[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Uorak, 23. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kako je bivši premijerov savetnik kupio zgradu "Centroeksporta"

Za Janjuševića
deset puta jeftinije

On je kvadrat poslovnog prostora u centru Beograda platio 177evra, za druge on košta od 1.500 do 2.000 evra

BEOGRAD- Zoran Janjušević platio je kvadrat poslovnog prostora u Čika Ljubinoj ulici samo 177 evra, iako su nam u nekoliko agencija za nekretnine potvrdili da je prosečna cena u tom delu grada između 1.500 i 2.000 evra. On će ovih dana postati i zvanični vlasnik zgrade od nepunih 2.000 kvadrata, nakon što je 4. decembra Republički geodetski zavod doneo rešenje da se njegova firma "Majron Sejls" uknjiži u katastarske knjige kao novi vlasnik nepokretnosti. Jedan agent za nekretnine je izjavio za "Glas" da se, za 177 evra po kvadratu, može u Beogradu kupiti jedino krš ili neugledna dvorišna zgrada na dalekoj periferiji.

Janjušević je poslovnu zgradu "Centroeksporta" kupio početkom ove godine za 355.000 evra, direktnom pogodbom sa likvidacionim upravnikom Trgovinskog suda, a ugovor je potpisan 20. marta, tvrdi advokat Branislav Matijašević. I pored nekoliko pokušaja nismo uspeli da dobijemo komentar Janjuševića na tvrdnje Matijaševića, pravnog zastupnika radnika "Centroeksporta", da je zgradu kupio mimo propisane procedure i daleko ispod njene realne cene.

Sa Sejšela u Beograd

Firma "Majron Sejls" postala je poznata nakon što je jula ove godine Mlađen Dinkić, potpredsednik G17 plus izneo u javnost dopis mađarske policije u kojem od srpskih vlasti traže proveru finansijskih transakcija sa Sejšelskih ostrva na nekoliko računa u Beogradu, a jedan od njih je i uplata od 355.000 evra na ime preduzeća "Centroeksport." Istoimena firma "Majron Sejls" je pre nekoliko meseci registrovana i u Trgovinskom sudu u Beogradu.

Bogme veliko

U rešenju Republičkog geodetskog zavoda navedena je precizna kvadratura - uz 137,45 kvadrata u prizemlju, 402,1 kvadrata na prvom, 401,37 na drugom, 333,86 kvadrata na trećem , zatim 363,68 na četvrtom, kao i na petom spratu još 359,19 kvadratnih metara.

Kada smo pokušali da saznamo koliko košta kupovina poslovnog prostora od oko 2.000 kvadrata u centru grada, u agenciji "Menadžer" su nam rekli da u ponudi imaju odgovarajući poslovni prostor te veličine u blizini američke ambasade, koji ukupno košta oko 4.300.000 evra. Doduše, reč je o luksuznom poslovnom prostoru sa tri ulaza i 70 telefonskih linija, i na lokaciji sa rešenim problemom parkiranja.

- Skoro je nemoguće zakupiti ili kupiti poslovni prostor u centru Beogradu, iako najveći broj zvrji prazan, i to je česta primedba predstavnika inostranih banaka koji nam se obraćaju, kaže Kaća Lazarević, suvlasnik agencije "Alka" dodajući da je razlog za to privatizacija. - Agencija za privatizaciju je bog i batina, a firma ne može ništa da proda ili izda u zakup bez njenog odobrenja, s obrazloženjem da se ne obezvredi imovina, iako prostor mesecima, pa i godinama, zvrji prazan, tvrdi Lazarević, dodajući da se zato stanovi zakupljuju ili prodaju kao kancelarije i poslovni prostor domaćim i stranim firmama. Lazarević napominje da se kvadrat poslovnog prostora u centru grada prodaje po najmanje 1.500, do oko 2.000 evra, što zavisi od opremljenosti zgrade, kao i činjenice da li ima centralno grejanje.

U preduzeću "Centroeksport" koje je u postupku likvidacije od decembra 2000. godine, neposredno nakon dolaska DOS-a na vlast, rekli su nam da je do 1995. zgrada u Čika Ljubinoj ulici imala centralno grejanje. - Od tada, zbog požara zgrada nije ni korišćena, ali je kasnije renovirana i priča se da je potrebno još samo postaviti drvenariju i parket, rekla nam je jedna službenica ove firme.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:13h

Generalni direktor DIN-a Euđenio Sidoli najavio nove investicije

17:21h

Živković pustio u saobraćaj deonicu Beograd-Novi Sad

17:30h

NIS u 2003. ostvario profit od 90 miliona dolara

17:39h

Od 1. januara primena sporazuma o slobodnoj trgovini

17:47h

Kako je bivši premijerov savetnik kupio zgradu " Centroeksporta"

17:55h

Do kraja nedelje odabraće se najbolja ponuda za uvoz 100.000 tona pšenice

18:02h

Republički sekretarijat za zakonodavstvo o Nacionalnoj štedionici

   


     


FastCounter by LinkExchange