[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 21. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zbog praznika veći broj autobuskih linija

Cene iste kao prošle godine

BEOGRAD - Autobuski prevoznici će zbog nastupajućih novogodišnjih i božićnih praznika povećati broj svojih linija u domaćem i međunarodnom saobraćaju, shodno zahtevima i potrebama putnika, tako da na BAS-u planiraju dodatne polaske ka svim destinacijama u zemlji i inostranstvu.

Tri naleta putnika očekuju se oko 19, zatim 26. i 30. decembra, a Beogradska autobuska stanica neće u ovom periodu ukinuti telefonske rezervacije, kao što je radila prethodnih godina, osim za linije ka zimskim centrima, kaže Zlatomir Radaljac, direktor RJ "Saobraćaj i turizam" BAS-a. I ove, kao i prethodnih godina, najviše putnika za Srbiju očekuje se iz Nemačke, ali i iz drugih zapadnoevropskih zemalja poput Francuske, Austrije, Italije, Švajcarske, Danske...

- Pojačaćemo broj zaposlenih na šalterima, kao i u službi informacija. Svakodnevno imamo oko 700 redovnih polazaka ka svim našim bivšim republikama, kao i po celoj Srbiji, osim Kosova, ne računajući Kosovsku Mitrovicu. Za te destinacije karte prodajemo 24 časa dnevno, za razliku od putovanja ka zapadnoj Evropi. U međunarodnom saobraćaju povezani smo sa 16 zemalja. Dominiraju linije za Minhen, Frankfurt, Štutgart, Manhajm. Ovog vikenda očekujemo veliki dolazak putnika iz Nemačke - navodi Radaljac.

Meka za sivu ekonomiju

- Veliki problem je što cene nisu ujednačene, a do drastičnih razlika dolazi zato što određeni prevoznici, kojima se ne zna broj, ne plaćaju državi porez na usluge. Primaju putnike van autobuske stanice, na autoputu, na stajalištima gradskog prevoza, na taksi stanicama. Niko ne kontroliše njihov rad, te je oblast prevoza putnika u međumesnom saobraćaju "meka" za sivu ekonomiju - tvrdi Radaljac.

Cene autobuskog prevoza nisu se menjale u odnosu na isti period prošle godine. Retki su prevoznici koji su povećavali svoje cene, upravo zbog velike konkurencije. Ipak, i dalje je primetna izuzetna disproporcija cena prevoza, koje se ka istim odredištima razlikuju i do 40 odsto. Tako karta u jednom pravcu od Beograda do Banjaluke košta od 450 do 770 dinara, do Sarajeva je od 585 do 683 dinara, Zagreba od 1.284 do 1.356, Skoplja od 860 do 1.100 dinara, Podgorice od 690 do 880, Herceg Novog od 880 do 1.135 dinara.

U zavisnosti od kursa, povratna karta do Minhena je oko 5.640 dinara, u jednom smeru je 4.140, do Frankfurta je 10.540 odnosno 6.310 dinara, Pariza oko 9.000 dinara. Povratna karta na relaciji Beograd-Beč-Beograd je 4.100 dinara, za Cirih je oko 9.500, a za Brisel 12.250 dinara.

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:17h

Zoran Drakulić, suvlasnik i predsednik kompanije "IST Point": Vlada radila amaterski

17:23h

Zbog praznika veći broj autobuskih linija

17:30h

Loznici potrebne industrijske i zanataske zone

17:38h

Bujanovac: Nova "Simpova" fabrika

   


     


FastCounter by LinkExchange