[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 30. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ustavni sud obustavio primenu Zakona o uređenju sudova

Odlukom sprečen
kolaps pravosuđa

Biće ocenjena i ustavnost pojedinih spornih odredbi Zakona

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije sprečio je svojom jučerašnjom odlukom totalnu blokadu i kolaps pravosuđa u Republici donevši rešenje o obustavljanju izvršenja svih radnji i akata i primeni Zakona o uređenju sudova koji je trebalo da stupi na snagu 1. januara 2004. godine. Odluka suda biće danas objavljena u Službenom glasniku i odmah stupiti na snagu, što znači da će redovni sudovi u Srbiji do daljeg raditi kao i do sada bez promene nadležnosti.

Pored privremene mere, sud je odredio rok za odgovor od 60 dana Narodnoj skupštini Srbije povodom predloga za ocenu ustavnosti više članova Zakona o uređenju sudova i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o uređenju sudova. Da je pomenuti Zakon stupio na snagu došlo bi do neotklonjivih štetnih posledica, ocenio je sudija izvestilac Ljubomir Popović, na jučerašnjoj sednici suda.

Apelacioni sudovi i upravni sud, iako je zakon trebalo da stupi na snagu 1. januara još nisu ni osnovani, sudije nisu izabrane, uprava i administracija nisu formirani, a okružni sudovi nisu reorganizovani za prihvatanje nove nadležnosti. Pretila je opasnost da se građanima uskrati Ustavom zagarantovano pravo na pristup sudu i pravni lek, podnošenje žalbi i tužbi, jer jednostavno ne bi imali kome da se obrate osim fantomskim nepostojećim sudovima što bi izazvalo haos i nateralo sudije da donose odluke koje bi naknadno bile lako obarane kao nezakonite. Drugog načina da se izbegnu teške posledice nije bilo iz jednostavnog razloga što je predlog za izmenu Zakona i produženje roka ostao u skupštinskoj proceduri, a Skupština je raspuštena.

Jednoglasno

Sud je odluku na jučerašnjoj sednici doneo jednoglasno, brzo i efikasno što je veoma značajno u trenutku kada Srbija nema predsednika, a još nije konstituisana Narodna skupština u novom sazivu. Treba podsetiti da je do ove odluke suda tri puta odlagana primena pomenutog zakona.

Slobodan Vučetić, predsednik Ustavnog suda Srbije, ocenio je da situacija u kojoj se našla Srbija nije zabeležena u novijoj pravno-političkoj istoriji.

- Srbija je bez izabranog predsednika Republike, Narodna skupština je raspuštena, a Vlada kojoj je prestao mandat prema Ustavu ostaje da vrši dužnost do izbora nove vlade. Pretila je opasnost da treća grana vlasti odnosno pravosuđe bude blokirano u celini. Našli smo se u situaciji da bi 1. januara prestali sa radom praktično svi sudovi. Time bi došlo do nenadoknadive štete nanete građanima Srbije, koji bi bili lišeni prava na pristup sudu, prava na žalbu, pravnih lekova. Da su sudovi morali da rade u ovim uslovima, došli bi u rizičnu situaciju da njihove odluke budu osporavane kao donete od nenadležnih sudova.

Obustava primene propisa, dok sud ne donese odluku o ustavnosti i zakonitosti, je institut koji se pokazao veoma značajnim. Obavljeno je niz konsultacija sa sudovima, a Drugi opštinsku sud u Beogradu, Prvi opštinski sud, Okružni sud u Somboru podneli su na vreme predloge za ocenu ustavnosti Zakona o uređenju sudova. Naročito je značajno što je 26. decembra reagovao i Vrhovni sud Srbije - zaključio je Vučetić.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:24h

Akademci tri fakulteta u Beogradu, na prvu loptu, o rezultatima izbora

16:33h

Šta kaže nauka o serijalu "Ne može da škodi" na Pinku

16:41h

Meteorolozi za januar najavljuju vrtoglave skokove i padove temperatura

16:50h

Ustavni sud obustavio primenu Zakona o uređenju sudova

17:01h

Upotreba petardi u novogodišnjoj noći je masovna, iako mogu da nanesu ozbiljne povrede - upozoravaju stručnjaci

17:10h

General-major Stojan Marković, komandant Niškog korpusa

 


     


FastCounter by LinkExchange