[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 14. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sfor pretresao i drugu kuću Radovana Karadžića na Palama

Nastavljena potraga

Pripadnici multinacionalnih snaga u BiH pretresli su kuću porodice Karadžića u naselju Krivače, iako su prethodno saopštili da su okončali akciju traganja za haškim optuženicima

PALE - Akcija Sfora počela je pred ponoć, a u pretresu kuće učestvovala je i lokalna policija, kojoj je Sfor pred početak akcije najavio da će izvršiti pretres jedne kuće u Krivačama.

Prema rečima portparola Centra javne bezbjednosti (CJB) Srpsko Sarajevo Miroslava Popare, Komanda Sfora u ponoć je zatražila od CJB da im obezbede dva policajca koji će nadgledati akciju, bez učestvovanja u pretresu kuće.
"Pošto u kući nije bilo domara, pripadnici Sfora su provalili u kuću", rekao je Popara.

Kućepazitelj Jovica Vukadin je naveo da su pripadnici Sfora došli u kuću tokom noći, uzeli mu mobilni telefon, ispitali ga, a potom počeli s pretresom.
Portparol Sfora Dejvid Saliven izjavio je agenciji AP da su u kući pronađena dokumenta koja bi mogla dati smernice o tome gde se Karadžić nalazi.

"Na osnovu informacija koje smo dobili tokom vikenda, zaključeno je da je neophodno da se detaljno pretraži ovaj objekat", rekao je Saliven i dodao da su u kući pronađena mnoga dokumenta koja bi mogla imati "potencijalnu obaveštajnu vrednost".

Vojnici Sfora su pre skoro dve godine, takođe, vršili pretres ove kuće, u kojoj od tada ne živi porodica najtraženijeg haškog optuženika.

Plakati

U centru Bijeljine osvanuli su plakati sa likom bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića, optuženog za ratne zločine. Plakati, napravljeni u crno-beloj tehnici, na kojima je ispisano "Zar je odbrana sopstvenog naroda ratni zločin", oblepljeni su na više lokacija u centru grada. Bijeljinska policija uklonila je plakate i sprovodi istragu o počiniocima, saopšteno je u Centru javne bezbednosti Bijeljina.

Portparol Sfora Metju Brok uputio je u ime Multinacionalnih snaga u BiH izvinjenje Ljiljani Zelen- Karadžić i članovima njene porodice za sve probleme i štetu koji su im pričinjeni tokom trodnevne operacije Sfora na Palama, pozvavši je da uputi Sforu zahtev za odštetu, što je ona i prihvatila.

"U prošloj akciji napravili ste nam štetu od 10 hiljada KM, što do sada nisam potraživala, ali ovaj put ću zatražiti nadoknadu za svu štetu pričinjenu u mojoj i sestrinoj kući, kao i u kćerkinom stanu", rekla je Zelen-Karadžić.

Sfor je pokrenuo akciju na Palama u subotu, 10. januara, nakon dojave da je Radovan Karadžić kontaktirao svoju porodicu.
Tokom akcije pretreseni su Dom zdravlja na Palama, nekoliko privatnih zdravstvenih organizacija, kulturni centar na Palama i crkvu, te nekoliko privatnih kuća.

Sila boga ne moli

Supruga Radovana Karadžića Ljiljana Zelen-Karadžić izrazila je nezadovoljstvo zbog načina na koji je Sfor pretresao drugu njihovu kuću i zatražila da je ubuduće pozovu da im otključa vrata, a ne da ih obijaju, te tako plaše ukućane i četvoro unučadi. "Ono što vi tražite, ja nemam. Vi jeste sila, a sila Boga ne moli, mada ni Bog silu ne voli", rekla je Ljiljana Zelen-Karadžić u razgovoru sa portparolom Sfora Metjuom Brokom.

Agencije


vesti po rubrikama

^balkan

16:10h

Sfor pretresao i drugu kuću Radovana Karadžića na Palama

16:18h

Nastavljen proces protiv osmorice Srba u Vukovaru

   


     


FastCounter by LinkExchange