[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 30. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za novu izvršnu vlast biće potreban savez najmanje dve stranke

Moguće sve koalicije

SRS i DSS imaju većinu za novu vladu. Stranke bloka "demokratske orijentacije" mogu i bez radikala da oforme vladu

BEOGRAD - Posle šestih parlamentarnih izbora u Srbiji izvesno je jedino - da ništa nije izvesno. Izborni rezultat je takav da nijedna od šest stranaka ili koalicija koje su ušle u parlament ne može samostalno da formira vladu, pa će izlaz pokušati da pronađu u eventualnim koalicijama.

Izborni rezultat Srpske radikalne stranke, koja je ubedljivo trijumfovala, ipak ne garantuje ovoj partiji da će uopšte biti u izvršnoj vlasti. Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić izjavio je da nije isključena ni jedna mogućnost za formiranje vlade Srbije. Radikalima za vladu nedostaje velikih 44 mandata, koje će pokušati da obezbede eventualnim savezom sa Demokratskom strankom Srbije.

Sa Koštuničinih 53 mandata ovaj savez imao bi stabilnu većinu (135 poslanika) za formiranje vlade. S obzirom na to da je ipak teško očekivati ovakav postizborni "brak", radikalima preostaje da partnere potraže među starim saveznicima - socijalistima, ali i još jednom strankom iz bloka, takozvane, demokratske orijentacije. Ako bi to, na primer, bila koalicija Srpski pokret obnove - Nova Srbija, sa 23 poslanika ovaj savez imao bi tačan broj poslanika (126). Ali, predviđaju analitičari, ni ova koalicija nije moguća, pa se može desiti da SRS oseti slast "Pirove pobede" i ostane van vlade.

Stabilna ili manjinska

Za stabilnu vladu "demokratskog bloka" potreban je savez sve četiri stranke i koalicije. Moguća je i manjinska vlada jedne ili nekoliko stranaka koju bi podržao ceo blok. U najnepovoljnijoj situaciji su socijalisti kojima su potrebna najmanje dva saveznika za izvršnu vlast.
Predsednik Glavnog odbora SPS Ivica Dačić izjavio je da je ta stranka spremna za razgovore o ulasku u vladu, ali da je ipak realnije da će ostati u opoziciji.

SRS pozvao DSS

Srpska radikalna stranka juče je uputila javni poziv Demokratskoj stranci Srbije za formiranje koalicione vlade, čiji bi premijer bio Tomislav Nikolić. "Očito je da postoje mnogi delovi programa koji mogu da nas sastave u vladi", izjavio je na konferenciji za novinare zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić. On je rekao da SRS neće da formira vladu sa SPS i koalicijom SPO - NS, jer te stranke nemaju dovoljan broj mandata za stabilnu vladu. Očito je da samo SRS i DSS mogu da formiraju vladu, rekao je Nikolić i dodao da oko formiranja vlade "nema mesta za lične sujete", kao i da SRS "nije u sporu sa biračima DSS-a". "Mislim da je odnos takav da bih ja bio mandatar te buduće vlade", dodao je Nikolić. U DSS-u nisu želeli da komentarišu ponudu SRS da zajedno formiraju Vladu.

Ukoliko DSS, DS, G 17 plus i SPO - Nova Srbija uspeju da prevaziđu velike međustranačke razlike i dogovore se, radikali i socijalisti ostali bi po strani, a ovaj savez imao bi dovoljnih 147 mandata i mogućnost da formira vladu bez pojedinačno najjače stranke. Prethodno bi ova koalicija morala da obezbedi mesto predsednika Skupštine, koji bi istovremeno obavljao i dužnost v. d. predsednika Srbije, i koji po Ustavu predlaže mandatara. Tek sa svojim čovekom na čelu parlamenta, odnosno države, koji bi predložio mandatara iz "demokratskog bloka", savez pomenute četiri stranke i koalicije mogao bi da računa na mandatara iz svojih redova.

Predsednik DSS Vojislav Koštunica najavio je da će Glavni odbor te stranke odlučiti o mogućoj postizbornoj koaliciji i izrazio nadu da je Srbija bliža formiranju vlade, nego novim izborima. On je naglasio da postoji mogućnost većinske ili manjinske vlade.

Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa, ocenio je da bi najbolje bilo da buduću vladu formiraju četiri stranke demokratskog bloka - DSS, DS, G 17 plus, SPO-NS i dodao da se nada da će za to biti dovoljno političke pameti.

- U slučaju da to pokušaju da urade tri partije, vlada bi bila manjinska, a ta jedna stranke našla bi se u ugodnoj poziciji, jer bi imala veliku moć, a malu odgovornost. Vlada bi bila na kratkom lancu i u svakom trenutku bi mogla da padne - rekao je Nikolić. On je savetovao sve stranke da se ne igraju voljom građana, jer ukoliko vlada ne bude formirana, slede novi parlamentarni izbori, na kojima bi radikali mogli samo još više glasova da dobiju.

- Ovo je jasna poruka demokratskim snagama da se uozbilje - naglasio je direktor Centra za proučavanje alternativa. Govoreći o trijumfu radikala na prekjučerašnjim izborima, Nikolić je napomenuo da u Srbiji nije došlo do porasta nacionalizma, već da je to bio protest protiv socijalno-ekonomske politike koju je dosadašnja vlada vodila. On je ocenio i da će lider DSS Vojislav Koštunica biti nateran na neku vrstu koalicije i da će morati da proguta to što je unapred rekao da neće sa DS-om, jer će ga u suprotnom narod kazniti već na sledećim izborima. Nikolić je naglasio i da bi za DS najbolje rešenje bilo da podrži manjinsku vladu, jer bi se oslobodili vlasti, mogli bi da je kritikuju, ne bi imali odgovornost, a to vreme bi mogli da iskoriste za čistku u sopstvenim redovima.

R. NIKOLIĆ - P. PAŠIĆ


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Za novu izvršnu vlast biće potreban savez najmanje dve stranke

17:15h

Slobodan Vučetić o donošenju novog ustava

17:20h

Koliko dugo može da traje procedura konstituisanja republičkih organa?

17:30h

Kako se na parlamentarnim izborima u Srbiji glasalo po opštinama

17:45h

Masari: Demokratski blok mora da sarađuje

17:55h

Francuska poziva demokratske snage

18:10h

Jožef Kasa nudi ostavku SVM-u

18:20h

Rističević o rezultatima glasanja

18:30h

Svetska štampa opširno izveštava o rezultatima parlamentarnih izbora u Srbiji

23:30h

Karla del Ponte nije iznenađena

23:35h

RIK objavio rezultate

23:40h

SDP-u ipak pet mandata

 


     


FastCounter by LinkExchange