[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Uorak, 23. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Promene u srpskoj skupštini menjaju i saziv parlamenta SCG

Izbori kroje sastav Saveta ministara

BEOGRAD - Posle vanrednih parlamentarnih izbora nećemo dobiti samo novi skupštinski saziv u srpskom parlamentu, nego će doći i do određenih izmena u sastavu Skupštine Srbije i Crne Gore.

Parlament državne zajednice sastoji se od 91 poslanika koje delegira Skupština Srbije i 35 predstavnika zakonodavne vlasti iz Crne Gore. Ustavna povelja predviđa da se na ovaj, posredni način, poslanici biraju samo za prvi saziv Skupštine SCG. "Ako se u državi članici u tom periodu održe parlamentarni izbori, sastav njene delegacije u Skupštini SCG biće usaglašen srazmerno rezultatima izbora", navedeno je u Ustavnoj povelji.

Nećemo da budemo taoci srpske desnice

Visoki funkcioner crnogorske DPS, Miodrag Vuković, ocenio je da bi eventualna pobeda desnice na izborima u Srbiji ubrzala raspad SCG i poručio da Crna Gora ne želi da bude talac srpske desnice.
"Pobedom desnih snaga više je nego izvesno da će doći do krize u funkcionisanju državne zajednice. Ukoliko se to desi, ja vidim kraj državne zajednice i pre referenduma o nezavisnosti za dve i po godine, jer će funkcionisanje državnih institucija biti blokirano", rekao je Vuković za novosadski "Građanski list".

Posle konstituisanja Narodne skupštine, početkom sledeće godine, biće izmenjen sastav srpske delegacije, a to će onda najverovatnije izazvati promene i na nivou Saveta ministara.
- Pošto imamo parlamentarni sistem, ministri moraju da uživaju podršku većine poslanika. Može da se dogodi da dođe do promene svih ministara SCG, a moguće je i da predsednik Svetozar Marović zatraži rekonstrukciju. To je stvar političkog dogovora - objašnjava Zoran Lončar, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Zoran Šami, poslanik u Skupštini SCG, podseća da svaka odluka mora da bude doneta sa dve većine - jednom u srpskoj, drugom u crnogorskoj delegaciji. On kaže da će sastav Saveta ministara gotovo sigurno biti izmenjen, s obzirom na predstojeće promene u srpskom delu. Isto tako, do kadrovskih promena može da dođe i kada je reč o ostalim funkcijama za koje je neophodna skupštinska većina, kao što je, recimo, mesto predsednika Skupštine, na kojem se sada nalazi Dragoljub Mićunović.

J. M.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Promene u srpskoj skupštini menjaju i saziv parlamenta SCG

17:15h

Parlament Kosova: Izbori teška provokacija(?!)

17:25h

Narednih dana završni skupovi pred izbore

17:30h

Intervju: Miodrag Mile Isakov, nosilac liste Reformisti Vojvodine - Srbije

17:40h

Ni za predstojeće izbore nije osnovan Nadzorni odbor

17:45h

Tadić: Izbori - odnos prema istini

17:50h

Dinkić tvrdi za G17 plus: Ispunićemo obećanja

18:00h

Patriotska stranka dijaspora po prvi put učestvuje na izborima

18:10h

Rojters najavio moguću koaliciju

18:25h

Batić o demokratskom bloku

23:35h

DSS u Nišu: Srbija u Evropu, lopovi u zatvor

23:50h

Božidar Đelić: Časno na listi DS

00:10h

Patriotska stranka dijaspora: Ne vlast - već glas

00:20h Dinkić tvrdi: Ispunićemo obećanja
   


     


FastCounter by LinkExchange