će i ostale partije koje nisu prešle cenzus proći kao Čovićeva?

17:20h

Svetozar Marović pozvao EU u Strazburu

17:25h

Tužilaštvo će izvesti još 20 svedoka protiv Miloševića

17:30h

Albanski lobisti u SAD preuzimaju inicijativu

17:40h

Očekuje se da današnja sednica GO DSS usmeri pregovore o formiranju organa vlasti

17:45h

"Glas" istražuje: Šta je sve dozvoljeno zarad "viših državnih interesa"

17:55h

Pred RIK-om danas i poslednja poslanička lista

23:45h

Hag: Nalog za hapšenje

 


     


FastCounter by LinkExchange