[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Uorak, 23. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sa 114 glasova za i 13 protiv, izabran novi predsednik sabora Vladimir Šeks

Konstituisan novi Sabor

Poslanici petog saziva Hrvatskog sabora položili su svečanu zakletvu, obećavši da će svoju dužnost obavljati "odgovorno i na dobrobit Republike Hrvatske"

ZAGREB - U hrvatskoj prestonici održana je konstitutivna sednica novog saziva Hrvatskog sabora, tačno mesec dana od održavanja parlamentarnih izbora. Prvu saborsku sednicu, na osnovu ustavnih ovlašćenja, sazvao je hrvatski predsednik Stjepan Mesić, koji je prisustvovao zasedanju zajedno sa još oko 200 gostiju iz redova diplomatije, predstavnika Crkve i političkog i javnog života Hrvatske.

Konstitutivnoj sednici Sabora prisustvovali su i dosadašnji premijer Ivica Račan i mandatar za sastav nove hrvatske vlade Ivo Sanader. Konstitutivnu sednicu Sabora na samom početku vodio je predsednik bivšeg saziva Zlatko Tomčić, a potom je predsedavanje preuzeo novoizabrani predsednik Vladimir Šeks. Od 127 prisutnih poslanika, za Šeksa je glasalo 114, dok je 13 bilo protiv. Poslanici Hrvatske stranke prava i Istarskog demokratskog saveza izjasnili su se protiv.

Božićni sabor

Peti saziv Hrvatskog sabora već je, zbog vremena konstituisanja, dobio naziv "božićni", a simbolika je i njegovo konstituisanje na 13. godišnjicu prvog hrvatskog Ustava, 22. decembra 1990. godine, koji je donio prvi hrvatski višestranački Sabor.

Manje ministarstava

Predsednik HDZ-a i novi mandatar Ivo Sanader predstavio je u nedelju javnosti svoju vladu, za koju će tražiti glasanje i poverenje u Saboru. Nova vlada će biti manja od Račanove, pa će, umesto 19 imati, 14 ministarstava, jer su neki resori spojeni, a ukidaju se i mesta zamenika premijera i uvode dva potpredsednika vlade.

Šeks je u kraćem uvodnom govoru rekao da želi odgovoran Sabor, u kojem će se odluke donositi konsenzusom, ali ne zbog stranačke discipline, već zbog zrelosti i odgovornosti novoizabranih narodnih zastupnika. "To je neophodno, a i poruka nedavnih izbora je da narod želi zrele, samostalne i odgovorne zastupnike koji će stvarno zastupati njegove interese", rekao je Šeks.

Sabor je usvojio i izveštaj novoizabranog Mandatno-imunitetnog odbora o rezultatima parlamentarnih izbora.
Odbor je utvrdio da su u Hrvatski sabor izabrana 152 poslanika, od čega 140 s lista političkih stranaka u deset izbornih jedinica, četiri s lista političkih stranaka u posebnoj izbornoj jedinici za dijasporu, te osam poslanika nacionalnih manjina.

Prema poslovniku, Sabor može, ali ne mora da na konstitutivnoj sednici izabere svojih pet potpredsednika. Takođe, prema saborskom poslovniku, troje potpredsednika trebalo bi da budu birani na predlog parlamentarne većine, a dvoje na predlog manjine, ali izborni pobednik HDZ pristao je na zahtev opozicije da ona dobije tri potpredsednika. Sabor bi, takođe, trebalo da izabere i predsednike i članove pojedinih saborskih odbora. Prema dogovoru, opoziciji će pripasti 13 mesta predsednika odbora, a HDZ-u jedanaest.

Uslovna podrška

Iako Samostalna demokratska srpska stranka ima koalicioni sporazum s HDZ-om o podršci vladi u Saboru, to ne znači i automatsku podršku pri budućim glasanjima za pojedine zakone - izjavio je predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović. Prema njegovim rečima, SDSS i HDZ dogovaraće se oko pojedinih zakonskih odredbi, pa je moguće da SDSS u nekim zakonskim odredbama bude i opozicija.


Agencije - I. R.


vesti po rubrikama

^balkan

16:21h

Sa 114 glasova za i 13 protiv, izabran novi predsednik Hrvatskog sabora

16:30h

BiH: SAD pokrenule kampanju za stimulaciju borbe protiv terorizma

16:39h

"Nezavisne novine": Svakoga dana za nepostojeće izbeglice izdvajano 100.000 maraka

16:47h

Grčke vlasti otkrile brod sa 46 imigranata

   


     


FastCounter by LinkExchange