[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Uorak, 23. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Generalni direktor DIN-a Euđenio Sidoli najavio nove investicije

Dobar miraz "dobrovoljcima"

NIŠ - Kompanija "Filip Moris", koja je od kraja septembra ove godine postala vlasnik većinskog kapitala DIN-a, uložiće u narednoj godini 54 miliona američkih dolara u tehnološko opremanje pogona za pripremu, izradu i pakovanje cigareta i time će osposobiti nišku fabriku da započne proizvodnju "marlboroa" i drugih najpoznatijih brendova te kompanije, kao i da podigne kvalitet domaćih brendova cigareta, rekao je juče u prednovogodišnjem susretu sa novinarima generalni menadžer niške fabrike Euđenio Sidoli.

- Mi želimo da investiramo u ovu fabriku radi njenog unapređenja u smislu kvaliteta i produktivnosti, a to će predstavljati dobitak kako za DIN, tako i za privredu Srbije u celini, rekao je još Sidoli. On je za narednu godinu najavio i početak rekonstrukcije oštećenog starog istorijskog zdanja fabričke zgrade, sa ukupnim ulaganjem od oko 3 miliona američkih dolara, a taj posao će biti završen 2005. godine. Značajna sredstva već u prvim mesecima naredne godini "Filip Moris" će uložiti u razvoj informacionog sistema fabrike uz njegovo umrežavanje sa centralom kompanije, a biće i investicija oko opremanja pojedinih zgrada i infrastrukture u fabrici i stovarištima za distribuciju, najavio je Sidoli.

Niška idila

- Neizmireni dug od 10 miliona evra, koji je DIN imao prema Niškoj banci, a na osnovu dogovora sa Pariskim klubom, izmiren je početkom prošle sedmice, što je značajna finansijska injekcija za Nišku banku. Istovremeno, sa gradskim vlastima teku konstruktivni dogovori oko dugoročnog opredeljenja DIN-a da pruža podršku lokalnoj zajednici. Već se naziru i prvi značajni projekti čija će realizacija započeti u bliskoj budućnosti, rekao je generalni menadžer DIN Euđenio Sidoli na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Prvi čovek niške fabrike je ponovio obavezu "Filip Morisa" iz tenderskog ugovora da u narednih pet godina neće biti otpuštanja radnika, ali i da menadžment računa da će nekoliko stotina radnika otići samovoljno uz vrlo "velikodušnu stimulaciju".On je zatim rekao da radnici možda neće dobiti očekivane viškove na kraju ove poslovne godine (jer to nije deo socijalnog programa), ali su u decembru već dobili za 10 odsto uvećane zarade. Izbegavajući direktan odgovor na pitanje koliko se od sadašnjih oko 2.400 radnika može smatrati "viškom", Sidoli je naglasio da će u toku prvih pet godina "grejs perioda" u tom smislu DIN primati nove mlade stručnjake, ekonomiste, inženjere i druge.

A napomenuo je i da je započela obuka prvih grupa radnika DIN-a u filijalama kompanije van Srbije.
- Do sada smo ispunili sve obaveze preuzete ugovorom sa Agencijom za privatizaciju srpske vlade, a istovremeno upoznali radnike i sa sadržajem socijalnog programa definisanog kroz pregovore sa sindikatima, koji precizira i naše obaveze prema njima. Prošle sedmice smo otkupili i prvu tranšu od preko pola miliona manjinskih akcija ukupne vrednosti od 45,2 miliona evra, rekao je još Sidoli, napominjući da se čitava fabrika već uspešno uklapa u globalnu organizaciju kompanije, kako bi obezbedila dugoročnu konkurentnost u Srbiji u odnosu na druge međunarodne proizvođače.

On je posebno naglasio da DIN nema nikakve veze sa proizvodnjom cigarete "Fast", odgovarajući na neke spekulacije u javnosti tim povodom.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:13h

Generalni direktor DIN-a Euđenio Sidoli najavio nove investicije

17:21h

Živković pustio u saobraćaj deonicu Beograd-Novi Sad

17:30h

NIS u 2003. ostvario profit od 90 miliona dolara

17:39h

Od 1. januara primena sporazuma o slobodnoj trgovini

17:47h

Kako je bivši premijerov savetnik kupio zgradu " Centroeksporta"

17:55h

Do kraja nedelje odabraće se najbolja ponuda za uvoz 100.000 tona pšenice

18:02h

Republički sekretarijat za zakonodavstvo o Nacionalnoj štedionici

   


     


FastCounter by LinkExchange