[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 18. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Crveni uragan nad Beogradom 1944 - 1945. (25)

Uloga profesora Bartoša i Nedeljkovića

Oni su autore Plana o oporavku zemlje proglasili zločincima

Već prvih dana oslobođenja, 1944. godine do Srpskog kulturnog plana došla je OZNA, Zemaljska komisija za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača, a zatim je stigla do ruku članova Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača na čijem su čelu bile dve "koumunističke glavoseče" (kako su dobila u javnosti naziv) - prof. dr Milan Bartoš (sekretar Komisije) i prof. dr Dušan Nedeljković (predsednik Komisije). Oni su odmah autore Plana proglasili - zločincima, izdajnicima, kolaboracionistima i narodnim neprijateljima, a rukopis je dobio generalno samo jednu ocenu: fašizacija srpskog naroda.

Neka čitalac oceni na osnovu citiranog teksta o kakvoj se "fašizaciji srpskog naroda" radi. Tako je po Beogradu počela nezapamćena hajka na profesore Univerziteta. U "lov na ljude" krenula je OZNA i drugi represivni aparat koji je stajao na raspolaganju novom režimu.

Pohapšeni su odmah izvedeni pred Vojni sud i po kratkom postupku osuđeni na smrt, dok su drugi suđeni na osnovu Uredbe o oduzimanju srpske nacionalne časti; konfiskovana im imovina; oduzimana sva građanska prava i slati na prisilni rad ( duge robijaške kazne).

Odlazak na Zapad

Jedan broj autora Plana, profesora Univerziteta, uspeo je da pobegne "crvenom uraganu" na Zapad i pokuša tamo da traži, kod saveznika (američka, engleska, francuska i sovjetska okupaciona zona podeljene nemačke teritorije) spas i utočište od razjarenih i nahuškanih Titovih dželata.

Oni koji nisu pohvatani, uspeli su da se sakriju u podzemlju Beograda, preruše i zametnu trag svojim goničima - OZNI. Zato ponovo piše Državna komisija OZNI za Beograd sledeći akt:

"Za izviđanja Državne komisije i stavljanje na raspoloženje Sudu časti na Univerzitetu krivični materijal, neophodno je i hitno izvršiti pretres u stanovima nastavnika Univerziteta i njihovih roditelja koji su sa Nemcima pobegli ili se kriju po Beogradu, a bili su nosioci izdajničke politike u Srbiji. U ovim stanovima će se naći po svoj prilici lične arhive tih nastavnika - zločinaca. Ove bi arhive uopšte bile dragocene. Ove pretrese bi trebalo poveriti naročito okretnim, sposobnim i "finim" drugovima u OZNI.

Imena i adrese tih visokih zločinaca su:
Miloš Mladenović, Pravni fakultet, bivši urednik "Novog Vremena", Strahinjića Bana 82,
Đuro Zalad, asistent na Pravnom fakultetu, stanuje u Cincar-Jankovoj 4,

Ivan Svirčev, Tehnički fakultet, Varnavska 27
Simeon Kerečki, Tehnički fakultet, Dobračina 20/III (napomena: izvršiti detaljan pretres i kod njegovih roditelja),
Gojko Vlajinac, tehnički fakultet, Kneginje Perside 63 (tu je sa stanom njegov otac Milan)
Đorđe Marjanović, asistent na Tehničkom fakultetu, Alekse Nenadovića 26
Nikola Krajinski, Pravni fakultet, Vlajkovićeva 13,
Vjekoslav Žardecki, pobegao i nalazi se u Gracu, gde radi kao profesor tamošnjeg Univerziteta; u Beogradu radio na Filozofskom, a stan je imao u ulici Varšavskoj 36,

Branko Maleš, Filozofski fakultet, Vojvode Milenka 15
Milovan Đ. Popović, asistent na Filozofskom fakultetu, bio upravnik Zavoda za prevaspitavanje srpske omladine u Smed. Palanci, sada u bekstvu van granice, u Beogradu mu se ne zna adresa stanovanja,
Nikola Radojičić, profesor Univerziteta, Tetovska 57,
Dimitrije Najdanović, profesor Bogoslovskog fakulteta, Neznanog junaka 1,

Đoko Slijepčević, profesor Bogoslovskog fakulteta, Zahumska 29, sada u bekstvu van granice,
Nikola Bitenbinder, profesor, Tehnički fakultet, Topolska 9, i Radosav Medenica (adresa i fakultet nepoznati),
Sekretar SANU
Sve ih pohapsiti i dovesti da ih saslušaju islednici Državne komisije. Smrt fašizmu - Sloboda narodu!" U potpisu: "Predsednik komisije - Dušan Nedeljković".

Iz Državne komisije sa Obilićevog venca OZNI za grad Beograd stiže još jedno pismo-nalog na"dalji postupak". Pismo potpisuju "šef otseka za zločine po logorima, Uroš M. Bjelić" i "sekretar Državne komisije dr Ivan Grgić" (prof. dr Milan Bartoš je otišao na novu funkciju - postao je sekretar Srpske akademije naukai umetnosti).

Piše: Mr Ljubomir Tešić
Sutra: Zločin za katedrom


vesti po rubrikama

^feljton

16:38h

Crveni uragan nad Beogradom 1944 - 1945. (25)

16:43h

Karl Marks i Satana (17)

 


     


FastCounter by LinkExchange