[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 30. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Svetska štampa opširno izveštava o rezultatima parlamentarnih izbora u Srbiji

Zabrinutost zbog SRS-a


Britanija: Srbiji preti akutna nestabilnost

LONDON (FoNet) - Gardijan piše da bi "sudbonosni izbori mogli da uvedu Srbiju u period akutne nestabilnosti sa lančanim efektom u celom balkanskom regionu".
"Pobeda radikala, bez obzira na to da li će oni biti u stanju da formiraju vladu, ojačaće antisrpske stavove kosovskih Albanaca i podstaći crnogorsku vladu na raskid državne zajednice", ocenjuje ovaj londonski list.

"Uz to, mogla bi da poveća nestabilnost u Bosni i da ojača antisrpske nacionaliste koji su se upravo vratili na vlast u Hrvatskoj", konstatuje Gardijan.

Fajnenšel tajms procenjuje da će takozvana crveno-crna koalicija "verovatno formirati snažnu i buntovnu opoziciju", a da partije reformskog opredeljenja koje će ući u novu skupštinu "imaju malo toga zajedničkog".

"Iako sve podržavaju demokratske reforme i ekonomsku obnovu, te stranke se razilaze oko ključnih pitanja, kao što je zajednica Srbije i Crne Gore", zaključuje Fajnenšel tajms.

Dejli telegraf, pak, piše da su izbori bili "prekretnica za srpsku demokratiju koja je još u povoju", jer su "tokom Miloševićevog režima izbori bili uglavnom lažirani u korist vladajućih stranaka", a da nezavisni posmatrači ocenjuju da su juče održani "prvi pravi izbori" u skorašnjoj istoriji Srbije".

Nemačka: Razumevanje za ponašanje srpskih birača

BERLIN (Beta) - Nemački mediji u izveštajima iz Beograda ističu zabrinutost zbog činjenice da su ultranacionalisti osvojili najveći broj glasova na prevremenim parlamentarnim izborima i da oni nisu doneli Srbiju nužnu stabilnost.

Ukazuje se istovremeno i da postoje vidni razlozi za juče pokazano opredeljivanje srpskih birača.
"Berliner cajtung" podseća i na raspodelu glasova na propalim predsedničkim izborima i ocenjuje da će 2003. "u istoriju Srbije ući kao godina ponovnog jačanja nacionalizma".

"Mnoge razloge za ovaj razvoj koji izaziva zabrinutost treba tražiti među vođama antimiloševićevskog pokreta, koji su zakazali kratko nakon preuzimanja vlasti u jesen 2000. godine. Zavladali su sukobi, blokade i intrige samo da bi se ojačala pojedinačna moć, a ni ubijeni premijer Đinđić tu nije bio izuzetak. Rascep društva nije smanjen, već je produbljen, tim više što ni oni u koje su se nekad polagale nade nisu baš mnogo držali do prava i zakona", ocenjuje "Berliner cajtung".

U analizi Prvog programa nemačke televizije ističe se da bi demokratske partije ipak mogle da imaju komotnu većinu i da bi uz malo spretnosti mogle da vladaju naredne četiri godine. No, istovremeno se izražava sumnja da će demokratske snage pokazati dovoljno razuma, te Prvi program nemačke televizije predviđa uskoro nove izbore u Srbiji.

SAD: SRS najverovatnije neće oformiti vladu

NJUJORK (Beta) - Srpska radikalna stranka, koja je osvojila većinu na parlamentarnim izborima u Srbiji, moraće da uđe u koaliciju kako bi oformila vladu, ali to se najverovatnije neće dogoditi jer nijedna druga partija nije voljna da se pridruži radikalima, piše "Njujork tajms".

To ostavlja mogućnost nekadašnjim članicama odlazeće vladajuće koalicije DOS da formira novu vladu, piše list.
Za predsednika DSS Vojislava Koštunicu se govori da je favorit za vođenje nove administracije, zajedno sa G17 plus. Ali stručnjaci smatraju da će Koštunici biti potrebna podrška još dve stranke kako bi imao većinu u parlamentu.

