[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 30. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Jedinstveni projekat u tri kragujevačke škole

Omladinsko preduzetništvo

KRAGUJEVAC - Osnovni zadatak Kancelarije Vlade Republike Srbije, koja u Kragujevcu postoji nešto više od dve godine, jeste da se bavi ekonomskim razvojem regiona. Već na početku svog rada, posle restrukturiranja Grupe "Zastava", 2001. godine, preko ove Kancelarije plasiran je kreditni aranžman u iznosu od pet miliona i dvesta hiljada maraka.

Prema rečima Miroslava Marinkovića, šefa Kancelarije, po osnovu ovog aranžmana odobreno je oko 180 kredita i zaposleno oko 850 radnika, čime se kreditiranje malog i srednjeg porodičnog biznisa pokazalo kao ispravan put za oživljavanje privrede Šumadije. Preko Kancelarije u Kragujevac je stigla i prva značajnija donacija od milion maraka od strane Norveške vlade, a u okviru programa realizovanog u Jarušicama, gde je ovim sredstvima pokrenuta zemljoradnička zadruga po takozvanom Norveškom modelu.

Nešto novo

Marinković dodaje da će se u okviru projekta omladinskog preduzetništva realizovati edukovanje zainteresovanih mladih ljudi, a zatim izrada biznis projekata, od kojih će najbolji i ekonomski najopravdaniji biti i finansijski podržani. Ovaj projekat je nešto sasvim novo u našoj zemlji, jer omogućava mladim ljudima da se odmah po završetku školovanja opredele za sopstvenu inicijativu, a ne da žive od pomoći roditelja ili godinama čekaju posao koji je neizvestan.

- Češka Vlada je izdvojila 150.000 evra za studiju izvodljivosti, odnosno za projekat auto-puta Kragujevac Batočina, u cilju povezivanja Kragujevca sa koridorom 10. Studija je gotova i na dobrom smo putu da zainteresujemo potencijalne investitore iz Republike Češke i Španije za izgradnju ove važne saobraćajnice, kaže Marinković. Naš sagovornik ističe da je ove godine Vlada Republike Češke odobrila 20 miliona dinara za projekte u Šumadiji, od kojih su već realizovana dva, i to u opštinama Rača i Knić. U narednoj godini Kancelarija će realizovati Projekat omladinskog preduzetništva, koji se takođe realizuje uz pomoć Vlade Kraljevine Norveške.

- Ovim projektom su obuhvaćene tri kragujevačke srednje škole, u kojima će se edukovati mladi ljudi da posle završetka srednjeg obrazovanja pokrenu sopstveni biznis, kaže naš sagovornik.

B. KULJANIN


vesti po rubrikama

^Srbija

15:06h

Aranđelovac: "Knjazu Milošu" natočio rekord

15:12h

Radnici Hemijske Industrije "Župa" strahuju od nove godine

15:20h

Jedinstveni projekat u tri kragujevačke škole

15:27h

Pojačan oprez na Dunavu kod Kladova

15:31h

Nabavljen uređaj za identifikaciju sedam vrsta opijata

15:37h

Skupština SO Loznica usvojila rebalans budžeta

15:43h

Kako dočekuju Novu godinu u Bujanovcu

15:50h

Radnici subotičkog "Napretka" iznenadili vlasnika

15:57h

Kučevo: "Srboproizvod" na putu oporavka

16:03h

Problemi Javno komunalnog preduzeća "Komunalac"

16:10h

Legalizacija u lozničkoj opštini

16:17h

"Žitopromet" dobio nagradu Privredne komore Srbije

 
 


     


FastCounter by LinkExchange