[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 18. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


SCG na dnu lestvice po zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Kod nas je 87 odsto
invalida bez posla

U razvijenim zemljama taj procenat je 17 odsto. Oko 20 odsto invalida ima ideju za sopstveni posao

BEOGRAD - U Srbiji i Crnoj Gori nezaposleno je 87 odsto osoba sa invaliditetom čime je naša zemlja, sa oko 800.000 ovakvih osoba, svrstana u spisak zemalja sa najvećim brojem nezaposlenih osoba sa invaliditetom.

U razvijenim svetskim zemljama nezaposleno je svega 17 odsto, dok u nerazvijenim državama postotak nezaposlenih osoba sa invaliditetom ide do 89 odsto.

Ovo su neki od podataka koje je na jučerašnjoj konferenciji za novinare saopštila Vera Uskoković, predstavnik Udruženja osoba sa telesnim invaliditetom "Valid I" koje je inače zajedno sa "Hendikep ineternešenelom" sprovela istraživanje o tome koliko je poslodavaca u Srbiji spremno da zaposli osobe sa invaliditetom većim od 50 odsto.

- Samo 20 odsto od 80 poslodavaca, iz Beograda, Novog Sada i Niša, htelo je da odgovori na ovo naše pitanje, a među onima koji nisu hteli da odgovore nalazi se čak i Ministarstvo za rad i zapošljavanje. Od onih koji su odgovorili, svega deset odsto je izjavilo da hoće da zaposli osobu sa invaliditetom, a svega jedno preduzeće ima zgradu koja je u potpunosti prilagođena invalidima - rekla je Uskoković.

Otkazali

Kako je rekla Vera Uskoković, na ovoj konferenciji trebalo je da učestvuju i predstavnici Ministarstva za rad i zapošljavanje i da tom prilikom iznesu tačan broj (ne)zaposlenih invalida kod nas, ali su svoj dolazak otkazali desetak minuta pre konferencije.

Ona je navela da se čak jedno beogradsko preduzeće, koje nije proizvodno, izjasnilo da nema predviđena radna mesta za osobe sa invaliditetom.
- U polovini preduzeća spremni su da zgradu prilagode invalidima, a samo dva odsto ispitanih smatra da osobe sa invaliditetom manje privređuju od onih koji to nisu - kaže Uskoković.

Ovo udruženje je sprovelo istraživanje i među osobama sa hendikepom, mlađim od 40 godina, od kojih je polovina izjavila da im Republički zavod za tržište rada nikad nije ponudio posao, a polovina onih koji su bili pozvani na razgovor imali su neprijatnosti na tom razgovoru. Njihovo istraživanje pokazuje i da svega polovina mlađih od 40 godina ima završenu srednju školu.

- Oko 20 odsto ovih osoba ima ideju za sopstveni posao, ali iz materijalnih razloga ne može da je realizuje. Inače, u svetu svako preduzeće mora da zaposli od pet do sedam odsto osoba sa invaliditetom i to propisuje država koja na osnovu toga stimuliše poslodavce. Kod nas je regulisanje zapošljavanja osoba sa hendikepom tek u Nacrtu za koji se i ne zna kad će biti usvojen - izjavila je Uskoković.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:08h

Šta je pokazalo istraživanje Stratedžik marketinga "Šta sluša Srbija"

16:17h

Nikola Gruber: Godišnje umre 700 pacijenata na dijalizi

16:25h

O reformi školstva u Srbiji, tri meseca kasnije

16:33h

SCG na dnu lestvice po zapošljavanju osoba sa invaliditetom

16:41h

"Glas" nezvanično saznaje: U Hrvatsku bez viza i 2004. godine

 


     


FastCounter by LinkExchange