"To, zajedno sa snagom nacionalista, znači da će biti veoma teško sprovesti svaki radikalni program reformi", piše "Njujork tajms".
List piše da uspeh radikala u Srbiji odražava trend u čitavom regionu. Tvrdi nacionalisti, koji su doveli do raspada nekadašnje Jugoslavije 1991. godine, ponovo su se vratili na vlast u Bosni 2002. godine, a nedavno i u Hrvatskoj.

Španija: Šešelj i Milošević poslanici

MADRID (Beta) - Štampa i elektronski mediji u Španiji javljaju o pobedi Srpske radikalne stranke na parlamentarnim izborima u Srbiji, napominjući da ultranacionalisti ipak neće moći da formiraju vladu.

Državna televizija TVE navodi da su haški optuženici Šešelj i Milošević postali poslanici. Dnevnik ABC javlja da ključ za formiranje nove demokratske vlade drži Vuk Drašković, koji će sigurno učestvovati u stranačkim pregovorima narednih dana.

Izveštač tog lista Sajmon Teko piše da je jedan od ciljeva nove vlade usvajanje novog srpskog ustava, a da je Tomislav Nikolić samo potvrdio strah "da se bez radikala novi ustav nikada neće usvojiti".

Dnevnik MUNDO navodi da su razjedinjene demokratske snage dobile 41 odsto glasova, nasuprot 27,5 procenata SRS, što može da spreči radikalski uspon. Vojislav Koštunica je i dalje najpopularniji političar, kaže se u tekstu koji objavljuje MUNDO. Poznat kao "čovek koji je smenio Miloševića", Koštunica je takođe i kritičar politike UN na Kosovu i neprijatelj haškog Tribunala, ali spreman na saradnju.

Austrija: Teško doba za novu vladu

BEČ (Beta) - Srbija će se nakon prevremenih parlamentarnih izbora suočiti sa teškim procesom formiranja vlade, ocenjuje danas austrijska štampa.

"Svoj uspeh na izborima Srpska radikalna stranka neće moći da iskoristi, jer su joj mogući partneri za formiranje koalicione vlade već pred glasanje uputili negativan odgovor", ističe bečki dnevnik "Kurir".

"Umerena nacionalistička Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice ne želi ništa da zna o mogućoj koaliciji sa Šešeljevom ekipom. Ona više teži ka saradnji sa liberalnom strankom G17 plus bivšeg jugoslovenskog potpredsednika vlade Miroljuba Labusa", dodaje list.

"Prevremeni parlamentarni izbori bili su neizbežni nakon internih svađa u vladajućoj koaliciji DOS. Ti konflikti sada bi mogli formiranje vlade učiniti dugotrajnim procesom", procenjuje "Kurir".

Ko god bude činio novu vladu imaće težak zadatak, na drugoj strani, ocenjuje bečki dnevnik "Standard".
"Od nove vlade Srbi očekuju samo jedno, a to je brzi izlazak iz opšte socijalne i ekonomske krize", ukazuje list, dodajući da stanovništvo Srbije suočeno sa niskim primanjima i visokom stopom nezaposlenosti više nema strpljenja u iščekivanju "boljeg života".

Francuska: Ili vlada ili novi izbori

PARIZ (Beta) - Agencija Frans-pres navodi da, prema podacima Cesida sa nedeljnih izbora u Srbiji, Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije nemaju nikakvu šansu da same raspolažu apsolutnom većinom u parlamentu.

Agencija pri tom dodaje da, međutim, ni Demokratska stranka Srbije, Demokratska stranka i G17 plus, koje naziva "trima velikim partijama reformista", ne mogu biti sigurne da će kontrolisati parlament. AFP podseća da je lider DSS Vojislav Koštunica pre izbora rekao da se principijelno protivi svakom savezu sa DS. "U svakom slučaju", navodi AFP, te tri "proevropske" stranke "moraju naći četvrtog partnera da bi osigurale parlamentarnu većinu i formirale vladu". Ako se ne pronađe sporazum, to će otvoriti vrata novim izborima, ukazuje Frans-pres i dodaje da su mesta u parlamentu osigurala dva haška optuženika i pritvorenika - lideri SPS i SRS Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj.

