[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 18. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nikola Gruber, predsednik Udruženja bubrežnih bolesnika

Godišnje umre 700
pacijenata na dijalizi

Aparati za dijalizu stari i po 15 godina, a rade u tri smene

BEOGRAD - Članovi Udruženja pacijenata na dijalizi uložili su još jednom protest zbog najavljenih novih standarda lečenja bolesnika na dijalizi, kojima bi, kako kažu u Udruženju, bili pogoršani uslovi lečenja za oko 4.000 pacijenata na bolničkoj i oko 80 pacijenata na kućnoj dijalizi.

- Ukoliko bi se usvojila pomenula odluka, praktično bi bilo ukinuto refundiranje novca za nabavku neophodnih sredstava za kućnu dijalizu. Oko 80 pacijenata na kućnoj dijalizi snabdevalo bi se potrebnim materijalima u zdravstvenim ustanovama, a znamo kakva je situacija u našim zdravstvenim ustanovama. Zatim, osim konzorcijuma lekara, Fond će imati svoju komisiju koja će procenjivati da li neko zaslužuje kućnu dijalizu - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Nikola Gruber, predsednik Udruženja dijaliziranih, transplantiranih bubrežnih bolesnika Srbije.

On je napomenuo da je i pored ovakvih novina stanje u ovoj oblasti zdravstva katastrofalno. Svake godine, kako on kaže, na odeljenjima za dijalizu umre oko 700 pacijenata, svake godine ima oko 200 novih pacijenata na dijalizi, a među njima više od 80 odsto boluje od hepatitisa Ce.

Budžet za dijalizu

Prema nekim procenama, našu zemlju dijaliza godišnje košta oko 61 miliona evra, od čega se oko dva odsto odnosi na kućnu dijalizu. Zbog toga bi, prema rečima Grubera, i naša zemlja trebalo da uradi što više, najmanje 200, transplantacija jer jedan transplantirani pacijent ovom operacijom već u toku godinu dana nedijaliziranja otplati troškove operacije.

- Aparati za hemodijalizu su dotrajali, stari preko 15 godina, rade u tri smene (normalno je dve), a negde se uvodi i četvrta jer nemamo dovoljno kapaciteta. Samo iz Beograda oko 80 pacijenata iz tog razloga putuje na dijalizu u Lazarevac, Pančevo i druge gradove. Uvođenjem treće i četvrte smene skraćuje se i vreme tretmana sa četiri na tri sata što se, svakako, odražava na zdravstveno stanje pacijenata - kaže Gruber.

Zbog ovakve situacije, prema rečima Miomira Brkića, potpredsednika Udruženja, sve više pacijenata "prodaje kola, stanove i uzima pare od tetke iz Amerike" da bi od svojih stanova napravio mali dijalizni centar, a sada neko, kako on kaže, hoće da mu onemogući da se dijalizira kod kuće.

Zbog ovakvog stanja, članovi Udruženja apeluju i na što hitnije donošenje Zakona o transplantaciji koji čeka više od osam meseci na usvajanje, jer 200 transplantacija u toku godine štedi državi više od tri miliona dinara godišnje. Ako ne budemo mali ovoliko transplantacija godišnje, kako kaže Gruber, uskoro ćemo imati još veći pritisak na centre za dijalizu. Zbog toga ovo Udruženje podržava otvaranje privatnih centara za dijalizu i nije im jasno zbog čega jedan takav centar u Beogradu još nije počeo da radi, šest meseci od otvaranja. Po njihovom mišljenju, izlaz iz ove situacije je, osim donošenja Zakona, formiranje cena za sve tipove dijalize, uplaćivanje novca direktno centrima za dijalizu, a ne bolnicama, kao i da standarde radi Komisija Udruženja nefrologa Srpskog lekarskog društva u šta bi bili uključeni i članovi Udruženja kao i lekari iz centara za dijalizu.

Gde je novac od Italije?

Nikola Gruber, predsednik Udruženja, zapitao se juče zbog čega još nije realizovana donacija italijanske vlade od pet miliona evra, od kojih je 2,5 miliona evra namenjeno za aparate za dijalizu. On je napomenuo da je inače nedavno raspisan i konkurs za 113 najsavremenijih aparata za dijalizu.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:08h

Šta je pokazalo istraživanje Stratedžik marketinga "Šta sluša Srbija"

16:17h

Nikola Gruber: Godišnje umre 700 pacijenata na dijalizi

16:25h

O reformi školstva u Srbiji, tri meseca kasnije

16:33h

SCG na dnu lestvice po zapošljavanju osoba sa invaliditetom

16:41h

"Glas" nezvanično saznaje: U Hrvatsku bez viza i 2004. godine

 


     


FastCounter by LinkExchange