[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Uorak, 23. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Još nema potvrde da li će nas napasti "panama" ili "fudžijan"

Navala gripa za Novu godinu

Još nema registrovanih epidemija, sem u nekim školama

BEOGRAD - Potvrdu o tome da li je kod nas izolovana "panama" ili "fudžijan" varijanta A H3N2 vrste virusa gripa možemo očekivati tek posle Nove godine, ali bez obzira na soj virusa, napominju epidemiolozi, sledeće nedelje nas očekuje značajno povećanje broja obolelih, a najviše oko Nove godine.

U svakom slučaju, to što još nemamo potvrdu o soju influence nije krivica lekara, već je razlog spora procedura sa izvoznim dozvolama, a potom i predstojeći božićni i novogodišnji praznici u Londonu, kada tamošnji stručnjaci neće moći da obave analize zbog neradnih dana. Naši lekari će uzorak poslati do Nove godine, a rezultate možemo očekivati posle toga.

Ipak, grip je tu i epidemiolozi kažu da još nema registrovanih epidemija, osim u nekim školskim kolektivima. Konkretno u prestonici u toku prošle nedelje, po još nezavršenim podacima, registrovano je 250 obolelih od gripa, što epidemiolozima daje za pravo da kažu da u glavnom gradu ima najmanje 4.000 do 5.000 obolelih. Uz to je bilo oko deset hiljada respiratornih infekcija.

Grip se, uglavnom, u prestonici najranije i registruje, a kad je Srbija u pitanju, odatle se podaci malo sporije prikupljaju. Tako Institut za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ima podatke samo o broju respiratornih infekcija u 49. nedelji, odnosno prvoj nedelji decembra u kojoj je bilo 36.871 sumnji na infekcije gornjih respiratornih puteva (6,7 odsto više nego nedelju dana ranije) i 11.549 evidentiranih infekcija donjih respiratornih puteva (7,1 odsto više nego sedam dana ranije).

U tom smislu, najugroženije su osobe u Beogradu, Pčinjskom, Jablaničkom, Sremskom, Šumadijskom, Srednjobanatskom i Nišavskom okrugu.

Kako se grip prenosi kapljično (vazduhom, pljuvačkom), epidemiolozi podsećaju na što češće provetravanje prostorija, pranje ruku, uzimanje vitamina Ce i toplih napitaka. Onima koji su već oboleli od gripa lekari savetuju i lek protiv gripa - "tamiflu", koji deluje direktno na virus gripa, kao i da izbegavaju posete hroničnim i teškim bolesnicima. Epidemiolozi smatraju da bi direktori zdravstvenih ustanova već sada, i bez proglašenja epidemije, mogli da pooštre posete pacijentima u bolnicama.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:10h

Od juče vojni rok u civilnom odelu

16:17h

Umetnici i vaterpolisti za decu "Naše Srbije"

16:25h

Na ETF-u planiraju osnivanje zadužbine fakulteta

16:33h

Penzionerima 2,97 odsto veći iznos na čeku

16:41h

Još nema potvrde da li će nas napasti "panama" ili "fudžijan"

16:49h

Mala Đurđica uskoro u novoj porodici

16:58h

Svečana sednica povodom 40 godina rada Ustavnog suda Srbije

   


     


FastCounter by LinkExchange