[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 30. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Slobodan Vučetić o donošenju novog ustava

Samo uz saglasnost
dve trećine poslanika

Izbor predsednika Skupštine pokazaće kakve su mogućnosti formiranja nove vlade

BEOGRAD - Slobodan Vučetić, predsednik Ustavnog suda Srbije izjavio je juče novinarima da je za donošenje novog ustava neophodno da se o tome izjasni dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini Srbije.

On je napomenuo da to znači neophodnost širokog političkog konsenzusa da bi ustav bio donet i da bi nakon odluke u Skupštini ona morala biti potvrđena i na referendumu od strane građana Srbije.
- Ustav je tu jasan i moram da kažem da se on ne može menjati Zakonom već najvišim pravnim aktom propisanom procedurom - rekao je Vučetić, što praktično znači da će sud oglasiti neustavnim Zakon o načinu promene Ustava.

Raspisuje i izbore

Vučetić je objasnio da je predsednik Skupštine takođe dužan da u roku od šezdeset dana od održavanja konstitutivne sednice parlamenta raspiše predsedničke izbore, a postoji i mogućnost da se prethodno izmeni izborni zakon koji predviđa cenzus od 50 odsto plus jednog birača neophodnih da se dođe do novog predsednika Republike.

On je objasnio da postoje tri moguća načina donošenje novog Ustava:
- Prvi način bi bio organizovanje okruglih stolova na kojima bi se postigao konsenzus oko donošenja ustava. Drugi način bi bio dogovor o izborima za ustavotvornu skupštinu, ili da se postigne dogovor oko teksta ustavne deklaracije kojom bi sadašnja Skupština preuzela na sebe zadatak da bude ustavotvorna - rekao je Vučetić.

Vučetić je istakao da Republička izborna komisija prema Zakonu o izboru poslanika ima rok od 96 sati da objavio konačne rezultate izbora. Nakon toga koalicije i stranke koje su dobile potreban broj glasova imaće deset dana da RIK dostave liste poslanika.
- Konstitutivna sednica Narodne skupštine, sudeći po proceduri koja treba da se ispoštuje, trebalo bi da bude zakazana do 20. januara. Neophodno je da budu verifikovani mandati poslanika kako bi parlament mogao da odlučuje. Sledeći korak bio bi izbor novog predsednika Skupštine. Očigledno je da će biti neophodne stranačke konsultacije, a već na ovom prvom korku videće se kakvi su kapaciteti za formiranje nove vlade i određivanje novog mandatara.

Nakon izbora, predsednik Skupštine kao vršilac dužnosti predsednika, moraće da obavi konsultacije sa svim političkim strankama i koalicijama. Takođe i stranke i koalicije koje su ušle u Skupštinu, a koje eventualno dođu do potrebne većine neophodne za sastav nove Vlade, moći će i same da obaveste o tome predsednika Skupštine - rekao je Vučetić.

I.S.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Za novu izvršnu vlast biće potreban savez najmanje dve stranke

17:15h

Slobodan Vučetić o donošenju novog ustava

17:20h

Koliko dugo može da traje procedura konstituisanja republičkih organa?

17:30h

Kako se na parlamentarnim izborima u Srbiji glasalo po opštinama

17:45h

Masari: Demokratski blok mora da sarađuje

17:55h

Francuska poziva demokratske snage

18:10h

Jožef Kasa nudi ostavku SVM-u

18:20h

Rističević o rezultatima glasanja

18:30h

Svetska štampa opširno izveštava o rezultatima parlamentarnih izbora u Srbiji

23:30h

Karla del Ponte nije iznenađena

23:35h

RIK objavio rezultate

23:40h

SDP-u ipak pet mandata

 


     


FastCounter by LinkExchange