[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 18. 12. 2003.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ljubiša Buha Čume optužuje Milorada Lukovića za ubistvo generala Boška Buhe

Zakleo se da ubije Buhu

BEOGRAD - Ljubiša Buha Čume (39), kontroverzni vođa "surčinskog klana" i svedok-saradnik u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića optužio je na jučerašnjem suđenju grupi osumnjičenoj za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, Milorada Lukovića Legiju, bivšeg komadanta "crvenih beretki" da je nameravao da likvidira ovog visokog funkcionera MUP-a kako bi mu se osvetio zbog hapšenja u klubu "Stupica".

Svedočenje Buhe na kome je insistirala odbrana bilo je najavljeno za ponedeljak, ali se on neočekivano pojavio na jučerašnjem pretresu u Specijalnom sudu. Ljubiša Buha Čume je rekao da ne zna ništa o likvidaciji generala Buhe, rekavši da ne zna ko je poturao dokaze u slučaju ubistva.

"Znam samo da se Legija zakleo da će ubiti generala Buhu jer je naredio da ga uhapse zbog pucnjave u "Stupici". Legija mi je jednom rekao: "Nema šanse da mi promakne, moram da mu se osvetim!", kazao je Čume i optužio inspektora Slobodana Pažina da je podmetao dokaze u policiji u korist svog kuma, vođe "zemunskog klana" Dušana Spasojevića Šiptara.

Čume je Legiju i Šiptara optužio i da su na mesto zamenika načelnika BIA postavili svog čoveka Milorada Bracanovića "kako bi na taj način stopirali istragu o ubistvu četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali". "Bracanović je kasnije trebao da pusti informaciju da Maka sprema atentat na premijera Đinđića i da će ga gađati snajperom", posvedočio je Buha i naveo da su, u Šilerovu ulicu, kod Spasojevića dolazili Bracanović i Pažin.

Ljiljina pisma

Suvajdžić je izjavio da je Resimić po direktivi Spasojevića u ime Ljiljane Buha pisao pisma čiji je cilj bio kompromitacija Vlade Srbije i njenog supruga Ljubiše Buhe. On je dodao da je Ljiljana ta pisma posle morala da prepisuje, ali je Resimić negirao juče njegove tvrdnje. O pismima je govorio i Čume, koji je rekao da mu je supruga posle priznala da je morala da prepisuje pisma. "Nisma tada znao gde se supruga nalazi, a Legija se non-stop ljutio i govorio mi da moram da pronađem Ljilju. Tek posle sam saznao da je bila kod njih", kazao je Čume koji se kako se juče moglo čuti u Specijalnom sudu ne nalazi pod zaštitom policije u Nemačkoj već da je u centralnoj Srbiji.

Inspektor Pažin, uhapšen u akciji "Sablja" zbog svojih veza sa "zemunskim klanom", negirao je da je podmetnuo ubistvo Makinoj grupi, tvrdeći da je istragu vodio aktuelni načelnik GSUP-a Milan Obradović. Pažin je na jučerašnjem suđenju obelodanio da je Spasojević bio njegova "operativna veza još od 1997" i da su za to znali i njegovi pretpostavljeni u MUP - u.

On je priznao da je ključnog svedoka u istrazi protiv Makine grupe, Slobodana Resimića, koji je optužio Nikolu Maljkovića za ubistvo, obezbedio pripadnik "zemunskog klana" Dejan Milenković Bagzi, koji ga je 15 dana posle ubistva pozvao i saopštio da njegov prijatelj Resimić misli da je Maljković ubio generala. Pažin je rekao da je tu vest preneo načelniku Milanu Obradoviću koji je tada predmet uzeo kod sebe, a od njega kasnije zahtevao da preko Dušana Spasojevića dovede Resimića da da izjavu. On je naveo da je Resimić pristao da svedoči tek posle sastanka na kome su bili zamenik načelnika MUP-a Srbije Nenad Milić, Milan Obradović, Bracanović i Legija, na kojem je dogovoreno "da Resimić ispriča kompletnu priču". Pažin je naveo da mu je načelnik Obradović dao službeni "džip" da ode po Resimića u Šilerovu ulicu, kako bi dao iskaz.

Posle davanja iskaza, Resimiću je, na njegov zahtev zaštitu pružio Spasojević, a po rečima Pažina, i pregovarao u njegovo ime sa policijom. Pažin je rekao da nije imao utisak da je Resimić bio prisiljen da svedoči ali i naveo da "ako mu je to rekao Spasojević onda je morao to i da uradi". Na pitanje sudije Zorana Tatalovića da li je Spasojević sarađivao i u drugim istragama, Pažin je rekao da nije.

Miladin Suvajdžić zvani Đura Mutavi, svedok-saradnik na suđenju za ubistvo premijera Đinđića, izjavio je juče da je Dušan Spasojević bio ubeđen da su generala Buhu ubili članovi grupe Željka Maksimovića Make ali da on drugih saznanja o ubistvu nema. On je posvedočio da je Spasojević hteo da ubije Resimića

jer mu je dao lažnu lažnu informaciju u vezi s otmicom Suada Muhića Batka iz Rožaja, ali da je od toga odustao jer je "bila tvrda zemlja".
Suđenje se nastavlja danas.

Čeda i Legija na sastanku

Pažin je rekao i da je bio prisutan na sastanku u Institutu bezbednosti na Banjici na kojem su bili Čedomir Jovanović, Milorda Bracanović, Milan Obradović, a na kojem je prikazan snimak priznanja optuženog Dragana Ilića Limara (46), u kojem je optužio Maku za ubistva Buhe i tri druge likvidacije. Pažin je naveo da je tada prepoznao glas Dušana Spasojevića kao čoveka koji je ispitivao Ilića. Po naredi Obradovića, kako je rekao, otišao je u bazu JSO, u Barajevu gde je trebalo da ispita Ilića, a prethodnica u kolima su mu bili Legija i Bracanović. "Tražili su od mene da stavim fantomku prilikom ispitivanja Ilića u tom hangaru ali sam odbio. Ilić mi je rekao da je Maka ubio Buhu i Radovana Stojčića Badžu i još dve osobe, ali mi je sve bilo sumnjivo pošto je bio pretučen i osim te tvrdnje nije više ništa znao da mi kaže. Rekao sam im da je to glupost i da neću da učestvujem u tome", ispričao je Pažin i dodao da je Legija tom prilikom, u prostoriju u kojoj je bio Ilić, ulazio sa fantomkom na glavi.

D. ĆURUVIJA


vesti po rubrikama

^hronika

18:09h

Ljubiša Buha Čume optužuje Milorada Lukovića za ubistvo generala Boška Buhe

18:17h

Požarevac: Stradao bračni par Obradović

18:29h

Uhapšen Hidajet Bećiri

18:32h

U Crnoj Gori i dalje traje trgovina belim robljem

23:20h

Vrhovni sud Srbije odlučio da država vrati novac Karićima

 


     


FastCounter by LinkExchange