[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 30. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ekskluzivno: Kurt Valdhajm u svetlu dokumenata CIA (8)

Vruć krompir iz ruke u ruku

Kongresmen se oslonio na informacije iz Jugoslavije

Poznati američki kongresmen Stiven Solarc zaista je imao puno razloga za ovakvo, novo, dramatično obraćanje šefu CIA. Umeđuvremenu autor ovog feljtona je bio prvi novinar u svetu koji je objavio veliki intervju sa Kurtom Valdhajmom, u "Večernjim novostima", koje su prenele sve svetske agencije, a takođe je prvi imao informaciju i to lično od Kurta Valdhajma da se on zaista nalazi na jugoslovenskoj listi ratnih zločinaca. I kada je taj originalni dosije F-25572 bio objavljen 25. marta 1986. godine to je bila najveća svetska senzacija, a sve vodeće američke TV mreže, i svi svetski listovi preneli su taj čuveni tekst iz "Večernjih novosti" pod naslovom "Ratni zločinac iz dosijea F-25572".

Hitan pregled

Sasvim je prirodno stoga što je kongresmen Solarc tražio hitan pregled svih uporednih dosijea CIA o Valdhajmu, pozivajući se na arhive i informacije iz Jugoslavije.

I zaista, CIA je relativno brzo odgovorila kongresmenu Solarcu. Posle nešto više od mesec dana od objavljenog članka u Novostima na adresu Solarca stiglo je pismo klasifikovano kao "tajno" sa žigom CIA nosi potpis ručno dodato 1. maj 86. i ispod OCA (kancelarija kongresnih poslova, prim.a).

Dejvid D. Gris, direktor Kongresnih poslova, piše kongresmenu Solarcu:
Ovo je odgovor na vaše pismo od 27. marta 1986. našem Generalnom savetu u vezi Kurta Valdhajma. Zabeležio sam da ste u pismu koje datira od 8. aprila 1986. takođe napravili zahtev za informacijom u vezi istog predmeta pod FOIA (aktu o slobodi informacije). Vaše pismo iz marta odnosi se na prethodno istraživanje u vezi ovog predmeta, a datira od 27. novembra 1980. Kao što je naš odgovor od 31. decembra 1980. označio Agencija u to vreme "nije imala obaveštajnih izveštaja o detaljima Valdhajmove vojne službe".

To saopštenje nastavlja da bude istinito danas. Posebno, potraga svih dosijea agencije u vazi dr Kurta Valdhajma, rođenog 21. decembra 1918 u St. Andrea Woedem u Austriji otkriva samo jednu referencu ka "natporučniku Valdhajmu" (prvo ime je nepoznato) rođenog oko 1915-1916, visina 182, svetle kose i očiju, koji je navodno bio pripadnik Abvera i podređen potpukovniku Varnsdorfu, kada je Warnsdorf bio komandir Abvera u Solunu, u Grčkoj. Pošto nema dodatnih informacija o "natporučniku Valdhajmu" mi nismo u mogućnosti da potvrdimo da li ili nije bila referenca koja se odnosi na Kurta Valdhajma.

Sa poštovanjem u vezi navoda u vašem pismu u vezi istraživanja o Kurtu Valdhajmu, Odeljenje pravde, kancelarija za specijalna istraživanja Ministarstva pravde SAD (OSI), obučena je sa odgovornošću zajedno sa izvršnim ogrankom za istraživanje navoda o nacističkoj aktivnosti ili umešanosti (Kurta Valdhajma u ratne zločine). Prema tome, sve je na stolu kancelarije za specijalna istraživanja Državnog Tužioca (SAD).

Verujem da je gornje izrečeno odgovor na vaše pismo od 27. marta. Vaš zahtev FOIA (Akt o slobodi informacija - prim.a) prosleđen je odvojenim kanalima. Iskreno, Dejvid D. Gris (autentični potpis izbrisan), direktor Kongresnih poslova.

Kada se danas analizira ovaj odgovor CIA kongresmenu Solarcu, jasno je da je velika afera još tada mogla biti razjašnjena samo da je istraga bila usmerena u prirodnom pravcu - da li se referenca u pitanju koja se u pismu i dakle, priznanju CIA odnosila na generalnog sekretara Kurta Valdhajma ili ne. To da se precizno utvrdi, naravno, da je bilo vrlo lako. To ipak nije učinjeno i taj dokument još dugo će ostati u tajnosti. Jasno je, naravno, da se baš taj ključni dokaz i referenca odnosila upravo na Kurta Valdhajma, generalnog sekretara UN i tada novog predsednika Austrije.

Kongresmen Stiven J. Solaro iz Komiteta za spoljne poslove američkog Kongresa očito nije bio zadovoljan odgovorom iz CIA. Tim pre jer je sada u pisanom odgovoru iz CIA saznao da postoji dokument za koji CIA "ne zna" da li se odnosi na Kurta Valdhajma. Tih dana afera Valdhajm bila je dežurna tema svih svetskih listova i ostalih medija, pa je kongresmen Solarc uputio novo pismo, dakle, u ime Predstavničkog doma Kongresa SAD direktora CIA, 23. oktobra 1987. godine, na njegovu vašingtonsku adresu D. C. 20505. Pismo glasi:

Sporne godine

Dragi gospodine direktore, 26. novembra 1980. pisao sam Centralnoj obaveštajnoj agenciji, tražeći informaciju koja se odnosi na dosije iz Drugog svetskog rata u vezi Kurta Valdhajma, u to vreme generalnog sekretara Ujedinjenih nacija 31. decembra 1980. Frederik P. Hic u kancelariji CIA za zakonodavne poslove, odgovorio mi je da CIA nije imala "obaveštajnih izveštaja o detaljima u vezi Valdhajmove vojne službe". Gospodin Hic se oslonio na izveštaj koji kaže da je gospodin Valdhajm bio oslobođen vojnih dužnosti pošto je bio ranjen, što sugeriše da je od 1942. do kraja rata gospodin Valdhajm bio uključen u studije prava ili druge građanske aktivnosti.

Naravno, sada znamo da je gospodin Valdhajm nastavio da služi i bio na dužnosti aktivan sve do kraja rata.

Piše: Danko R. Vasović
Sutra: Dokumenata ima i nema


vesti po rubrikama

^feljton

17:23h

Ekskluzivno: Kurt Valdhajm u svetlu dokumenata CIA (8)

17:41h

Crveni uragan nad Beogradom 1944 - 1945. (37)

 


     


FastCounter by LinkExchange