Demokratska tranzicija u Srbiji "tone pod nasleđem decenije ratova i nacionalizma", ocenjuje "Liberasion", komentarišući rezultate vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji. Prema oceni "Libersiona", posle izbora postoji rizik da bude dovedena u pitanje saradnja sa Haškim tribunalom, što predstavlja jedan od uslova za ulazak SCG u Evropku uniju i Partnerstvo za mir.

Večernji list: Radikali pobedili

ZAGREB (Beta) - Zagrebački "Večernji list" prenosi prve neslužbene rezultate vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji i ističe da je bilo "jasno da će SRS dobiti najviše glasova još nakon predsedničkih izbora gde je pobedio njen kandidat Tomislav Nikolić".

List dodaje da ni oni najpesimističniji, ili zavisno od političkog stava, najoptimističniji prognozeri nisu računali da će radikali osvojiti gotovo trećinu glasova u Srbiji.

"Večernji list" ocenjuje da ni uverljiva pobeda radikala neće biti dovoljna za samostalno sastavljanje vlade, čak i u slučaju da im se pridruže mandati nekad vladajuće Miloševićeve Socijalističke partije Srbije, koja je osvojila 7,5 odsto glasova.

SAD: hitno formirati vladu i nastaviti reforme

VAŠINGTON (FoNet)- Američki Stejt dipartment je pozvao partije koje će činiti novi srpski parlament da postignu dogovor i hitno formiraju novu vladu kako bi se nastavili reformski procesi započeti u oktobru 2000. godine.

Američka administracija očekuje da će partije u Srbiji koje zastupaju demokratske ideale i standarde nastaviti proces ekonomskih, pravnih i vojnih reformi, kaže se u saopštenju. Od novih vlasti Vašington očekuje i podršku punoj primeni Dejtonskog sporazuma, punu saradnju sa Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na prostorima bivše SFRJ, hapšenje i izručivanje ratnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladićća Haškom tribunalu, kao i nastavak dobrih odnosa sa susedima. Stejt dipartment ocenjuje da će to omogućiti SCG da ostvari puno članstvo u evroatlantskim institucijama.

"Vlada SAD je spremna da pruži pomoć SCG za vreme teškog, ali neophodnog, procesa tranzicije i nada se da će zajedno sa vladom u Beogradu raditi na dostizanju zajedničkih ciljeva", navodi se u saopštenju. Američka administracija podržava sugestije OEBS vezane za neophodnost hitne izmene izbornog zakona u Srbiji, kaže se saopštenju Stejt dipartmenta.

Solanin poziv

BRISEL (Beta) - Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana pozvao je sve demokratske snage u Srbiji da formiraju vladu koja će nastaviti sa reformama i približavanjem Evropi i istakao da će takva vlada imati punu podršku EU.

"Pozivam ih da brzo formiraju novu vladu koja će biti opredeljena za reforme i put ka Evropi". On je izrazio uverenje da postoje neophodne osnove za nastavak reformi, uz napomenu da će demokratske stranke verovatno imati većinu u parlamentu i da ekstremne nacionalističke snage neće moći da formiraju vladu.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Za novu izvršnu vlast biće potreban savez najmanje dve stranke

17:15h

Slobodan Vučetić o donošenju novog ustava

17:20h

Koliko dugo može da traje procedura konstituisanja republičkih organa?

17:30h

Kako se na parlamentarnim izborima u Srbiji glasalo po opštinama

17:45h

Masari: Demokratski blok mora da sarađuje

17:55h

Francuska poziva demokratske snage

18:10h

Jožef Kasa nudi ostavku SVM-u

18:20h

Rističević o rezultatima glasanja

18:30h

Svetska štampa opširno izveštava o rezultatima parlamentarnih izbora u Srbiji

23:30h

Karla del Ponte nije iznenađena

23:35h

RIK objavio rezultate

23:40h

SDP-u ipak pet mandata

 


     


FastCounter by LinkExchange