[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 21. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kaz, slavni autor stripa "Podzemlje"

Klopka za strip nostalgičare

PUmetnici koji su sposobni da asimiluju tuđe stilove su umetnici koji najbrže napreduju

Kazimieras G. Prapuolenis, ili umetnik formalno poznat kao Kaz, prvi put se pojavio na njujorškoj sceni krajem 70-ih, objavljujući u magazinu "RAW" Arta Špigelmana, čuvenog autora stripa "Maus". Njegovi rani stripovi, ekstremni miks pank-rok senzibiliteta i klasicističkih strip estetika najavili su dolazak potpuno drukčijeg pogleda na svet i veliku smenu stilova na nezavisnoj strip sceni.

Kao i njegove kolege iz "RAW" dana, Gari Panter i Čarls Burns, Kaz je razvio stil koji je trenutno prepoznatljiv. Rođen 1959. u Hobokenu (Nju Džersi) u porodici političkih emigranata iz Litvanije, Kaz je ostvario impresivni opus stripova i ilustracija, publikovanih u Robert Krambovom "Wirdo", "Bad News", "East Village Eye", "The Village Voice", "Nikelodeonu", "Njujorkeru", "Screw" i "N.Y. Rocker" i mnogim drugim magazinima i fanzinima.

Od 1992, njegov nedeljni strip "Underworld" ("Podzemlje") se objavljuje u vodećim američkim alternativnim novinama tipa "L.A. Vikli" i "Strendžer". "Podzemlje" je jedan od najboljih i najrevolucionarnijih novinskih stripova u poslednje dve decenije. Svi do sada objavljeni kaiševi se mogu naći na sajtu www.kazunderworld.com.

Prenosimo delove intervjua koji je Kaz dao magazinu "Komiks Žurnal" početkom ovog meseca.
- Posle srednje škole sam se zaposlio u fabrici koja je proizvodila sprej protiv buba-švaba. Jednom sam zaspao na proizvodnoj traci i zamalo nisam završio istranžiran i uredno spakovan u konzervu. U fabrici sam se snalazio kao i Čarli Čaplin u "Modernim vremenima"...bilo je potpuno obeshrabrujuće pomisliti da ću tu provesti ceo svoj život. Kao i moj strip-karakter Malo Kopile, imao sam kompletan napad derealizacije usred proizvodnog procesa. Cela fabrika je počela da bledi i nestaje pred mojim očima, pao sam u nesvest i ostao u blekautu dva dana. Odmah sam najuren napolje jer su svi bili ubeđeni da sam ovisnik o teškim drogama.

U to vreme si upisao i njujoršku "Školu vizuelnih umetnosti"?
- Da. Mrzeo sam srednju školu iz sve snage. Jedino su mi art-časovi bili interesantni jer u crtanju ne važe pravila. Gutao sam ogromne količine stripova o super-herojima i čak pokušavao da sam smislim svoj "super-hero" strip, ali nisam umeo da crtam mišiće (smeh). Kada ste teški strip-ovisnik, brzo ostanete bez materijala za čitanje jer Marvelovi i Di-Si stripovi izlaze samo jednom mesečno. Bio sam primoran da poručim katalog za naručivanje starih brojeva i tu sam prvi put čuo za andergraund stripove. Poručio sam nekoliko i dobio "ZAP" sa S. Klej Vilsonovim stripom "Perverzni pirati i gusarke lezbejke". Bio sam zgranut. Taj strip mi je razneo mozak. Krio sam "ZAP" na tavanu, ubeđen da bi me streljali kada bi videli šta čitam (smeh).

"Podzemlje" je totalni retro-stip? Crno-beli, potpuno u stilu 30-ih i 40-ih?
- Ja sam ga dizajnirao tako da bude definitivna klopka za neizlečive strip-nostalgičare. Ali svi gegovi se vrte oko heroina, smrti i beskonačne urbane bede i ja ga ne doživljavam kao retro-strip. Konačno sam uspeo da se opustim, uvedem ekstremno brutalne karaktere u novine i razvijem vrlo organski način crtanja koji u potpunosti reflektuje moj način mišljenja. "Podzemlje" je nedeljni strip i strahovit je pritisak imati geg za svaki vikend. Taj tempo vas očas posla očisti od svakog lažnog intelektualizma. Neki kaiševi su 100 % vodvilj, čista glupost ali meni su smešni i zato ih puštam u štampu.

Šta je prava poruka "Podzemlja"?
- Samosuočavanje. Sve naše deluzije i osećaj da je naša stvarnost samo loša fotokopija prave stvarnosti koja se odvija iza kulisa. Želeo sam strip koji ima vlastitu emociju, razvija vlastitu priču. Umetnici koji su sposobni da asimiluju tuđe stilove su umetnici koji najbrže napreduju. Vaš vlastiti rukopis se jednom mora pojaviti i u tom trenutku bićete suvereni gospodar svih tuđih iskustava. Sada i Popaj izgleda kao da sam ga ja izmislio.

Je li to postmodernizam?
- Ja to zovem psihodelijom.

S. Đ. M.


vesti po rubrikama

^glasno

16:42h

Kaz, slavni autor stripa "Podzemlje": Klopka za strip nostalgičare

16:57h

Turneja Toma Morela, Stiva Erla, Bilija Brega i Lestera Čembersa

   


     


FastCounter by LinkExchange