[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 30. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sve manje nade da će biti izvučeni preživeli pod ruševinama

Strah od zaraze

Iskopano više od 21.000 žrtava, strahuje se da će ih biti 30.000

BAM (Beta, Tanjug) - Mada su spasioci neumorno tragali za preživelima u u zemljotresu koji je razorio iranski grad Bam, gase se poslednje nade da će pod ruševinama starog grada možda biti izvučeni preživeli. "U protekla dva dana izvlačili su samo mrtve", rekao je jedan hirurg u bolnici Imam Homeini.

Portparol lokalne vlade Asadolah Iranmaneš je rekao da je od petka iz ruševina u Bamu i okolnim mestima na jugoistoku Irana izvučeno više od 21.000 žrtava, dok su neki predstavnici lokalnih vlasti saopštili da bi broj žrtava mogao da premaši 30.000. Ministar unutrašnjih poslova Abdolvahed Musavi-Lari upozorio je na mogućnost zaraze, a prema neimenovanom izvoru u provincijalnoj vladi, Bam bi mogao da bude stavljen u karantin kako bi se sprečilo širenje epidemija usled transportovanja preminulih.

Spasena beba

Spasioci su juče izvukli živu šetomesečnu bebu iz ruševina u Bamu, saopštila se iranska državna televizija. Beba je pronađena u naručju mlade majke koja je bila mrtva najmanje jedan dan, prenela je agencija DPA. Prema lokalnim izvorima, zahvaljujući jednom kanarincu, spasioci su iz ruševina izvukli još jednog preživelog čoveka.

Iranski vrhovni lider ajatola Ali Kamnei, koji je doputovao u Bam, poručio je okupljenim građanima da će ponovo izgraditi taj grad. Humanitarni radnici procenjuju da je više od 100.000 ljudi ostalo bez doma u oblasti Bama, nekih 1.000 kilometara jugoistočno od Teherana.

Lokalne vlasti su saopštile da je humanitarna pomoć u više navrata bila na meti lopova, zbog čega će iranske snage bezbednosti ubuduće u grad puštati samo vozila s humanitarnom pomoći, kao i spasilačkih i zdravstvenih službi. Iranska vojska je demantovala da se helikopter ratne mornarice, koji je nosio pomoć, srušio u regionu Bandar Abas i da su u tom udesu poginule tri osobe. Predstavnici iranske vojske su, kako je javila iranska televizija, rekli da se helikopter nije srušio, već prinudno sleteo zbog mehaničkog kvara pošto je isporučio pomoć ugroženom stanovništvu u Bamu.


vesti po rubrikama

^svet

17:13h

Sve manje nade da će biti izvučeni preživeli pod ruševinama

17:24h

Ubijena trojica palestinskih terorista

17:31h

Nastavljeni napadi iračkih pobunjenika

17:40h

Inspektori IAEA nastavljaju rad u Libiji

17:49h

Oskar Berger novi predsednik Gvatemale

      


FastCounter by LinkExchange