[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 18. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Milorad Pupovac: Pregovori Srba i nove hrvatske vlade napreduju

Sanader predstavio
pojedine ministre

Ni posle pete runde pregovora SDSS i HDZ nisu postigli dogovor o podršci novoj vladi - razlog mnogo tema za razgovor

ZAGREB (Tanjug) - Pregovori Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), nisu zapeli, ali zbog obimnosti tema koje treba da budu obuhvaćene sporazumom o zahtevima Srba u Hrvatskoj, nisu završeni ni nakon pete runde, izjavio je Milorad Pupovac, potpredsednik SDSS i jedan od trojice poslanika u Saboru.

Pupovac je potvrdio da su stavovi "sve bliži" i najavio je da bi sporazum Srba u Hrvatskoj i buduće hrvatske vlade, kao uslov za podršku, mogao da bude potpisan do kraja sedmice. U razgovorima je obrađena većina zahteva definisanih na proširenoj sednici Glavnog odbora SDSS i čelnih ljudi srpskih organizacija i viđenijih Srba, održanoj 7. decembra. Zahtevi se odnose na rešavanje problema oko ljudskih prava i ravnopravnosti građana, pitanje povratka izbeglica, obnovu i razvoj područja povratka, primenu ustavnog zakona o manjinama, pravosuđe, put Hrvatske u EU i saradnju država u regionu.

HDZ je na izborima 23. novembra osvojio 66 mandata, od ukupno 152 mesta u Saboru, i izborio podršku više od 20 poslanika, što je omogućilo Ivi Sanaderu da već predstavi neke od članova svog budućeg kabineta.

Bez Srba u vladi

Milorad Pupovac ponovo je negirao nagađanja da bi trebalo da uđe u vladu, što forsiraju pojedini novinari, citirajući i nekoliko puta ponovljeni poziv mandatara Ive Sanadera, da preuzme mesto ministra za nauku.

Zamenica predsednika HDZ Jadranka Kosor biće potpredsednica vlade i šef novoosnovanog ministarstva za porodicu, veterane i međugeneracijsku solidarnost, a dosadašnji predsednik poslaničkog kluba HDZ-a Vladimir Šeks biće novi predsednik Hrvatskog sabora.

Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta vodiće ministarstvo saobraćaja, mora i razvoja, jedan od stranačkih potpredsednika Andrija Hebrang biće na čelu ministarstva zdravstva, a velikogorički gradonačelnik Ivan Šuker predviđen je za novog ministra finansija.

Sanader nije precizirao ko će biti ministar kulture, ili pravosuđa, odnosno kojoj će stranci to ministarstvo da pripadne, ali je negirao ideju o "velikoj koaliciji" u kojoj bi HDZ sarađivala sa Račanovom Socijaldemokratskom partijom.

Prioriteti

Nova hrvatska vlada rešavaće nezaposlenost kao jedan od najvećih društvenih problema kroz podsticanje malog i srednjeg preduzetništva, izjavio je Ivo Sanader i dodao da će Hrvatska u potpunosti sarađivati sa Haškim sudom.

Povratak stanova

Srbi povratnici koji su imali stanarsko pravo pre 1991. godine na teritoriji Hrvatske mogu do kraja 2004. godine podneti zahtev za stambeno zbrinjavanje, a država će ih zbrinuti u roku od dve godine, do kraja 2006. godine, tvrdi dosadašnji ministar javnih radova, obnove i građevinarstva Radimir Čačić. Oni bi mogli da dobiju stanove u regionima u kojima su živeli, pod uslovom da nisu vlasnici stana ili kuće u Hrvatskoj i da će stanovati u stanu koji dobiju na korišćenje. Čačić je istakao da je vlada izdvojila oko 60 miliona kuna odnosno oko 9 miliona evra kako bi dala na korištenje stanove izbeglim Srbima. Nova HDZ-ova vlada o tome ne zna ništa.


vesti po rubrikama

^balkan

16:11h

Milorad Pupovac: Pregovori Srba i nove hrvatske vlade napreduju

16:20h

Haški tribunal optužiće bivšeg ministra makedonske policije

16:29h

Nekoliko doživotnih robija liderima "17. novembra"

   


     


FastCounter by LinkExchange