[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 30. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Guverner NBS Kori Udovički o monetarnoj politici

Apel da nova skupština
što pre nastavi rad

NBS donela novu odluku o oduzimanju dozvole za rad Astra banci

BEOGRAD - Postupajući po nalozima iz presude Vrhovnog suda Srbije, kojom je poništeno rešenje o oduzimanju dozvole za rad Astra banci, NBS je u ostavljenom zakonskom roku ponovo ocenila sve okolnosti tog slučaja i donela je 26. decembra novo rešenje o oduzimanju dozvole za rad ovoj banci, rekla je juče na konferenciji za štampu u NBS guverner Kori Udovički. Ona je naglasila da se u novi ustavu Srbije moraju ugraditi odredbe koje će precizirati nadležnost nad bankama i otkloniti sadašnji evidentni sukob nadležnosti.

Guverner Udovički je, takođe, apelovala da se što pre konstituiše nova skupština, koja će nastaviti rad na sistemskim zakonima i rešenjima, s obzirom na to da su ona sada, zbog neočekivanog prekida rada prethodnog saziva parlamenta, ostala nedorečena i da sve institucije praktično funkcionišu u nejasnim i nesigurnim uslovima. Neophodno je i da se što pre donese novi ustav, koji će utvrditi nezavisnost centralne banke, smatra Udovički.

Promena tarifa

NBS je prošle nedelje liberalizovala trgovinu gotovinom među bankama , a ove nedelje se očekuje i odluka Saveta NBS koja će radikalno smanjiti naknade NBS za izdavanje i preuzimanje gotovine od banaka. Naknada za isplatu biće spuštena na 0,2 odsto, dok će preuzimanje gotovine ubuduće biti bez naplate. Izmenom ovih tarifa NBS se odriče oko 700 miliona dinara prihoda godišnje, koje će nadoknaditi racionalizacijom, najavila je Udovički.

Akcionari pod lupom

Guverner Udovički je najavila i novu regulativu u oblasti izveštavanja NBS o vlasničkoj strukturi banaka, kako bi se postigla "jasnoća i prozirnost" njihovog poslovanja. Konkretno, moraće da se zna svaki fizički vlasnik i akcionar banke, kako više ne bi bilo čudnih imena i egzotičnih ostrva, objasnila je Udovički. Što se tiče Nacionalne štedionice i u javnosti otvorenog pitanja njene dokapitalizacije, ona je rekla da će i ova banka biti zahvaćena skupom mera istim za sve banke, odnosno da će NBS prema svim bankama primenjivati isti aršin.

Ističući da je Srbija prvi put imala tri godine dug period makroekonomske stabilnosti, ona je za ključ uspeha proglasila odgovornu monetarnu i fiskalnu politiku i značajan priliv stranog kapitala, objasnivši da se održava stabilnost kursa, da devizne rezerve i štednja rastu, a inflacija je značajno smanjena. U ovoj godini tekuća inflacija će iznositi 7,7 ili 7,8 odsto, a devizne rezerve NBS su teške skoro 3,5 milijardi dolara. Zajedno sa rezervama poslovnih banaka ukupne devizne rezerve iznose 4,3 milijarde dolara i, u odnosu na stanje sa početka godine, povećane su za preko milijardu dolara, što velikim delom valja zahvaliti privatizacionim prihodima.

U 2004. pred monetarnom politikom ipak stoje značajni izazovi, pošto treba da se održi stabilnost cena posle pomeranja kursa, imajući u vidu da je preneta deprecijacija dinara veća od prenete inflacije, i jer valja naći prostor za kreditiranje privrede, pošto država planira da troši ovogodišnju uštedu od privatizacionih prihoda koji su deponovani u bankarskom sektoru, objasnila je Udovički, naglasivši da će održiva stabilizacija zavisiti pre svega od čvrste monetarne i još čvršće fiskalne politike.

Inače, u narednoj godini planiran je rast dinarske i devizne novčane mase od 15 odsto, pri čemu državi treba da pripadne 40 odsto tog prirasta ili 14 milijardi dinara, a za kreditiranje privrede i građana preostalo bi 20 milijardi dinara ili 57,3 odsto prirasta novčane mase, predviđanja su NBS. I to je tesno, pošteno je konstatovala Udovički, predlažući istovremeno novoj skupštini da još malo razmisli o mogućnosti da se smanji budžetski deficit predviđen za narednu godinu. Inače, u 2004. NBS bi trebalo monetarnom politikom da podrži da godišnja inflacija bude 7 odsto, da se održe stečene devizne rezerve, odnosno da njihov neto porast iznosi 150 miliona dolara i da remonetizacija, doduše u skromnijem iznosu, potvrdi rast poverenja u dinar i banke. O kontroli banaka i predviđanjima kretanja kursa guverner NBS juče nije bila spremna da odgovara na novinarska pitanja.

Ništa se nije promenilo

- Ne vidim šta se promenilo u pogledu obnavljanja pitanja izbora rukovodstva NBS posle izbora. U Skupštini je propuštena prilika za to na tri nivoa - poštenja parlamentaraca, opreza opozicije, a i predsednik države je svojim potpisom opunovažio izbor. Poništavanje izbora i retroaktivni zakoni samo bi uneli nesigurnost u sistem. O političkoj strani ove stvari neću da govorim, a povodom moralnog pitanja, rukovodstvo centralne banke u ovom trenutku nema sumnji da treba da ostane tu gde je, jer je "čvrsto kormilo" u interesu NBS i građana i zato što centralna banka mora da bude ispoštovana. Ako i kada ocenimo da to više nije u interesu NBS, mi ćemo promeniti stav, odgovorila je Kori Udovički na pitanje da li su istinite informacije da namerava da da ostavku na prvom zasedanju novog republičkog parlamenta.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:21h

Guverner NBS Kori Udovički o monetarnoj politici

17:38h

Povodom kritika kompanije "Ist point": NIS brani tender za kupovinu nafte

17:46h

Božidar Đelić o transformaciji Fonda za razvoj

17:51h

Šteta veća od 50 milijardi dinara zbog smanjenih prinosa

18:00h

Asocijacija deoničara "XJATX", bivših radnika "Jat Airways"

18:10h

Radnici Veterinarskog zavoda poslali prigovor Vlahoviću zbog rangiranja na tenderu

18:17h

Komercijalna banka najavila dokapitalizaciju

 


     


FastCounter by LinkExchange