[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Uorak, 23. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prvi put od kako postoji vojska u našoj zemlji

Od juče vojni rok
u civilnom odelu

Mladi vojnici služe u civilu u nekoj od 575 ustanova socijalne zaštite, centrima za socijalni rad, filharmoniji, Hilandarskoj zadužbini…

BEOGRAD - Od juče, po prvi put od kako postoji Vojska u našoj zemlji, mladi vojnici decembarske klase mogu odslužiti vojni rok u civilnom odelu u nekoj od 575 ustanova i institucija u Srbiji (369) i Crnoj Gori (206) od društvenog značaja.

Umesto s puškom, bombom ili ručnim bacačem, oko dva odsto mladih vojnika počelo je obuku s kutlačama, higijenskim posudama, pelenama, kostimima, garderobama… u bolnicama, domovima zdravlja, gerontološkim centrima, pozorištima… Prema Uredbi o vršenju vojne obaveze, odnosno rešenju o određivanju organizacija i ustanova koje se bave delatnošću od opšteg interesa, u Srbiji će regruti biti upućivani na služenje vojnog roka u 180 bolnica, instituta i domova zdravlja.

Rade kao vatrogasci

Civilnim služenjem vojnog roka predviđeno je da će vojnici raditi sa starim i bolesnim osobama, psihijatrijskim bolesnicima, decom, zatim u kuhinjama, garderobama, na poslovima obezbeđenja, vatrogasnim jedinicama i sličnim delatnostima.

Takođe, vojnici će dug državi vratiti i kroz službu u ustanovama socijalne zaštite. Svi koji to žele, moći će da budu raspoređeni u po 13 domova za decu bez roditeljskog staranja, odnosno ustanove za smeštaj lica ometenih u mentalnom razvoju, invalidnih i duševno obolelih, zatim u po sedam domova za stare i penzionere i domska odeljenja za smeštaj starih u okviru centara za socijalni rad, kao i u 24 gerontološka centra.

Mladići koji to žele biće raspoređeni i u 121 centar za socijalni rad širom Republike, Društvo Crvenog krsta SCG, Narodno pozorište, Beogradsku filharmoniju i beogradsku Zadužbinu svetogorskog manastira Hilandara.

Mladi regruti u Crnoj Gori, takođe, će imati veliki izbor institucija u kojima mogu odslužiti vojni rok. Oni na raspolaganju imaju 18 bolnica i domova zdravlja, 152 osnovne škole, 18 predškolskih institucija, zatim 16 specijalnih odeljenja pri osnovnim školama, zavode, centre i domove i dve opštespasilačke organizacije.

Četiri vojnika u zadužbini

Četiri mlada vojnika juče su raspoređena u Zadužbinu svetog manastira Hilandara u beogradskom Bulevaru vojvode Mišića. "Trojica regruta su bogoslovi, a jedan je istoričar i svi su iz Beograda. Za jednog regruta je postojala obostrana želja da bude na službi u našoj Zadužbini i on će raditi na poslovima promocije i izdavaštva manastira Hilandara. Ostali vojnici će raditi na poslovima koji obuhvataju dobrotvorni rad, vaspitno-obrazovne projekte i projekte na logističkoj podršci obnove Svete carske lavre na Svetoj gori", izjavio je za "Glas javnosti" direktor Hilandarske zadužbine Milivoje Ranđić, ističući da je prvi utisak o vojnicima "vrlo povoljan".

Civilni vojni rok trajaće 13 meseci, četiri duže od uobičajenog vojnog roka. Vojnici u civilu radiće osam sati dnevno i služiće u mestu prebivališta, ako takva ustanova ili institucija postoji. U suprotnom, služiće u mestu u kojem se nalazi ustanova, a koje je najbliže mestu prebivališta vojnika.

Pored civilnog služenja vojnog roka, neznatan deo decembarske klase vojnika započeo je služenje vojnog roka u jedinicama i ustanovama Vojske SCG bez nošenja oružja.

Zahtev za služenje vojnog roka bez oružja može podneti i vojnik na odsluženju vojnog roka, ali pre isteka jedne trećine vojnog roka, u ovom slučaju pre marta naredne godine.

P. PAŠIĆ

 

Svi ih traže

U nekoliko zdravstvenih ustanova u Beogradu pocelo je juce prijavljivanje regruta za civilno služenje vojnog roka. Prvi radni dan za "prigovarace savesti" prakticno pocinje danas jer su ih juce u ovim ustanovama tek rasporedivali na radna mesta. U Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front", po svemu sudeci, vrlo se raduju ovim regrutima jer su potraživali 75 vojnika, ali im je za pocetak odobreno 15, koji bi trebalo da pocnu da rade danas. I u Centru za zaštitu odojcadi, dece i omladine bez roditeljskog staranja od danas bi trebalo da "služi vojsku" petnaestak mladica, a na spisku zdravstvenih ustanova u kojima je, takode, predvideno civilno služenje vojske su i Bolnica za prevenciju i lecenje cerebrovaskularnih oboljenja "Sveti Sava", KBC "Bežanijska kosa" i KBC "Zvezdara".

D. S.


vesti po rubrikama

^društvo

16:10h

Od juče vojni rok u civilnom odelu

16:17h

Umetnici i vaterpolisti za decu "Naše Srbije"

16:25h

Na ETF-u planiraju osnivanje zadužbine fakulteta

16:33h

Penzionerima 2,97 odsto veći iznos na čeku

16:41h

Još nema potvrde da li će nas napasti "panama" ili "fudžijan"

16:49h

Mala Đurđica uskoro u novoj porodici

16:58h

Svečana sednica povodom 40 godina rada Ustavnog suda Srbije

   


     


FastCounter by LinkExchange