[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 18. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Iscelitelji, bioenergetičari, vračare i gatare rade na jugu Srbije punom parom

Bajalice opšte prakse

Otklonite sve nedostatke na mozgu, učinite da vam mozak radi 200 na sat, za samo pola sata terapije bioenergijom - deo je teksta sa jedne od reklama

Činjenicu da za najteže bolesti zvanična medicina još nema pravog leka, zbog čega se oboleli "hvataju i za slamke spasa" ne pitajući koliko to košta, razni narodni "iscelitelji" obilato koriste. Iako ovakve "aktivnosti" zakon zabranjuje, "nadrilekari" se nesmetano reklamiraju na sve načine. Od zakupljenih udarnih medijskih prostora, do letaka kojima nemilosrdno zatrpavaju poštanske sandučiće ili ih lepe gde god mogu i stignu. "Otklonite sve nedostatke na mozgu, učinite da vam mozak radi 200 na sat, za samo pola sata terapije bioenergijom"- deo je teksta sa jedne reklame koja je osvanula u sandučetu potencijalne "žrtve"u Nišu. Tu su i uredno ostavljeni telefoni i nabrojane bolesti koje se leče "garantovano", kao rukom maknute. A može i "na daljinu", ako je pacijent iz nekog razloga sprečen da dođe.

- Nije šarlatanstvo, otklanjam glavobolju za 15 do 20 minuta, a ako ne uspem, vraćam novac - rekao nam je Slobodan Nikolić, autor ove reklame, kada smo ga pozvali prvi put. Cena - 300 dinara za pola sata. A kako nam je još rekao - "do sada je radio samo prijateljima, a sada pokušava da se i profesionalizuje". Kasnije je promenio ploču i na naše pitanje da li zna da krši zakon, kratko je odgovorio da se time više ne bavi.

Isterivanje "živaka"

Sam proces isterivanja "živaka" baba Vera radi sa rekvizitima koje kao da je otela od nekog afričkog vrača s kraja 19. veka. Jedan od njih je i ogrlica od nanizanih školjki sa velikim krstom na kraju.
Za "terapiju" se treba valjano pripremiti. Potrebno je tri zrna tamjana, tri cveta biljke pod imenom ženka, struk bosiljka i parče čistog voska, koje "oboleli" brižljivo uvezuje u krpu. Ova "papazjanija" se zatim stavlja pod jastuk i tako se prespava.
Pred "isterivanje živaka", "pacijentu" se vosak stavlja na pupak i intenzivno "baje". Zatim baba Vera vosak stavlja u pacijentova usta i pritiskom na glavu i vrat lovi pomenutu magiju uz određeni tekst, pri čemu vosak služi kao magnet za izvlačenje magijske žive. Onda "živak"(nema mu druge), sam izlazi.
- Ne umem da gatam u šolju i karte, samo umem da "vadim živak" i sada pokušavam da naučim i snaju da pomaže ljudima, rekla nam je baba Vera, a po njenom kazivanju, izvađeni "materijal" se po želji razočaranih pacijenata, vraća pošiljaocu sa neke raskrsnice u gluvo doba noći.
Ko ne razume ovu terminologiju, raskrsnice su mesta pogodna za magije svake vrste.

Bioenergija kao najmlađa "disciplina" ima sve više poklonika, a "lekari" je doživljavaju zaista kao posao. Tako je jedan od "iscelitelja", izvesni Zoran, inače po opredeljenju satanista, dugo "lečio" očajnike kojima je to bila jedina nada (uz paprenu nadoknadu), ne pominjući svoju orijentaciju. Čovek je pravi profesionalac - ne meša posao i zadovoljstvo. Sada je već beli mag nekog reda, čije se ime teško pamti.

Pored bioenergije, ljudima je još uvek omiljeniji kult gatara i baba što "skidaju i stavljaju svaku magiju". Jedan od popularnijih u Nišu je mlađi čovek iz naselja Durlan koji se predstavlja samo kao Srđan, a specifičan je i po tome što gata viskom i kafom. Kažu da je vidovit, da skida čini, peva kao sveštenik i otkriva neku magijsku živu, u narodu poznatiju kao "živak". Sve se odvija u zamračenoj sobi punoj ikona, uz totalnu mistifikaciju i prilično "rastegljivu" tarifu. Samo još fali "Bafi, ubica vampira", pa da doživljaj bude kompletan.

Organizacija ovih prevaranata je neverovatna. Dotični Srđan je izgleda "bajalica opšte prakse", jer on samo otkriva da imaš "živak" u sebi, a onda za "skidanje" tog "živaka" preporučuje put u Prokuplje, kod neke baba Vere (koja navodno jedina u zemlji to radi) i očigledno je "specijalista" u "višem" nadrilekarskom činu.

Kao i svi lekari, i Srđan piše "uput" da je žrtva obolela od magije tipa "živak". Uput predstavlja papirić sa našvrljanim simbolima, koji su očigledno jasni samo baba Veri (koja, ruku na srce, stvarno vadi iz "pacijenata" nešto nalik tome). Cena je "ko koliko da", a kako je kod nje velika gužva, za jedan odlazak u Prokuplje treba platiti samo za zakazivanje "tretmana".

Narod u nevolji i tražeći leka prosto se lepi na ovakve "lažnjake"i širi priče o "tamo nekom što leči sve bolesti". A cena više nije ni bitna, jer je zdravlje u pitanju. Iako zakon propisuje rigorozne kazne i dalje se preko medija (ili poštanskih sandučića) mogu svakodnevno i svuda oko nas primiti poruke tipa: "Lečim sve bolesti - uspeh zagarantovan"! Ili:"Ako imate ljubavnih problema, pozovite na...." I slično, ali dokle.

Milena Žerajić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:41h

Reporteri "Glasa" na prvoj žurci srpsko-crnogorskog izdanja "Plejboja" u beogradskom klubu "Siti blej voč"

16:06h

Iscelitelji, bioenergetičari, vračare i gatare rade na jugu Srbije punom parom

16:38h

Brazilci i na stogodišnjicu prvog leta braće Rajt osporavaju njihov uspeh

   
 


     


FastCounter by LinkExchange