[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Uorak, 23. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Američka vojska ubila jednog i ranila drugog Iračanina

Racije i napadi

IRAK (Beta-AFP, Tanjug) - Američka vojska ubila je jednog a ranila drugog Iračanina u blizini Tikrita, rodnog mesta bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina. Mahmud Takriti, koji je ranjen u nogu, rekao je da je "američki vojnik u poslednjem vozilu u konvoju bez objašnjenja zapucao na automobil" u kojem su se nalazili on i ubijeni Iračanin.
Dva američka vojnika i prevodilac Iračanin su poginuli kada je njihovo vozilo naletelo na eksplozivnu napravu na putu za Bagdad, javio je CNN.

Separatizam

Više hiljada Kurda okupilo se juče u centru Kirkuka, na severu Iraka, tražeći da se grad pripoji iračkom Kurdistanu. Organizatori demonstracija bile su Patriotska unija Kurdistana Džalala Talabanija i Demokratska stranka Kurdistana Masuda Barzanija. Kurdski separatistički pokret jak je u svim zemljama Bliskog istoka u kojima žive kurdske manjine.

Američki vojnici uhapsili su tokom racije u gradu Bakuba visokog oficira bivše bezbednosne službe svrgnutog iračkog lidera Sadama Huseina, za kojeg se veruje da je organizovao napade protiv američkih snaga u oblastima severno od Bagdada. Njegov identitet nije objavljen. U sličnim racijama u više mesta u centralnim delovima Iraka, gde Sadam Husein još uvek uživa veliku podršku i gde su zabeleženi najžešći oružani napadi protiv američkih vojnika, uhapšeno je dvadesetak osoba.

U međuvremenu, irački ministar prosvete Zijad Abderazak saopštio je da su američke snage prošle sedmice uhapsile trojicu iračkih naučnika, predavača na tehnološkom univerzitetu u Bagdadu, koji su radili na programima oružja za masovno uništavanje.


vesti po rubrikama

^svet

17:06h

Američka vojska ubila jednog i ranila drugog Iračanina

17:14h

Libija spremna da otvori vrata inspektorima UN

17:22h

Rekonstrukcija Sadamovog kretanja tokom ilegale

17:31h

Obnovljeni izraelsko-egipatski kontakti na visokom nivou

17:40h

Polemike o ukidanju verskih obeležja u školama

17:48h

Sve veći broj žrtava u poplavama i klizištima na Filipinima

        


FastCounter by LinkExchange